Login Page › Forums › Television › Remont kuchni – jak zaplanować metamorfozę bez katastrofy
Nie zapomnij o detalach, które robią różnicę. Uchwyty do szafek wybrałam w czarnym macie, bo odciski palców na chromie to koszmar. Zlewozmywak granitowy jest cichszy niż stalowy i nie rysuje się tak łatwo. Kuchenkę gazową z palnikiem w kształcie pięcioramiennej gwiazdy – sos się nie przypala, bo ciepło rozkłada się równomiernie. Nad oknem powiesiłam roletę rzymską z bawełny, która nie chłonie zapachów jak poliester. Każdy taki drobiazg sprawia, że codzienne gotowanie staje się przyjemnością.
Ostatnia rada: nie bój się kolorów. Mała kuchnia wcale nie musi być biała, by wydawać się większa. U mojej klientki w 8-metrowej kuchni postawiłam na ciemny granat z błyszczącymi frontami – przestrzeń nabrała głębi, a blaty z konglomeratu w kolorze piasku dodają ciepła. Ważne, by zachować równowagę: ciemne szafki, jasne ściany i podłoga. Dzięki temu kuchnia nie przytłacza, a wygląda nowocześnie i przestronnie. Pamiętaj, że funkcjonalna kuchnia to przede wszystkim twoja codzienna wygoda, a nie katalogowe zdjęcie z magazynu. Testuj, zmieniaj, dopasowuj – to twoje miejsce.
Ściany i podłoga nie muszą być drogie, ale muszą być praktyczne. Płytki w małej kuchni lepiej wybrać jasne, bo optycznie powiększają przestrzeń, ale ja postawiłam na matowe, żeby nie widać było kropli wody. Fuga w kolorze płytki to mój patent – brudna szara fuga po tygodniu wygląda obrzydliwie. Na podłodze położyłam gres imitujący drewno, bo panele w kuchni to proszenie się o problem przy pierwszym zalaniu. Pamiętaj o ogrzewaniu podłogowym, jeśli masz taką możliwość – w chłodne poranki bose stopy na kafelkach to tortura.
Jeśli macie małe mieszkanie, polecam rozważyć lozko z pojemnikiem na posciel jako element wielofunkcyjny. U mnie stoi w sypialni, ale gdy potrzebuję więcej miejsca w salonie, przesuwam je pod ścianę i zamieniam w strefę do zabawy. Pies uwielbia wskakiwać na nie i wyglądać przez okno, a ja mam pod ręką zapas ręczników na wszelki wypadek. To nie jest rozwiązanie dla każdego, ale jeśli tak jak ja szukacie sposobów na maksymalne wykorzystanie przestrzeni, warto dać mu szansę.
Mam słabość do mebli, które służą podwójnie. Na przykład kanapa z funkcja spania w aneksie kuchennym to strzał w dziesiątkę, gdy wpadają znajomi z dziećmi. Nie każdy ma osobny pokój gościnny, a taka kanapa to natychmiastowe łóżko dla dwóch osób. Wybierając model, zwracam uwagę na tapicerka welurowa – jest przyjemna w dotyku, łatwa do czyszczenia i nie łapie kurzu tak jak sztruks. Do tego mechanizm DL, który pozwala rozłożyć siedzisko jednym ruchem, bez przesuwania całej konstrukcji. Moja klientka z 30-metrowej kawalerki tak urządziła aneks, że w dzień ma wygodną sofę, a wieczorem łóżko dla gości.
Pamiętam, jak wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania – kuchnia miała dokładnie 6 metrów kwadratowych, a ja marzyłam o wyspie kuchennej i miejscu dla całej rodziny. Zamiast narzekać, zaczęłam szukać sprytnych rozwiązań, które sprawdzą się w małej przestrzeni. Dziś, po latach aranżacji wnętrz dla innych, wiem jedno: funkcjonalna kuchnia to nie metraż, a przemyślany układ i wybór mebli. Zamiast kupować gotową kuchnię z marketu, lepiej postawić na moduły, które dopasujesz do swoich potrzeb. Na przykład wąskie szafki na przyprawy obok lodówki czy wysuwane kosze do garnków to rzeczy, które zmieniają codzienne gotowanie.
W pokoju dziecka zasłony i firany muszą być bezpieczne. Wybrałam modele z krótkimi sznurkami do sterowania, żeby maluch nie mógł się zaplątać. Do tego firanki z bawełny organicznej, które są antyalergiczne. Jeśli masz kanapę z funkcją spania w pokoju dziecka, to zasłony z motywami zwierząt dodadzą charakteru. Ja postawiłam na ręcznie malowany wzór z lisami i sowami. A przy okazji, warto wybrać tkaninę, która nie przepuszcza światła o poranku – wtedy maluch śpi dłużej. Sprawdziłam to na własnym dziecku, które wcześniej budziło się o 6 rano.
Przechowywanie w małej kuchni wymaga kreatywności. Wykorzystaj każdy centymetr – na drzwiach szafek zamontuj wąskie koszyki na przyprawy, a w narożniku szafkę karuzelową. Pod sufitem nad lodówką zrobiłam półkę na rzadko używane wazy i zapasy makaronu. Jeśli masz miejsce na wersalkę w kącie jadalnianym, sprawdzi się u mnie kanapa z funkcją spania – goście śpią wygodnie, a w ciągu dnia mam dodatkowe miejsce do siedzenia. Wybrałam tapicerkę welurową, bo jest przyjemna w dotyku i łatwa do czyszczenia wilgotną szmatką.
Kiedy dwa lata temu wzięłam z fundacji małego, wystraszonego kundelka, nie spodziewałam się, że moje starannie dobrane wnętrza dla zwierząt będą wymagały takiej rewolucji. Najpierw był problem z legowiskiem – te z marketu po miesiącu robiły się płaskie jak naleśnik. Po kilku próbach postawiłam na model z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. Kosztował więcej niż moja pierwsza wersalka z czasów studenckich, ale pies wreszcie przestał budzić się z bólem stawów. Przy okazji okazało się, że ten sam stelaz listwowy świetnie sprawdza się w roli podparcia dla klatki dla kota, która stoi obok – wentylacja od spodu działa idealnie.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF