Login Page › Forums › Literary › Sztukateria we wnętrzach – jak dodać charakteru bez wielkiego remontu
Kiedy już masz mebel, pora zastanowić się nad tapicerką. To element, który decyduje o charakterze całej strefy. Jeśli twoim celem jest przytulność, postaw na tapicerkę welurową. Ten materiał jest nie tylko miły w dotyku, ale też optycznie ociepla wnętrze. Uwielbiam, jak welur mieni się w świetle lampy, nadając pomieszczeniu luksusowy wygląd. Pamiętaj jednak, że taka tapicerka wymaga regularnego czyszczenia. Na szczęście nowoczesne tkaniny welurowe są impregnowane i łatwiej utrzymać je w czystości. Jeśli masz zwierzęta, lepiej wybierz gładką tkaninę, która nie będzie zbierać sierści. A jeśli często pijesz kawę w swoim kąciku, rozważ ciemniejszy odcień, który zamaskuje ewentualne plamy.
Pamiętam, jak sama szukałam mebla do mojego pierwszego mieszkania. Chciałam, żeby strefa relaksu w domu była funkcjonalna, ale też estetyczna. Problem polegał na tym, że nie miałam gdzie schować koców i poduszek, które w ciągu dnia zaśmiecały cały pokój. Rozwiązaniem okazało się łóżko z pojemnikiem na pościel. To genialny patent, który pozwala ukryć wszystko, czego nie chcesz mieć na widoku. Pod spodem zmieścisz nie tylko kołdry i poduszki, ale też sezonowe ubrania czy książki. Wybierając taki model, zwróć uwagę na system podnoszenia stelaża. Powinien być na tyle lekki, żebyś mogła go unieść jedną ręką, ale jednocześnie stabilny, żeby nie opadł ci na głowę.
Oświetlenie w strefie relaksu to osobna historia. Górne światło od razu zabija nastrój i sprawia, że czujesz się jak w poczekalni u dentysty. Zamiast tego postaw na lampę podłogową z regulowanym ramieniem albo kinkiet zamontowany nad siedziskiem. Moja ulubiona opcja to lampa stojąca z abażurem, która daje miękkie, rozproszone światło. Możesz też dodać taśmę LED za meblem, żeby optycznie go unieść i stworzyć wrażenie głębi. Pamiętaj, że barwa światła ma znaczenie. Wybierz ciepłą, około 2700 kelwinów, która działa uspokajająco. Zimne światło pobudza i utrudnia wyciszenie się po ciężkim dniu.
W salonie musiałam zmierzyć się z problemem kocich drzazg. Kot uwielbiał drapać nogi stołu, więc obłożyłam je grubym sizalowym sznurem. Efekt? Wygląda jak designerski akcent, a nie prowizorka. Na parapecie zamontowałam półkę z grubym filcem, gdzie kotek może obserwować ptaki. Wnętrza dla zwierząt to dla mnie przede wszystkim inteligentne kompromisy. Zamiast kupować standardowe drapaki, wybrałam modułowy system, który można dowolnie konfigurować. Każdy element jest w kolorze ścian, więc konstrukcja zlewa się z tłem. Do tego doniczki z kocimiętką na parapecie, które kot uwielbia, a ja mam zielony akcent.
Tapczan z pojemnikiem to mebel, który łączy w sobie cechy sofy i łóżka, co czyni go doskonałym rozwiązaniem do niewielkich mieszkań, pokoi gościnnych czy przestrzeni, które wymagają wielofunkcyjnych rozwiązań. Oto kilka powodów, dla których warto zainwestować w ten typ mebla:
Największym wyzwaniem okazał się przedpokój. Ma zaledwie trzy metry kwadratowe, a tu trzeba pomieścić buty, kurtki i miski dla psa. Rozwiązałam to, stawiając na wersalkę w formie siedziska z funkcją spania. Gdy przychodzą goście na noc, rozkładam ją w kilka sekund. Mechanizm DL działa płynnie i nie wymaga siły. Pod spodem trzymam zapasowe ręczniki i worki na spacery. Miski postawiłam na antypoślizgowej macie, która chroni panele przed zachlapaniem. Wszystko jest w stonowanych odcieniach szarości i beżu, co optycznie powiększa przestrzeń. Nawet stojak na smycze i obroże ma design retro, więc nie razi w oczy.
Problemem był jednak mój malutki salon, który służył też za sypialnię, gdy przyjeżdżali goście. Miałam tam kanapę z funkcją spania, która po rozłożeniu zajmowała prawie cały pokój. Chciałam, żeby ściany wokół niej wyglądały elegancko, ale bałam się, że sztukateria optycznie zmniejszy i tak już ciasne wnętrze. Postawiłam na prosty zabieg – cienkie listwy przysufitowe i jeden narożnik z delikatnym motywem roślinnym. Okazało się, że pionowe linie wizualnie podwyższyły pomieszczenie, a subtelna faktura odciągnęła uwagę od tego, że łóżko z pojemnikiem na pościel zajmuje pół metra więcej, niżbym chciała.
Kiedy wracasz po całym dniu pracy, marzysz o miejscu, które pozwoli ci się wyciszyć. Ale twoje mieszkanie ma trzydzieści metrów, a każdy centymetr jest już zagospodrowany. Prawda jest taka, że strefa relaksu w domu nie wymaga osobnego pokoju. Wystarczy umiejętnie zagospodrowany kąt, który oddzielisz od reszty wnętrza. Może to być nisza przy oknie albo fragment salonu, który na co dzień służy do innych celów. Kluczem jest konsekwencja w aranżacji i dobór mebli, które nie tylko wyglądają, ale przede wszystkim spełniają swoją funkcję. Zamiast marzyć o przestronnym fotelu, postaw na rozwiązania wielofunkcyjne. Na przykład kanapa z funkcją spania może być zarówno siedziskiem do czytania, jak i wygodnym legowiskiem na wieczór filmowy.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF