Login Page › Forums › Dance › Sztukateria we wnętrzach – jak dodać charakteru bez wielkiego remontu
Problemy z przechowywaniem to codzienność w blokach z lat 60. i 70. W jednym z takich mieszkań, gdzie kuchnia miała 4 metry, a przedpokój ledwo mieścił szafę, postawiliśmy na łóżko z pojemnikiem na pościel w sypialni, a w salonie na wersalkę z dodatkowym schowkiem pod siedziskiem. Goście często pytają, gdzie chowam rzeczy, bo mieszkanie wygląda minimalistycznie. Sekret tkwi w tym, że każdy mebel spełnia kilka funkcji. Stół jadalniany ma szuflady na obrusy i sztućce, a podwieszane szafki sięgają sufitu. Trendy w meblarstwie idą właśnie w kierunku ukrytej pojemności.
W salonie, gdzie stoi kanapa z funkcją spania, która przy codziennym użytkowaniu jest raczej miejscem do siedzenia, zdecydowałam się na bardziej wyraziste profile. Tu sztukateria we wnętrzach to nie tylko gzymsy, ale też boazeria na ścianie za telewizorem. Zrobiłam panele z listew w prostokątne pola, co kosztowało mnie około 300 złotych i parę godzin pracy. Od razu wnętrze zyskało strukturę, a tapicerka welurowa na kanapie pięknie kontrastuje z gładkością listew. Zauważyłam, że goście częściej siadają na tej kanapie, bo wygląda bardziej zachęcająco w otoczeniu detali. Kiedyś myślałam, że takie dodatki to fanaberia, ale teraz widzę, jak bardzo wpływają na nastrój w pomieszczeniu.
Gdy myślę o przyszłości, widzę jeszcze więcej rozwiązań dla małych przestrzeni. Mechanizm DL, który pozwala na rozkładanie sofy bez odsuwania jej od ściany, to dopiero początek. Projektanci pracują nad systemami, gdzie stelaz listwowy schowany jest w oparciu, a materac piankowy zwija się w rulon. Dla singli i par w kawalerkach to prawdziwa rewolucja. Ale nawet teraz, bez futurystycznych gadżetów, można urządzić mieszkanie tak, żeby było wygodne i stylowe. Wystarczy postawić na meble, które rosną razem z potrzebami.
Ostatnim, ale równie ważnym elementem jest zapach. Przed każdym pokazem wietrzę mieszkanie przez piętnaście minut, a potem zapalam świecę sojową o zapachu wanilii i cedru. Unikam intensywnych perfum czy odświeżaczy, które mogą drażnić alergików. W jednym z mieszkań, gdzie poprzedni właściciele palili papierosy, musiałam trzykrotnie myć ściany i wymieniać wykładzinę. Dopiero potem udało się pozbyć charakterystycznego zapachu. Pamiętajcie, że nos kupującego jest bezwzględny i potrafi zniweczyć nawet najlepszą aranżację. Home staging to gra o wszystko, ale gdy widzę uśmiech na twarzy klienta po podpisaniu umowy, wiem, że warto było się starać.
Często słyszę od klientek, że boją się, że minimalizm będzie nudny. Nic bardziej mylnego. Wnętrza w stylu minimalistycznym mogą być pełne faktur i odcieni, pod warunkiem że każdy element ma swoją historię. Uwielbiam zestawiać surowe drewno dębowe z miękką tapicerką welurową. To połączenie tworzy równowagę między ciepłem a chłodem. W przedpokoju powiesiłam lustro w prostej ramie, a pod nim postawiłam drewnianą ławkę z miejscem na buty. Żadnych zbędnych ozdób, żadnych bibelotów. Przestrzeń ma być funkcjonalna, a nie przeładowana. Kiedy wszystko ma swoje miejsce, łatwiej utrzymać porządek.
Pamiętam, jak rok temu wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania w bloku z wielkiej płyty. Salon miał zaledwie 18 metrów, a ja marzyłam o strefie relaksu, która pomieści i mnie z książką, i gości na noc. Przez tygodnie oglądałam fotele do salonu, aż w końcu zrozumiałam, że kluczem jest funkcjonalność połączona z konkretem. Nie wystarczy ładny wygląd, gdy wieczorem brakuje miejsca na wygodne posiedzenie z nogami na podnóżku. Zdecydowałam się na model z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym, który okazał się zbawieniem dla mojego kręgosłupa. Wcześniej myślałam, że fotele to tylko dekoracja, ale teraz wiem, że mogą być sercem salonu, jeśli tylko dobrze je wybierzemy.
Nie mogę nie wspomnieć o materacu piankowym, który w ostatnich latach zdominował rynek. Kiedyś było to rozwiązanie dla oszczędnych, ale teraz pianki termoelastyczne oferują wsparcie dla kręgosłupa porównywalne z droższymi sprężynami. U siebie w domu mam model z pianki wysokoelastycznej, który idealnie dopasowuje się do ciała, a jednocześnie nie zapada się po kilku miesiącach. Dla alergików to strzał w dziesiątkę – brak szczelin, w których gromadzą się roztocza. A jeśli łączymy go ze stelazem listwowym, wentylacja jest na tyle dobra, że materac nie pleśnieje nawet w wilgotnych mieszkaniach na parterze.
Kolejnym wyzwaniem było dla mnie znalezienie mebla, który sprawdzi się w ciągu dnia jako miejsce do czytania, a wieczorem jako zapasowe łóżko. Wersalka wydawała się oczywistym wyborem, ale jej typowe modele często mają cienkie materace i niewygodne siedziska. Dlatego postawiłam na fotel z funkcją leżenia, który ma solidny stelaz listwowy pod materacem piankowym. Gdy tylko położę na nim gruby koc i poduszki, czuję się jak w domowym kinie. Problem pojawił się, gdy chciałam go postawić w rogu – okazało się, że potrzebuje około metra wolnej przestrzeni do rozłożenia. Na szczęście zmierzyłam wcześniej pokój i udało się wszystko dopasować bez przesuwania regału.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF