Login Page › Forums › Art › Styl Japandi we wnętrzach – jak połączyć japoński minimalizm ze.
W salonie postawiłam na kanapę z funkcja spania, która służy mi na co dzień jako miejsce do czytania, a wieczorem zamienia się w wygodne legowisko dla gości. To model z tapicerka welurowa w kolorze piaskowym, która nie tylko ładnie się starzeje, ale też jest przyjemna w dotyku. Mechanizm DL rozkłada się płynnie, bez szarpania, a dodatkowy stelaż listwowy pod spodem sprawia, że spanie na niej nie różni się od łóżka. Zastanawiałam się długo nad wyborem – czy lepiej wersalka, czy rozkładana sofa? Ostatecznie kanapa z funkcją spania wygrała, bo zajmuje mniej miejsca w ciągu dnia. Wieczorem, gdy rozkładam ją na 190 cm długości, mam wrażenie, że przestrzeń wciąż jest spójna z resztą wnętrza. To właśnie w takich detalach styl japandi we wnętrzach pokazuje swoją praktyczność.
Goście na noc to częsty problem w małych mieszkaniach. Dlatego w mojej przestrzeni znalazła się wersalka w kolorze jasnego beżu, która w ciągu dnia pełni rolę siedziska pod oknem. Jej tapicerka welurowa jest łatwa w czyszczeniu, a mechanizm rozkładania opiera się na prostym systemie – wystarczy pociągnąć za uchwyt. Gdy rodzice przyjeżdżają na weekend, śpią na niej wygodnie, bo materac piankowy o grubości 12 cm amortyzuje nacisk. Wersalka ma też dodatkową skrytkę na koce, co rozwiązuje problem braku miejsca na pościel zapasową. Ustawiona pod kątem 45 stopni od ściany tworzy intymną strefę, która nie koliduje z resztą salonu. To dowód na to, że funkcjonalność może iść w parze z estetyką.
Kolor płytek to osobna historia. Białe płytki optycznie powiększają przestrzeń, ale szybko widać na nich każdy zaciek po kąpieli. Zdecydowałam się na odcień jasnego beżu z delikatną strukturą imitującą kamień. Taka powierzchnia maskuje drobne zabrudzenia i nie wymaga codziennego polerowania. W salonie wystawowym widziałam płytki łazienkowe z połyskiem, które wyglądały obłędnie, ale sprzedawca ostrzegł – na błyszczących powierzchniach widać każdą kroplę wody i odciski palców. Wybrałam matowe wykończenie, które w małej łazience z oknem na północ sprawdza się lepiej – nie odbija światła w sposób męczący dla oka i daje wrażenie przytulności.
Nie zapominaj o sypialni, gdzie kolor ma ogromny wpływ na jakość snu. Ostatnio modne kolory ścian idą w stronę głębokiego granatu, grafitu lub śliwki. U siebie wybrałam ciemny, matowy granat na ścianę za łóżkiem z pojemnikiem na pościel. Dzięki temu całe wnętrze nabrało charakteru, a spanie w takim pomieszczeniu to czysta przyjemność. Ważne, żeby farba była matowa – błyszczące wykończenie odbija światło i może męczyć oczy. Do tego kilka poduszek z welurowej tkaniny i pokój wygląda jak z magazynu wnętrzarskiego.
Przy okazji remontu łazienki musiałam też rozwiązać problem gości na noc. Mieszkanie ma tylko jedną sypialnię, a w salonie postawiłam kanapę z funkcją spania. Na szczęście znalazłam model z mechanizmem DL, który jest prosty w obsłudze i nie wymaga odsuwania mebli. Do tego tapicerka welurowa – wygląda elegancko i jest przyjemna w dotyku, a przy tym łatwa do czyszczenia z kurzu. Do kompletu wybrałam łóżko z pojemnikiem na pościel, co rozwiązało problem braku miejsca na przechowywanie koców i poduszek. Wersalka, którą wcześniej rozważałam, zajmowałaby za dużo miejsca w ciągu dnia.
Wybór krzeseł do jadalni to dla mnie zawsze wyzwanie, które łączy logistykę z estetyką. Pamiętam, jak urządzałam swoje pierwsze mieszkanie i myślałam, że najważniejszy jest tylko kolor tapicerki. Dopiero po kilku miesiącach użytkowania zrozumiałam, że krzesła do jadalni muszą być przede wszystkim praktyczne. Zwłaszcza gdy na co dzień siada przy nich czteroosobowa rodzina, a w weekendy dochodzą goście. Szybko odkryłam, że cienka poduszka siedziska po roku robi się płaska jak naleśnik, a nogi zaczynają skrzypieć przy każdym ruchu. Dlatego teraz przy zakupie zwracam uwagę na konstrukcję i materiały, a nie tylko na wygląd. Zamiast ogólników o wygodzie, sprawdzam konkretne parametry, jak grubość pianki czy rodzaj stelaża.
Kiedy myślę o stylu japandi we wnętrzach, pierwsze skojarzenie to przestrzeń, która oddycha. Nie chodzi o pustkę, tylko o celową rezygnację ze zbędnych przedmiotów. W moim mieszkaniu o powierzchni 38 metrów kwadratowych każdy centymetr musi pracować na swoją funkcję. Japandi uczy mnie, że naturalne materiały, jak len na zasłonach czy dąb w okleinie mebli, nadają ciepła bez przesytu. Zamiast trzech dywaników wybrałam jeden, ręcznie tkany z bawełny organicznej. To właśnie ta filozofia „mniej, ale lepiej” sprawdza się w polskich blokach z lat 70., gdzie niskie sufity i małe pokoje wymagają przemyślanych rozwiązań. Styl japandi we wnętrzach to dla mnie przede wszystkim dialog między surowością a przytulnością.
Podłoga to osobny temat. W łazience spędzamy czas boso, więc płytki muszą być antypoślizgowe. Wybrałam gres o klasie R10, który ma lekką chropowatość – wystarczającą, żeby nie ślizgać się po prysznicu, ale nie taką, która rani stopy. Płytki łazienkowe na podłodze powinny mieć też odpowiednią twardość – minimum 7 w skali Mohsa, żeby nie rysowały się od upadku butelki z kosmetykami. Ułożyłam je w karo, co optycznie poszerza wąskie pomieszczenie. Kosztowało mnie to więcej robocizny, ale efekt jest wart każdej złotówki – goście często pytają, jak udało mi się tak powiększyć przestrzeń.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF