Remont mieszkania – jak uniknąć chaosu i zyskać przestrzeń, której.

Login Page Forums Art Remont mieszkania – jak uniknąć chaosu i zyskać przestrzeń, której.

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      merlinhincks709

Problemy pojawiają się, gdy malujesz na starych tapetach lub tłustych ścianach w kuchni. Jeśli tapeta dobrze trzyma się ściany, możesz ją zagruntować i malować. Ale jeśli są bąble lub odspoiny, lepiej usuń tapetę do gołego tynku. W kuchni nad kuchenką tłuszcz osiada na ścianach. Umyj je najpierw wodą z płynem do naczyń, osusz, zagruntuj farbą antytłuszczową. W łazience używaj farb lateksowych z dodatkiem środków przeciwgrzybiczych. Zdarzyło mi się, że po malowaniu w wilgotnym pomieszczeniu pojawiły się pleśnie – musiałam zmyć farbę i od nowa gruntować preparatem biobójczym. Nauka na błędach.

Kiedy stanęłam przed wyborem sofy do swojego pierwszego mieszkania, myślałam, że to prosta sprawa. Usiądź, sprawdź miękkość, kup. Dopiero po trzech tygodniach szukania zrozumiałam, że to jedna z najtrudniejszych decyzji aranżacyjnych. Sofa to centrum salonu. Na niej spędzamy wieczory, przyjmujemy gości, a czasem śpimy. I właśnie przez te różne funkcje łatwo popełnić błąd. Dlatego zanim wsiądziesz w auto i pojedziesz do sklepu, usiądź spokojnie i przemyśl kilka rzeczy. Bo sofa kupiona na szybko często ląduje na OLX po roku.

Zawsze myślałam, że sztukateria to coś z pałaców i starych kamienic, niedostępne dla zwykłych śmiertelników z bloków z wielkiej płyty. Dopiero gdy sama zamieszkałam w mieszkaniu z niskim sufitem i gołymi ścianami, zaczęłam szukać sposobu, by choć trochę ocieplić to wnętrze. Okazało się, że listwy przypodłogowe czy rozety sufitowe to nie tylko ozdoba, ale też sposób na optyczne powiększenie przestrzeni. Sztukateria we wnętrzach potrafi zdziałać cuda, nawet gdy metraż mamy mały, a ściany są pełne krzywizn. Pamiętam, jak pierwszy raz przykleiłam cienką listwę wokół drzwi – od razu poczułam, że to mieszkanie ma duszę.

Gdy planujesz remont w mieszkaniu z małym metrażem, gdzie goście nocują na kanapie z funkcją spania, warto pomyśleć o farbach z efektem 3D lub strukturalnych. Nakłada się je pacą, tworząc delikatną fakturę. Maskują drobne nierówności ścian, które w starym budownictwie są normą. Farba strukturalna jest też trwalsza i łatwiej ukrywa ślady użytkowania. W salonie, gdzie stoi tapicerka welurowa, taka faktura na ścianie nadaje wnętrzu przytulny charakter. Pamiętaj tylko, że farby strukturalne zużywają się około 20 procent więcej niż zwykłe. Lepiej kupić litr więcej, niż potem kombinować z dobieraniem odcienia.

W małym salonie często brakuje miejsca na przechowywanie pościeli i koców, szczególnie gdy spodziewasz się gości na noc. Rozwiązaniem jest lozko z pojemnikiem na posciel, które może pełnić funkcję sofy w ciągu dnia. U mojej siostry sprawdza się model z mechanizmem wysuwnym i głęboką skrzynią – mieszczą się tam dwie kołdry i cztery poduszki. Pamiętaj jednak, żeby przed zakupem sprawdzić, czy pojemnik ma wentylację, bo inaczej pościel zacznie nieprzyjemnie pachnieć. W jednym z projektów klientka narzekała, że jej nowa kanapa z funkcja spania ma za niski mechanizm i ciężko jej wyciągnąć pościel bez wyginania pleców. Dlatego zawsze radzę testować w sklepie, jak działa wysuwanie i podnoszenie siedziska. Praktyka jest ważniejsza niż ładny wygląd na zdjęciu.

A co z designem? To ważne, ale nie najważniejsze. Zauważyłam, że wiele osób kupuje sofę w kolorze, który za rok im się znudzi. Lepiej postawić na neutralny odcień szarości, beżu lub granatu, a dodatki zmieniać co sezon. Moja obecna sofa jest w kolorze ciemnej zieleni – wygląda elegancko i pasuje do różnych stylów. Pamiętaj, że sofa powinna współgrać z podłogą i resztą mebli. Jeśli masz ciemny parkiet, unikaj czarnych nóg, bo wszystko się zleje. Wybierz jasne drewno lub metal.

Największym wyzwaniem przy urządzaniu małego salonu było dla mnie połączenie funkcjonalności z estetyką. Miałam wąską wnękę, w której postanowiłam umieścić kanapę z funkcją spania, bo często nocują u mnie znajomi z daleka. Wybrałam model z tapicerką welurową w ciemnym odcieniu butelkowej zieleni – brudzi się mniej niż jasna, a przy tym dodaje głębi. Do tego postawiłam na stelaz listwowy pod materac, który zapewnia przewiew i wygodę. Gdy goście przyjeżdżają, rozkładam kanapę, która ma prosty mechanizm DL, i nikt nie narzeka na niewygodę. Z boku zmieścił się jeszcze mały stolik kawowy, a nad nim – właśnie sztukateria w formie prostokątnej ramy na ścianie, która sprawia, że całość wygląda jak przemyślana kompozycja.

Pamiętam swoje pierwsze podejście do malowania ścian w mieszkaniu na Mokotowie. Myślałam, że to proste. Kupiłam najtańszy wałek i farbę z promocji. Efekt był opłakany – smugi, prześwity i krople na listwach podłogowych. Zdarła farbę szpachelką i zaczęłam od nowa. Od tamtej pory przetestowałam dziesiątki technik i produktów. Dziś wiem, że klucz leży w przygotowaniu podłoża i doborze narzędzi. Nie daj się zwieść pozornej prostocie. Dobrze pomalowane ściany zmieniają charakter wnętrza bardziej niż nowa kanapa z funkcją spania. Zwłaszcza w małym metrażu, gdzie każdy detal ma znaczenie.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Remont mieszkania – jak uniknąć chaosu i zyskać przestrzeń, której.
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF

Advertisement Company CaribbeansdsdFF

Advertisement Company North AmericasdsdFF