Tapczan jednoosobowy – mały mebel, który ratuje przestrzeń

Login Page Forums Influencers Tapczan jednoosobowy – mały mebel, który ratuje przestrzeń

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      mtbnorman937

Wybór odpowiednich mebli tapicerowanych to też kwestia proporcji. W małym mieszkaniu nie możesz postawić wielkiej narożnej sofy, bo zdominuje całe pomieszczenie. Zmierz dokładnie swoją przestrzeń i zastanów się, ile miejsca potrzebujesz na co dzień. Ja wybrałam dwuosobową kanapę z funkcją spania, która po rozłożeniu daje szerokie łóżko, ale w ciągu dnia zajmuje tylko metr kwadratowy. Do tego dołożyłam mały stolik kawowy, który można łatwo odsunąć, gdy przychodzą goście. To pozwoliło mi zachować przestronność, mimo ograniczonej powierzchni.

Drugim wyzwaniem okazało się przechowywanie poduszek i koców. Na balkonie nie ma szafy, a skrzynie pod siedziskami szybko się zapychają. Rozwiązanie znalazłam w meblu z pojemnikiem na pościel, który montuje się bezpośrednio pod materacem. Wystarczy unieść stelaż listwowy, a pod spodem zmieszczą się cztery koce i trzy poduszki. To oszczędza miejsce w mieszkaniu i sprawia, że wszystko mam pod ręką. Pamiętaj tylko, żeby pościel pakować w próżniowe worki. Inaczej po miesiącu zacznie nieprzyjemnie pachnieć wilgocią. Ja dodatkowo wrzucam do środka kilka saszetek z żelem krzemionkowym. Działa cuda.

Gdy koleżanka przeprowadzała się do mikroskopijnego pokoju w akademiku, szukała czegoś, co rano da się szybko poskładać, żeby nie leżała góra koców. Wybrała tapczan jednoosobowy z mechanizmem DL, który rozkłada się do przodu, bez przesuwania mebla od ściany. To ważne, bo w małych wnętrzach każdy centymetr liczy się podwójnie. Mechanizm DL działa płynnie, choć trzeba przyzwyczaić się do unoszenia siedziska. Materac piankowy o grubości 16 cm zapewnia wsparcie dla kręgosłupa, a nie jest zbyt miękki, żeby po nocy bolały plecy. Kiedyś spałam na wersalce z cienką gąbką i budziłam się z bólem bioder. Tutaj pianka o odpowiedniej gęstości robi robotę.

Problem z miejscem na pościel rozwiązałam przezornie. W szafie wnękowej, która ma tylko 120 cm szerokości, zmieściłam trzy półki na prześcieradła i poszwy. Zrezygnowałam z walizek i pojemników na kółkach – one tylko zabierały cenne centymetry. Zamiast tego kupiłam wąskie kosze wiklinowe, które wsuwam pod łóżko. Stelaz listwowy w moim łóżku jest ruchomy, więc bez problemu mogę podnieść materac i wyjąć co trzeba. Przy okazji odkryłam, że przechowywanie koców w pojemniku chroni je przed kurzem – wcześniej co tydzień trzepałam je na balkonie.

Ostatni akcent to zasłony. Wybrałam rolety rzymskie w kolorze piaskowym, które blokują 90% światła. Nie chciałam ciężkich firan, bo zabierają miejsce optycznie. Rolety zwijają się ciasno nad oknem, więc parapet zostaje wolny – stawiam na nim doniczkę z lawendą, która pachnie i odstrasza komary. Gdy goście nocują, rozkładam kanapę i opuszczam rolety do połowy, żeby rano nie budziło ich słońce. To proste rozwiązanie, które zmieniło moją sypialnię z magazynu w prawdziwe miejsce do odpoczynku.

Kiedyś myślałam, że tapczan to mebel tymczasowy, na lata studenckie. Ale widziałam u znajomej tapczan jednoosobowy z prawdziwego drewna, z litego buka, który po dziesięciu latach wygląda jak nowy. Rama z płyty meblowej może się rozkleić przy częstym składaniu. Dlatego szukaj modeli z metalowym stelażem lub fornirowanym drewnem. Mechanizm DL bywa głośny przy rozkładaniu, ale da się go nasmarować silikonem. W tanich wersjach sprężyny szybko tracą napięcie i tapczan przestaje się trzymać w pozycji złożonej.

Największym wyzwaniem okazała się kanapa z funkcją spania dla gości. Moi rodzice przyjeżdżają co kilka tygodni, a ja nie mam oddzielnego pokoju. Rozpatrywałam wersalkę, ale ostatecznie wybrałam kanapę z mechanizmem DL. Rozkłada się jednym ruchem, a w ciągu dnia służy jako siedzisko – tapicerka welurowa w kolorze ciemnej zieleni dodała wnętrzu charakteru. Materac piankowy, który jest w zestawie, ma 16 cm grubości, więc nawet mój wysoki tata nie narzeka na plecy. Gdy goście wyjeżdżają, składam wszystko i znów mam przestrzeń do jogi.

Ostatnio znajoma poprosiła mnie o pomoc w urządzeniu swojego mikroapartamentu o powierzchni 22 metrów. Od razu zasugerowałam jej tapczan jednoosobowy z mechanizmem DL i tapicerka welurowa w kolorze musztardowym, który optycznie ociepli chłodną białą ścianę. Ona wahała się między sofą a łóżkiem, ale pokazałam jej, że wersalka z pojemnikiem na pościel i wysuwanym materacem zajmuje tyle samo miejsca co standardowa kanapa, a daje dwukrotnie więcej funkcji. Teraz cieszy się, że może zaprosić znajomych na noc i nie musi chować pościeli do walizek. Dla mnie to dowód, że dobry wybór mebla do spania to inwestycja w komfort życia na małej przestrzeni, która procentuje każdego dnia.

Mam też drugi egzemplarz w wynajmowanym pokoju u siostry, gdzie postawiłyśmy wersalkę z funkcją spania dla nastolatka. Tam wybrałyśmy model z materacem piankowym o zwiększonej twardości, bo syn siostry waży ponad 80 kilogramów i potrzebuje stabilniejszego podparcia. Zauważyłyśmy, że po roku intensywnego użytkowania pianka nie uległa odkształceniu, a stelaz listwowy nie stracił elastyczności. W przypadku wersalki, którą rozkłada się codziennie, to kluczowe, bo niektóre tańsze modele po kilku miesiącach zaczynają uginać się w miejscu największego obciążenia. Tutaj producent dał 5 lat gwarancji na stelaz, co daje spokój.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Tapczan jednoosobowy – mały mebel, który ratuje przestrzeń
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF