Login Page › Forums › Music › Styl Japandi we wnętrzach – Harmonia funkcji i materii
Ostatnia rada: nie przesadzajcie z iloscia mebli. Lepiej miec jeden porzadny element, ktory sluzy do spania i siedzenia, niz zatloczyc balkon stolikiem, dwoma krzeslami i lezakiem, ktore stoja jeden na drugim. Ja po trzech latach testow doszlam do wniosku, ze aranzacja balkonu powinna byc minimalistyczna, ale przemyślana. Kanapa z funkcja spania plus skrzynia na poduszki plus oswietlenie to wszystko, czego potrzebujecie. Reszta to dodatki, ktore mozna dokupic z czasem. Prawdziwa wartosc lezy w funkcjonalnosci, a nie w liczbie przedmiotow.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam tapczan z pojemnikiem u znajomej w kawalerce, pomyślałam, że to must-have dla każdego, kto mieszka w bloku. Nie chodziło tylko o to, że ładnie wyglądał, ale o to, co działo się pod spodem. Zamiast sterty koców i poduszek porozrzucanych po kątach, miała wszystko schowane w jednym miejscu. U mnie w mieszkaniu każdy metr jest na wagę złota, bo sypialnia pełni też funkcję domowego biura. Tapczan z pojemnikiem okazał się strzałem w dziesiątkę, gdy przestałam udawać, że poradzę sobie z przechowywaniem pościeli w szafie, która pęka w szwach.
Wiele osób myśli, że tapczan z pojemnikiem to tylko ładna nazwa dla starej wersalki. Nic bardziej mylnego. Różnica tkwi w konstrukcji i wygodzie. Zwykła wersalka często ma cienki materac i sprężynowe siatki, które po kilku latach zaczynają straszyć. Tutaj mamy stelaż listwowy, który dopasowuje się do ciała, i materac piankowy o grubości 16 cm. To robi kolosalną różnicę, zwłaszcza gdy codziennie na czymś śpisz. Pamiętam, jak mój znajomy skarżył się na ból kręgosłupa po nocach na wysłużonej kanapie z funkcją spania. Po wymianie na tapczan z pojemnikiem przestał narzekać.
Często spotykam się z pytaniem, czy płytki imitujące drewno są dobrym wyborem do łazienki. Odpowiedź brzmi: tak, ale pod pewnymi warunkami. Wybieraj gres drewnopodobny o niskiej nasiąkliwości, który nie będzie pęczniał od wilgoci. Unikaj za to bardzo ciemnych odcieni, bo na nich widać każdy pyłek i zaciek. Do małej łazienki polecam deski w odcieniu jasnego dębu, ułożone w jodełkę. To dodaje ciepła i naturalności, a jednocześnie jest praktyczne. Pamiętaj tylko, że takie płytki mają fakturę, która może utrudniać czyszczenie fug między nimi. Dlatego warto zdecydować się na format o większej długości, jak 20×120 cm, co redukuje liczbę spoin. W jednym z projektów połączyliśmy takie płytki z meblami w kolorze bieli i mosiądzem, co dało bardzo elegancki efekt.
Gdy klientka z kawalerki przy ulicy Marszałkowskiej poprosiła o pomoc, jej głównym problemem było przechowywanie pościeli gościnnej. W stylu japandi we wnętrzach każdy mebel ma pełnić podwójną funkcję, dlatego zaproponowałam łóżko z pojemnikiem na pościel z litego dębu o matowym wykończeniu. Jego stelaz listwowy z giętych listew bukowych zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza, a materac piankowy o wysokości 16 centymetrów z warstwą lateksu dopasowuje się do ciała, nie tracąc sprężystości przez lata. W dzień łóżko przykryte lnianym pledem staje się strefą relaksu, a wieczorem – miejscem do spania bez uczucia zapadania się. Klientka zyskała przestrzeń na dodatkowe koce i poduszki, a jednocześnie pozbyła się plastikowych pojemników spod łóżka, które zaburzały harmonię.
Piasek na podłodze po plaży, zapach suszonej trawy i chłód kamienia – styl japandi we wnętrzach to nie tylko estetyka, ale sposób na oddech w zagraconym świecie. W mojej praktyce aranżacyjnej widzę, jak wiele osób szuka w nim ukojenia po dniu pełnym bodźców. Zamiast dziesiątek bibelotów stawiamy na jedną misę z surowej gliny i gałąź wiśni w wazonie. To styl, który wymaga odwagi do pustki, ale nagradza spokojem. W małym mieszkaniu o powierzchni 38 metrów kwadratowych każdy centymetr ma znaczenie, a japandi uczy, że mniej znaczy więcej, pod warunkiem że to „mniej” jest starannie dobrane. Naturalne len na poduszkach, ręcznie robiona ceramika i drewno z widocznymi słojami tworzą atmosferę, w której oddycha się głębiej. Zamiast trzech różnych odcieni beżu wybieramy jeden, który współgra z porannym światłem wpadającym przez okno.
Kolejnym problemem był blat roboczy. W małej kuchni każdy centymetr liczy się podwójnie, a ja uwielbiam gotować z rozmachem. Zdecydowałam się na składaną nakładkę na zlew, która po rozłożeniu daje dodatkowe 40 centymetrów przestrzeni do krojenia. Gdy nie jest używana, chowa się pionowo obok kranu. Do tego wąski, wysuwany stolik na kółkach, który wsuwam pod blat. Idealnie sprawdza się jako dodatkowe miejsce na gorące garnki czy deskę do krojenia. Zamiast standardowego piekarnika wybrałam model z funkcją mikrofali, który zajmuje tyle miejsca co zwykły mikser, ale pozwala piec, podgrzewać i rozmrażać. To prawdziwy game changer w maleńkiej kuchni, gdzie każdy sprzęt musi być wielofunkcyjny.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF