Login Page › Forums › Dance › Trendy wnętrzarskie na małe metraże – jak urządzić funkcjonalne mieszkanie
Małe metraże uczą nas, że każdy mebel musi pracować na kilka sposobów. Kiedy urządzałam salon, długo szukałam stołu, który po rozłożeniu pomieści sześć osób, a na co dzień będzie miejscem do pracy. Znalazłam model z blatami chowanymi w szufladzie. Podobnie z kanapą – wybrałam taką, która ma wbudowane schowki na poduszki dekoracyjne. Trendy wnętrzarskie w 2024 roku to przede wszystkim inteligentne zagospodarowanie przestrzeni. Nie ma miejsca na przedmioty, które tylko stoją i zbierają kurz.
I na koniec mała uwaga dla tych, którzy zaczynają swoją przygodę z boho. Nie kupujcie wszystkiego od razu. Ja zbierałam dodatki przez dwa lata – makramy z second handu, ceramikę z lokalnego targu, poduszki szyte na zamówienie. Każdy element ma swoją historię. I właśnie to sprawia, że wnętrza w stylu boho są tak żywe – zmieniają się z sezonu na sezon, z dnia na dzień, zależnie od tego, co akurat przyniesie los. A los, jak wiadomo, bywa kapryśny, ale w boho zawsze znajdzie dla niego miejsce.
Drugim krokiem był wybór sofy, która musiała być zarówno strefą relaksu, jak i noclegownią dla gości. Magda często przyjmuje siostrę z dzieckiem, więc standardowa kanapa nie wchodziła w grę. Postawiłyśmy na kanapę z funkcją spania z tapicerką welurową w kolorze butelkowej zieleni. Welur świetnie komponuje się z boho, bo dodaje głębi i aksamitności, a do tego jest praktyczny – nie widać na nim każdego okruszka. Mechanizm DL rozkłada się płynnie, a materac w środku to piankowy cienki blat, który na co dzień służy jako siedzisko. Na noc trzeba go obłożyć dodatkowym nakładem, żeby spanie było wygodne, ale to detal, który da się ogarnąć. Zamiast standardowych poduszek dorzuciłam kilka z frędzlami i wzorami kilimowymi, które od razu wprowadziły klimat marokańskiego souku.
Problem pojawił się z miejscem na pościel. W małym mieszkaniu każdy centymetr jest na wagę złota, a zapasowe koce i poduszki gościnne lądowały na krześle, tworząc bałagan. Rozwiązanie przyszło z sypialnią, a właściwie z jej brakiem, bo Magda śpi na antresoli. Tam zdecydowałyśmy się na łóżko z pojemnikiem na pościel z prostym stelażem listwowym i 16 cm materacem piankowym. Pojemnik jest na tyle głęboki, że zmieścił dwa komplety pościeli, koc i letni pled. Antresola ma tylko 140 cm wysokości, więc liczyła się każda warstwa – materac piankowy o grubości 16 cm okazał się optymalny, bo nie zabierał cennego miejsca nad głową, a spanie na nim jest komfortowe dzięki sprężystej piance termoelastycznej. Na co dzień łóżko przykrywa kapa z frędzlami, która maskuje funkcję schowka i dodaje charakteru.
Największym wyzwaniem okazało się jednak przechowywanie rzeczy, które nie mieszczą się w szafach. Każda wolna ściana w moim mieszkaniu ma teraz półki, a pod oknem stanął niski regał na książki. W kuchni znalazłam miejsce na wózek barowy, który służy jako dodatkowy blat i schowek na garnki. Kiedyś myślałam, że smart home to drogie zabawki, ale dziś wiem, że to system, który pozwala mi żyć wygodniej bez wydawania fortuny. Wystarczy dobrze zaplanować przestrzeń i wybrać meble, które pracują na dwa etaty.
Kiedyś myślałam, że fotel do salonu to po prostu ładny mebel, na którym siada się wieczorem z książką. Szybko zweryfikowałam to przekonanie, gdy po remoncie mieszkania stanęłam przed dylematem: jak zmieścić w salonie kanapę, stół i jeszcze dwa fotele, żeby nie zniknąć w tłoku mebli. Zaczęłam więc szukać czegoś, co będzie nie tylko ozdobą, ale przede wszystkim praktycznym rozwiązaniem. I tu pojawił się kluczowy problem: małe metraże. W bloku z lat 70-tych każdy centymetr jest na wagę złota, a fotele do salonu muszą być przemyślane, żeby nie zabrały całej przestrzeni. Postawiłam na model z wąskim siedziskiem, ale głębokim oparciem, bo wtedy nie trzeba rezygnować z wygody na rzecz oszczędności miejsca. Z czasem odkryłam, że najważniejsze jest dopasowanie do własnych nawyków, a nie do trendów z katalogów.
Tekstylia w boho to podstawa, ale na małej powierzchni łatwo o efekt magla. Nauczyłam się tego na własnych błędach, gdy w moim pierwszym mieszkaniu narzuciłam za dużo wzorów i pokój wyglądał jak pchli targ. U Magdy postawiłyśmy na zasadę trzech warstw: podłoga, okna i meble. Na podłodze dywan z wełny owczej w odcieniu ecru, który jest miękki w dotyku i tłumi hałas z dochodzących z dołu mieszkań. Na oknach zamiast firanek – rolety rzymskie z lnu w kolorze terakoty, które filtrują światło i dodają ciepła. Na sofie i wersalce poduszki z frędzlami, ale tylko po trzy na każdą, żeby nie przesadzić. Dodałyśmy też makramową ściankę nad stół, która wizualnie oddziela strefę dzienną od kuchennej, nie zabierając miejsca.
Ostatnim akcentem były dodatki, które nie muszą być drogie, żeby działać. Z second handu wygrzebałyśmy lustro w drewnianej ramie z ładunkiem patyny, które zawisło nad wersalką i optycznie podwaja przestrzeń. Na ścianie obok drzwi powiesiłyśmy pleciony kosz z trawy morskiej jako praktyczny organizer na klucze i portfel. Stolik kawowy zrobiliśmy ze starej walizki na nóżkach – wewnątrz mieści piloty, ładowarki i notesy, a na wierzchu stoi misa z szyszkami i suszonymi pomarańczami. Magda początki sceptycznie patrzyła na pomysł walizki, ale po tygodniu przyznała, że to najczęściej używany mebel w domu. Wnętrza w stylu boho na małym metrażu wymagają sprytu, ale gdy każdy przedmiot ma swoją funkcję i historię, mieszkanie oddycha życiem, a nie zagraceniem.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF