Login Page › Forums › Television › Strefa relaksu w domu: Jak stworzyć kąt do odpoczynku na małym metrażu
Przechowywanie pościeli to kolejny temat, który spędza sen z powiek. Gdzie schować kołdry, poduszki i zapasowe prześcieradła, gdy szafy są już wypchane? Odkryłam, że aranżacja salonu zyskuje ogromnie, gdy wykorzysta się przestrzeń pod siedziskiem. Wybrałam lozko z pojemnikiem na posciel, które ma dwie głębokie skrzynie na wymiar. Mieszczą się tam cztery komplety pościeli, koc i letnia kołdra. To rozwiązanie jest o wiele lepsze od wersalki z cienkim materacem, która często ma tylko płytki schowek. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy pojemnik ma wentylację, inaczej pościel zacznie nieprzyjemnie pachnieć po kilku miesiącach.
Tapicerka welurowa na kanapie okazala sie genialna w utrzymaniu. Wystarczylo odkurzac siedzisko raz w tygodniu, a plamy z wina zeszly po delikatnym przetarciu wilgotna scierka. Welur mial tez ta zalete, ze nie mechacil sie tak latwo jak bawelna. Kolor butelkowej zieleni nadal wnętrzu charakteru, a jednoczesnie nie przytlaczal. W malym mieszkaniu balam sie ciemnych barw, ale okazalo sie, ze jedna sciana w tym odcieniu i welurowa kanapa tworza glebie, ktorej brakowalo mojej bialej kawalerce.
Goscie czesto mowia, ze moje mieszkanie wydaje sie wieksze niz jest. To zasluga jasnych scian, lustrzanych paneli na drzwiach szafy i odpowiedniego oswietlenia. Ale prawdziwym sekretem jest to, ze kazdy mebel ma swoja historie i funkcje. Kanapa z funkcja spania ratuje mnie, gdy rodzina przyjezdza na weekend. Wersalka, ktora stoi w kacie, teraz sluzy jako lezanka do czytania, a nocami jako dodatkowe lozko. Nie musze juz martwic sie o to, gdzie ktos spie, bo kazdy centymetr jest zaplanowany.
W kwestii podłóg, wybór między panelami a deską to nie tylko estetyka. Panele laminowane w kuchni mogą puchnąć od wilgoci, a deska olejowana wymaga regularnego odnawiania. W salonie, gdzie często masz kanapa z funkcja spania, postaw na wykładzinę dywanową w strefie wypoczynkowej – jest ciepła i przyjemna dla bosych stóp, ale wymaga odkurzacza z filtrem HEPA. W przedpokoju lepiej sprawdzą się płytki gresowe, które wytrzymają błoto z butów. Pamiętam, jak u jednych znajomych panele w przedpokoju zaczęły się rozchodzić po pierwszej zimie, bo nie dali dylatacji przy drzwiach balkonowych. Każdy materiał ma swoje ograniczenia, które warto poznać przed remontem.
W małych mieszkaniach ekologiczne wnętrza często wydają się niewykonalne. Ale ja na własnej skórze przekonałam się, że to mit. Mój kawalerek ma zaledwie 30 metrów, a każdy centymetr musi być funkcjonalny. Zdecydowałam się na łóżko z pojemnikiem na pościel z litego buku. To był strzał w dziesiątkę, bo zyskałam dodatkowe pół metra sześciennego na przechowywanie, a drewno nie emituje żadnych toksyn. Do tego położyłam na nie materac piankowy z naturalnej pianki lateksowej, który idealnie dopasowuje się do ciała. Na stelazu listwowym z giętego drewna leży jak ulał, a ja rano wstaję bez bólu pleców. Wcześniej miałam zwykłą ramę z płyty meblowej, która skrzypiała przy każdym ruchu. Teraz cisza i spokój. Do tego dodałam tapicerka welurowa na zagłówku w kolorze musztardowym, która jest wykonana z bawełny organicznej. Materiał jest przyjemny w dotyku, a przy tym łatwy w czyszczeniu. W małej przestrzeni każdy detal ma znaczenie, a naturalne materiały sprawiają, że nawet ciasny kąt staje się przytulny.
Gdy brakuje miejsca na klasyczną sofę, wersalka może być dobrym wyborem, ale trzeba wiedzieć, czego szukać. W moim drugim salonie, który miał tylko 18 metrów, postawiłam na wersalkę z regulowanym zagłówkiem i szerokim siedziskiem. Codziennie służy jako kanapa do siedzenia, a wieczorem rozkładam ją w kilka sekund. Różnica między nią a standardową kanapą z funkcją spania jest taka, że wersalka często ma cieńszy materac, dlatego szukałam modelu z oddzielnym stelażem listwowym i pianką o gęstości co najmniej 35 kg/m3. Dzięki temu goście nie narzekają na bolący kręgosłup. Wersalkę warto też obić tapicerką welurową, która jest przyjemna w dotyku i łatwa do czyszczenia.
Oświetlenie w glamour to osobna historia. Żyrandol z kryształkami to klasyk, ale w małym pokoju może przytłaczać. Zamiast niego postawiłam na kinkiety z satynowymi kloszami i lampę stojącą z mosiężną nogą. Dają miękkie, rozproszone światło, które podkreśla połysk tkanin i faktur. A wieczorem, przy zapalonej świecy zapachowej, całe wnętrze nabiera magii. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z ilością błyszczących elementów. Wystarczy jeden mocny akcent – na przykład lustro w złotej ramie albo stolik z chromowanymi nogami. Reszta niech będzie stonowana, bo inaczej dostaniesz zawrotu głowy.
Przechodząc do salonu, który często pełni funkcję gościnną, staniesz przed dylematem: sofa czy wersalka? Wybór kanapy z funkcją spania to kompromis między komfortem siedzenia a jakością snu. Jeśli często goszczą u Ciebie znajomi z dziećmi, postaw na model z tapicerka welurowa – jest przyjemna w dotyku i łatwa do czyszczenia, choć przyciąga kurz jak magnes. Z kolei wersalka z mechanizmem DL to opcja dla tych, którzy cenią prostotę rozkładania i nie chcą walczyć z ciężkim stelażem. Pamiętaj, że standardowa sofa rozkładana ma zazwyczaj materac piankowy o grubości 14 cm, ale na co dzień lepiej sprawdzi się 16 cm materac piankowy na stelazu listwowym – zapewnia lepsze podparcie kręgosłupa i nie odkształca się po latach.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF