Login Page › Forums › Music › Rośliny doniczkowe w domu
Kolor w skandynawskim wnętrzu to nie tylko biel. Owszem, ściany pomalowałam na ciepły odcień bieli z domieszką beżu – to daje wrażenie większej przestrzeni. Ale dodatki to już eksplozja stonowanych barw. Poduszki w odcieniach musztardy, granatu i butelkowej zieleni ożywiają szarą kanapę. Dywany z wełny w geometryczne wzory dodają tekstury. Zamiast jednego dużego dywanu, który trudno utrzymać w czystości, postawiłam na dwa mniejsze – jeden pod stolik kawowy, drugi pod biurkiem. To praktyczne rozwiązanie dla alergików i leniwych sprzątaczy. Styl skandynawski nie wymaga perfekcji – wymaga spokoju wizualnego.
Ostatnim elementem, który dopełnia styl skandynawski, są dodatki z duszą. Zamiast masowo produkowanych figurek postawiłam na ceramikę z lokalnych pracowni – kubki z ręcznie malowanym wzorem, misę o nierównych brzegach, wazon z recyklingowanego szkła. Na ścianie wisi plakat z motywem roślinnym w prostej ramie z sosny. Półka nad kanapą z funkcją spania jest wąska, ale pomieści kilka książek w twardej oprawie i małą doniczkę z sukulentem. Każdy przedmiot ma swoją historię i miejsce. Nie ma tu przypadkowych rzeczy. Styl skandynawski w polskich warunkach to sztuka wyboru – lepiej mieć mniej, ale z sensem.
Ostatnia rada od serca. Nie sugerujcie się tylko zdjęciami w katalogach. Krzesła do jadalni trzeba przetestować osobiście. Usiądźcie, posiedźcie kilka minut, sprawdźcie, czy oparcie nie uciska. W sklepach często stoją na podwyższeniu, co zaburza perspektywę. Zwróćcie uwagę na wysokość siedziska w stosunku do waszego wzrostu. Dla niskich osób lepsze będą niższe modele, dla wysokich wyższe. Jeśli macie wątpliwości, poproście o kawałek materiału do domu, aby sprawdzić kolor w swoim świetle. Naturalne światło zmienia odcień tapicerki welurowej. Pamiętajcie, że krzesła to nie tylko meble, ale codzienni towarzysze waszych posiłków. Wybierzcie je z głową, a odwdzięczą się komfortem przez lata.
Zdarza się, że przyjeżdżają goście na noc. Wtedy potrzebuję dodatkowego miejsca do spania, ale nie chcę, żeby kanapa z funkcją spania zajmowała pół pokoju na stałe. Wybrałam model z mechanizmem DL, który rozkłada się płynnie jednym ruchem. Gdy jest złożona, to elegancka sofa z tapicerką welurową w kolorze butelkowej zieleni. Wieczorem wystarczy pociągnąć za uchwyt i w kilka sekund mam wygodne łoże dla dwóch osób. Mechanizm działa bezgłośnie, co doceniam, gdy goście kładą się spać, a ja jeszcze czytam w drugim końcu pokoju.
Zawsze myślałam, że moje mieszkanie jest za małe na prawdziwą zieleń. Trzydzieści pięć metrów kwadratowych, wąski parapet w kuchni i wieczny problem z przechowywaniem pościeli. Kiedyś wydawało mi się, że rośliny doniczkowe w domu to luksus dla posiadaczy przestronnych salonów z ogromnymi oknami. Aż do dnia, gdy kupiłam pierwsze sansewierie i postawiłam je na starym komodzie. Nagle surowe ściany zaczęły oddychać, a ja odkryłam, że nawet w mikroskopijnej przestrzeni można stworzyć coś naprawdę zielonego. To nie jest kwestia metrażu, a raczej pomysłu na to, jak wkomponować żywe akcenty w codzienne otoczenie. Z czasem doszłam do wniosku, że najlepsze są te gatunki, które nie potrzebują idealnego nasłonecznienia, a potrafią przetrwać nawet w cieniu półek z książkami. Rośliny doniczkowe w domu to dla mnie teraz konieczność, a nie fanaberia.
Projektując wnętrza dla zwierząt, myśl o strefach. Koty potrzebują miejsca, skąd mogą obserwować otoczenie, dlatego zamontowałam półki na ścianie nad kanapą. Pies z kolei lubi mieć swoją kryjówkę, więc pod stołem postawiłam miękkie legowisko. Ważne, żeby te strefy nie kolidowały z meblami do spania dla ludzi. Jeśli masz lozko z pojemnikiem na posciel, ustaw je tak, żeby pies nie wskakiwał na nie z rozbiegu – kilka razy o mało nie zrzucił lampy. Nauczyłam się też, że tapicerka welurowa nie lubi ostrych pazurów, dlatego przy drzwiach wejściowych wisi szlafrok do wycierania łap po spacerze. To drobiazg, ale oszczędza prania. Pamiętaj, że zwierzęta szybko się uczą, jeśli dasz im wygodne alternatywy – drapak zamiast kanapy, legowisko zamiast fotela.
Największym problemem okazało się spanie. Chciałam wygodne miejsce do odpoczynku, ale jednocześnie potrzebowałam schować pościel, koce i zimowe swetry. Rozwiązanie przyszło samo, gdy trafiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel z 16 cm materacem piankowym na stelażu listwowym. Podnoszę tapicerowane wezgłowie, a pod spodem jest gigantyczna skrzynia. Zmieściłam tam cztery kołdry, zapasowe poduszki i całą garderobę poza sezonem. To był przełom w moim małym mieszkaniu. Nagle zyskałam przestrzeń, której wcześniej nie miałam, a sypialnia przestała przypominać magazyn.
Kolor w minimalistycznym wnętrzu to nie tylko biel i szarość. Postawiłam na akcenty butelkowej zieleni na poduszkach i jednym fotelu. To przełamuje monotonię, ale nie przytłacza. Zauważyłam, że dodanie jednego intensywnego koloru sprawia, że wnętrza w stylu minimalistycznym nie wydają się sterylne, a raczej spokojne i przemyślane. Ważne, żeby tych barw nie było za dużo – trzy to maksimum, inaczej gubimy efekt przestrzeni.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF