Login Page › Forums › Athletes › Trendy wnętrzarskie na małe mieszkania
Ostatnim akcentem były dodatki, które nie muszą być drogie, żeby działać. Z second handu wygrzebałyśmy lustro w drewnianej ramie z ładunkiem patyny, które zawisło nad wersalką i optycznie podwaja przestrzeń. Na ścianie obok drzwi powiesiłyśmy pleciony kosz z trawy morskiej jako praktyczny organizer na klucze i portfel. Stolik kawowy zrobiliśmy ze starej walizki na nóżkach – wewnątrz mieści piloty, ładowarki i notesy, a na wierzchu stoi misa z szyszkami i suszonymi pomarańczami. Magda początki sceptycznie patrzyła na pomysł walizki, ale po tygodniu przyznała, że to najczęściej używany mebel w domu. Wnętrza w stylu boho na małym metrażu wymagają sprytu, ale gdy każdy przedmiot ma swoją funkcję i historię, mieszkanie oddycha życiem, a nie zagraceniem.
Rok temu przeprowadzałam się do kawalerki w bloku z wielkiej płyty i stanęłam przed ścianą. Dosłownie i w przenośni. Te dwadzieścia pięć metrów kwadratowych miało pomieścić wszystko, czego potrzebuję do życia, a przy okazji gościć bliskich na noc. Zamiast panikować, zaczęłam szukać rozwiązań, które łączą modę z funkcjonalnością. I wiecie co? Okazało się, że trendy wnętrzarskie na rok 2025 to nie tylko estetyczne obrazki z Instagrama, ale realne odpowiedzi na problemy małych metraży. Kluczem jest tu sprytne meblowanie bez kompromisów w stylu.
Problem pojawił się z miejscem na pościel. W małym mieszkaniu każdy centymetr jest na wagę złota, a zapasowe koce i poduszki gościnne lądowały na krześle, tworząc bałagan. Rozwiązanie przyszło z sypialnią, a właściwie z jej brakiem, bo Magda śpi na antresoli. Tam zdecydowałyśmy się na łóżko z pojemnikiem na pościel z prostym stelażem listwowym i 16 cm materacem piankowym. Pojemnik jest na tyle głęboki, że zmieścił dwa komplety pościeli, koc i letni pled. Antresola ma tylko 140 cm wysokości, więc liczyła się każda warstwa – materac piankowy o grubości 16 cm okazał się optymalny, bo nie zabierał cennego miejsca nad głową, a spanie na nim jest komfortowe dzięki sprężystej piance termoelastycznej. Na co dzień łóżko przykrywa kapa z frędzlami, która maskuje funkcję schowka i dodaje charakteru.
Na koniec mała rzecz, która robi ogromną różnicę. Zadbajcie o detale, które sprawiają, że wnętrze jest wasze. U mnie to poduszki z frędzlami, pled z moheru i świeca o zapachu cedru. Te elementy nie zajmują miejsca, a budują atmosferę. Pamiętajcie, że trendy wnętrzarskie to wskazówki, a nie sztywne reguły. Ja wybrałam kanapę z funkcją spania i tapicerkę welurową, bo pasują do mojego stylu życia. Wy możecie postawić na loftowy beton i wersalkę w stylu retro. Najważniejsze, żeby mieszkanie działało dla was, a nie wy dla niego. I żebyście w nim odpoczywali, a nie tylko chowali rzeczy.
Nie spodziewałam się, że największym wyzwaniem będą goście na noc. W mieszkaniu mamy tylko sypialnię, a kanapa w salonie jest wygodna, ale nie ma sensu rozkładać jej na jedną osobę. Wtedy wpadłam na pomysł, żeby na tarasie postawić coś, co spełni funkcję dodatkowego łóżka – ale tylko na ciepłe noce. Znalazłam wersalkę ogrodową z technorattanu, która po rozłożeniu daje płaską powierzchnię. Nie ma co prawda stelaz listwowy jak w normalnym łóżku, ale materac piankowy o grubości 12 cm jest na tyle miękki, że można na nim spać bez bólu pleców. Do tego dołożyłam gruby koc i poduszkę, a całość zabezpieczyłam pokrowcem przeciwdeszczowym. Goście byli zachwyceni, że mogą spać pod gwiazdami, a ja miałam spokój, że nie muszę przekładać nikogo do salonu.
Oświetlenie w boho często bywa niedoceniane, a to ono robi różnicę między przytulnym kątem a chaotycznym zbieraniną. W salonie powiesiłyśmy duży abażur z trawy morskiej, który rzuca cienie na sufit i ściany, tworząc iluzję większej wysokości. W kąciku do czytania, tuż obok regału z książkami, lampa podłogowa z bambusowym stelażem i abażurem w kolorze musztardy. Magda początkowo chciała surowe żarówki Edisona, ale przekonałam ją, że na małym metrażu lepiej sprawdza się światło rozproszone, które nie razi w oczy podczas wieczornego lenistwa. Dodałyśmy też girlandę z małych lampek na antresoli, która wieczorem tworzy nastrój jak w namiocie na plaży. Ważne, żeby każde źródło światła miało osobny włącznik – wtedy można sterować nastrojem bez wstawania z sofy.
Zacznijmy od sedna sprawy, czyli miejsca do spania. W małym mieszkaniu nie możesz sobie pozwolić na osobne łóżko i kanapę. Szukałam czegoś, co za dnia będzie wygodnym siedziskiem, a wieczorem zapewni zdrowy sen. I tu pojawia się kanapa z funkcją spania. Wybrałam model z tapicerką welurową w kolorze butelkowej zieleni. Welur jest przyjemny w dotyku i dodaje elegancji, a do tego łatwo go odświeżyć, gdy rozleje się kawa. Pamiętajcie, że taka kanapa ma sens tylko z odpowiednim mechanizmem. Dlatego postawiłam na mechanizm DL, który pozwala rozłożyć siedzisko bez przesuwania mebla od ściany. Oszczędza to cenne centymetry i nerwy.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF