Login Page › Forums › Literary › Styl Japandi we wnętrzach – jak połączyć minimalizm z przytulnością
Naturalne materiały to podstawa. Drewno dębowe, len, bawełna, kamień. Unikaj plastiku i sztucznych połysków. W sypialni postaw na łóżko z pojemnikiem na pościel wykonane z litego drewna. Jego ciepła barwa ociepli wnętrze, a skrzynia pod spodem pomieści kołdry i poduszki. To szczególnie ważne, gdy nie masz garderoby. Styl japandi we wnętrzach nie znosi bałaganu, ale akceptuje praktyczne rozwiązania, które chowają rzeczy przed wzrokiem.
Wersalka to często zapomniany mebel, a szkoda. W stylu prowansalskim może pełnić funkcję zarówno siedziska, jak i dodatkowego łóżka, nie zajmując przy tym więcej miejsca niż standardowa sofa. Wybierz model z drewnianymi poręczami, pomalowanymi na biało z przetarciami. Do tego materac piankowy o grubości 12 centymetrów – cienki, ale z odpowiednim wsparciem dla kręgosłupa. Ustaw wersalkę przy oknie, narzuć na nią pled w kratkę i dwie poduchy w kwiaty. Gdy nie potrzebujesz spać dla gości, służy jako miejsce do czytania lub popołudniowej drzemki. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z ilością tekstyliów – w stylu prowansalskim mniej znaczy więcej, a każdy nadmiar szybko zmienia się w wizualny hałas.
Kiedy myślę o stylu prowansalskim, od razu czuję zapach lawendy i ciepło południowego słońca. To nie tylko moda na francuską wieś, ale konkretna filozofia aranżacji, która sprawdza się nawet w polskich blokach. Zamiast sterylnej bieli i zimnych połysków, dostajemy tu wyblakłe pastele, naturalne tkaniny i drewno z widoczną historią. Problem w tym, że często wizja Prowansji rozbija się o rzeczywistość małych metraży. Gdzie w kawalerce o powierzchni 35 metrów zmieścić rozłożysty kredens czy wiklinowy fotel? Tutaj właśnie zaczyna się prawdziwe wyzwanie – selekcja. Wybierasz trzy kluczowe elementy, które nadadzą ton, a resztę rezerwujesz na funkcjonalne dodatki. Bo styl prowansalski nie wymaga od ciebie życia w willi z tarasem. Wystarczy odpowiednia paleta barw i umiar w dekoracjach.
Ostatnio przymierzam się do zmiany aranżacji w sypialni, gdzie mam łóżko z pojemnikiem na pościel z mechanizmem DL. To wygodne, bo schowam tam wszystko, od koców po zimowe buty, ale rama jest dość wysoka. Zastanawiam się nad obrazem w poziomie, który wizualnie zrównoważy tę wysokość. Mechanizm DL sprawia, że łóżko jest funkcjonalne, ale trzeba pamiętać, żeby obraz nie kolidował z unoszeniem materaca. Wybieram coś lekkiego, najlepiej na płótnie naciągniętym na ramę, bez ciężkiej ramy. Obrazy na ścianę w sypialni powinny być przede wszystkim spokojne, więc stawiam na pastele i miękkie kształty. To będzie trzeci obraz w tym pomieszczeniu i wiem, że jeśli go dobrze dobiorę, pokój zyska nowy wymiar.
Na koniec, jeśli twoje mieszkanie ma niskie sufity, nie próbuj udawać francuskiego pałacu. Zamiast tego postaw na niskie meble – komody na nóżkach, stoliki kawowe tuż przy podłodze. Dzięki temu sufit wyda się wyższy, a przestrzeń bardziej otwarta. W sypialni zrezygnuj z masywnego wezgłowia, zastąp je drewnianą ramą łóżka z pojemnikiem na pościel, która jednocześnie spełnia funkcję dekoracyjną. Pościel z naturalnego lnu, kilka poduszek w różnych odcieniach lawendy i błękitu – i gotowe. Styl prowansalski w małym mieszkaniu to nie kompromis, tylko świadomy wybór, który daje ci zarówno miejsce do życia, jak i odrobinę śródziemnomorskiego luzu. Przekonasz się, że nawet w bloku z wielkiej płyty da się stworzyć kąt, który pachnie sianem i spokojem.
Goście na noc to kolejny test dla prowansalskiego wnętrza. Nie każdy ma osobny pokój, ale kanapa z funkcją spania może uratować sytuację. Szukaj modeli z tapicerką welurową w kolorze bladoniebieskim lub pistacjowym – takie tkaniny idealnie wpisują się w klimat południowej Francji. Ważne, żeby mechanizm był solidny, najlepiej DL, który rozkłada się jednym ruchem. Pamiętaj jednak, że taka kanapa nie może stać na środku pokoju jak obcy element. Obok postaw stary stolik boczny z pęknięciami w lakierze i garnek ceramiczny z suszoną lawendą. Gdy goście przyjadą, rozłożysz spanie w dwie minuty, a rano złożysz z powrotem w elegancką sofę. To nie jest perfekcyjne rozwiązanie, ale w realnym życiu sprawdza się lepiej niż składane łóżko polowe.
Kiedy kilka lat temu wprowadzałam się do swojego pierwszego samodzielnego mieszkania, ściany były białe jak kartka papieru. Po dwóch tygodniach poczułam, że brakuje im duszy. Farba była bezpieczna, ale nudna. I wtedy przypomniałam sobie o tapetach we wnętrzach – rozwiązaniu, które znałam jeszcze z domu babci, ale które w nowej odsłonie może zdziałać cuda. Zaczęłam od jednej ściany w salonie, wybierając wzór w delikatne, geometryczne linie. Efekt przerósł moje oczekiwania: pokój nabrał głębi, a ja zyskałam poczucie, że to wreszcie moje miejsce. Nie musiałam malować całego mieszkania, nie wydałam fortuny, a zmiana była natychmiastowa.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF