Szafa do garderoby – jak zmieścić wszystko w małym mieszkaniu?

Login Page Forums Art Szafa do garderoby – jak zmieścić wszystko w małym mieszkaniu?

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      ebonybennet82

Mam wrażenie, że każda z nas prędzej czy później staje przed ścianą. Dosłownie. Szafa do garderoby w bloku z lat sześćdziesiątych to często wąska wnęka o głębokości ledwie pięćdziesięciu centymetrów, a tam trzeba upchnąć kurtki, buty, pościel i jeszcze walizkę. Pamiętam, jak w mojej pierwszej kawalerce drzwi od szafy nie domykały się, bo puchowa kurtka wystawała z każdej strony. I wtedy zrozumiałam, że samo wstawienie mebla nie wystarczy – trzeba przemyśleć system przechowywania od podłogi po sufit. Zamiast standardowych półek lepiej sprawdzają się wysuwane kosze na bieliznę i cienkie wieszaki, które oszczędzają centymetry. A jeśli wnęka jest płytka, warto zamontować drążek prostopadle do ściany, nie wzdłuż. To niby detal, ale zmienia wszystko.

Kiedy już macie miejsce, pomyślcie o przechowywaniu. Bo kawa to nie tylko ekspres, ale też syropy, młynek, filtry papierowe i zapasowe kubki. W moim kąciku kawowym w domu użyłam wiszących półek z drewna dębowego, na których stoją słoiki z kawą i małe doniczki z ziołami. Pod spodem postawiłam komodę z szufladami, gdzie trzymam łyżeczki, ściereczki i akcesoria. Jeśli macie problem z bałaganem, zainwestujcie w organizer na drobiazgi – ja znalazłam taki z przegródkami na kapsułki i od razu zrobiło się czyściej.

Zdarza się, że nawet w dużym pokoju nie wiemy, jak zagospodarować przestrzeń pod sufitem. Górne półki w standardowej szafie są często nieużywane, bo trudno po nie sięgnąć. Ja stosuję tam system dźwigienek – metalowe kosze na lekkie rzeczy jak czapki, szaliki czy letnie sukienki. Dzięki temu szafa do garderoby zyskuje dodatkowe dwadzieścia centymetrów wysokości, a ja nie muszę stawać na krześle. Do tego wsuwane organizerki na krawaty i paski – montowane na wewnętrznej stronie drzwi. Każdy centymetr ma znaczenie, zwłaszcza gdy w szafie trzeba pomieścić ubrania na cztery pory roku, a nie mamy osobnego garderobianego pokoju.

Nie zapominajcie o detalach. Oświetlenie to podstawa – mała lampka z abażurem lub taśma LED pod półkami dają przytulny nastrój. Używam ciepłej barwy 2700K, bo zimne światło kojarzy mi się z biurem. Do tego dodajcie tekstylia: lnianą serwetkę pod ekspres i może jeden obrazek na ścianie. Kiedyś przykleiłam korkową tablicę, na której wieszam karteczki z notatkami o ulubionych rodzajach kawy. I najważniejsze – wybierzcie jeden kolor przewodni, na przykład beże i brązy, żeby wszystko grało.

Zacznę od tego, że kupno sofy to jedna z tych decyzji, które albo cieszą przez lata, albo uprzykrzają życie na każdym kroku. Pamiętam moją pierwszą sofę do salonu, kupioną na szybko, bo znajomi się wprowadzali. Była śliczna, jasnoszara tapicerka welurowa wyglądała jak z katalogu. Po trzech miesiącach okazało się, że spanie na niej to katorga, a materiał zbierał każde źdźbło kurzu i sierść kota. Od tamtej pory wiem, że wygląd to dopiero początek. Zanim w ogóle pomyślisz o kolorze, zastanów się, jak sofa ma działać w twoim salonie. Czy to będzie kanapa do siedzenia wieczorami, czy jednak planujesz noclegi dla gości? A może masz małe mieszkanie i każdy centymetr jest na wagę złota? Odpowiedź na te pytania wyznaczy kierunek poszukiwań.

Gdy już wiesz, że sofa ma służyć do spania, kluczowe staje się to, co pod twoim ciałem. Producent często chwali się, że kanapa z funkcją spania jest wygodna, ale prawda kryje się w szczegółach. Sprawdź, jaką grubość ma materac piankowy. Te o 10 cm bywają zbyt miękkie i po kilku godzinach czujesz sprężyny. Szukaj modeli z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. Taki zestaw zapewnia równomierne podparcie kręgosłupa, a stelaz listwowy dodatkowo wentyluje materac, co zapobiega zapadaniu się pianki. Pamiętaj, że goście na noc nie powinni budzić się z bólem pleców. Jeśli sama planujesz spać na sofie częściej, niż raz w roku, to inwestycja w grubszy materac i stelaz listwowy zwróci ci się w jakości snu. Nie daj się zwieść obietnicom tapicerki welurowej, która wygląda miękko, ale sama w sobie nie daje komfortu leżenia.

Zastanawiasz się pewnie, co zrobić, gdy w sypialni nie ma miejsca na osobny mebel do przechowywania ubrań. Wtedy z pomocą przychodzi sama strefa spania. Coraz częściej widzę w projektach wnętrz, że szafa do garderoby jest wbudowana w zagłówek lub boki łóżka. Moja koleżanka zamówiła stolarzowi konstrukcję, która z jednej strony ma półki na książki i telefon, a z drugiej wąskie szuflady na koszulki. Wszystko zamyka się tapicerką welurową w kolorze butelkowej zieleni – i wygląda jak designerski mebel, a nie prowizorka. Do tego na stelazu listwowym leży materac piankowy, który nie wymaga skręcania ani przewracania, więc dostęp do skrytek jest błyskawiczny.

Łazienka to kolejne wyzwanie przy małym metrażu. Zamontowałam tam inteligentny włącznik wentylacji, który uruchamia się automatycznie po wykryciu wilgoci. Wcześniej zapominałam włączać wentylator, więc na ścianach pojawiała się pleśń. Teraz system sam wyłącza się po 15 minutach od opuszczenia pomieszczenia. Do tego dodałam matę pod prysznic z czujnikiem temperatury podłogi – zimą to luksus, który ogrzewa stopy bez włączania całego ogrzewania. Inteligentny dom w łazience to dla mnie przede wszystkim walka z wilgocią i oszczędność energii.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Szafa do garderoby – jak zmieścić wszystko w małym mieszkaniu?
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF

Advertisement Company CaribbeansdsdFF

Advertisement Company North AmericasdsdFF