Login Page › Forums › Dance › Prowansja w bloku – jak urządzić wnętrze z francuskim akcentem na 40 metrach
Największym błędem w prowansalskich aranżacjach jest przesada z kwiatami. Wzór w lawendę na tapecie, firankach, poduszkach i obrusie to już kicz. Wybierzcie jedną dominantę – na przykład tapetę z delikatnym motywem roślinnym na jednej ścianie w sypialni. Resztę utrzymajcie w stonowanych barwach. W małym salonie sprawdzi się stelaz listwowy pod materac w łóżku gościnnym – można go schować pod oknem i udekorować poduchami. Problem pojawia się, gdy brakuje szafy na pościel. Rozwiązaniem jest skrzynia w nogach łóżka lub wiklinowy kosz w przedpokoju. Te drobiazgi tworzą spójną całość.
Ostatnia rada od serca – nie kupujcie wszystkiego od razu. Styl prowansalski rozwija się z czasem. Szukajcie na targach staroci, w second handach, u rodziny. Ja swoją pierwszą lawendową zasłonę znalazłam na wyprzedaży garażowej. Dziś, po latach, mam małe mieszkanie, które tchnie Prowansją mimo betonowych ścian. Klucz to konsekwencja w doborze barw i faktur oraz praktyczne rozwiązania jak mechanizm DL w kanapie czy stelaz listwowy w łóżku. Pamiętajcie, że chodzi o spokój i harmonię, a nie o perfekcję na pokaz.
Kiedy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcia prowansalskich domów z lawendowymi polami za oknem, pomyślałam, że to nierealne w moim bloku z wielkiej płyty. Ale po latach aranżacji małych mieszkań wiem, że styl prowansalski wcale nie wymaga wiejskiego domku z kamienia. Wystarczy kilka sprytnych trików, by przenieść śródziemnomorski klimat do miejskiej klitki. Klucz leży w fakturach – lniane firanki, bawełniane poszewki na poduszki i matowe drewno. Unikajcie błyszczących powierzchni, bo one zabijają cały urok. Największym wyzwaniem bywa przechowywanie. Lawendowe zapachy i wiklinowe kosze to dopiero początek, a gdzie schować pościel gościnną czy zimowe koce?
Często słyszę od znajomych, że boją się zamawiać meble na wymiar, bo myślą, że to drogie i skomplikowane. Prawda jest taka, że dobrze zaprojektowana zabudowa na wymiar potrafi kosztować mniej niż zestaw gotowych mebli, które i tak nie pasują do przestrzeni. Pamiętam, jak u mojej siostry w salonie stała standardowa wersalka, która blokowała dostęp do kaloryfera i zostawiała trzydzieści centymetrów pustej przestrzeni z boku. Wymiana na meble wykonane na miarę pozwoliła wykorzystać każdy centymetr, a dodatkowo ukryć w środku skrzynię na buty zimowe. Projektant przyjechał, zmierzył wnękę z dokładnością do milimetra i zaproponował system szuflad, które wysuwają się płynnie nawet przy nierównej podłodze.
Kuchnia w bloku z lat siedemdziesiątych to osobna historia. Moja miała trzy metry długości i jeden metr szerokości, a standardowe szafki kuchenne po prostu się nie mieściły. Zdecydowałam się na meble na wymiar, które pozwoliły mi zabudować wnękę pod oknem i stworzyć blat roboczy o głębokości czterdziestu centymetrów zamiast standardowych sześćdziesięciu. Dzięki temu zyskałam przestrzeń na mały stół składany, który po rozłożeniu pomieści cztery osoby. Szafki górne zaprojektowałam aż pod sufit, a w najwyższej części trzymam rzeczy, których używam raz na kwartał – jak zapasowe pojemniki czy świąteczne obrusy. To proste rozwiązanie, ale wymaga precyzyjnego pomiaru i dobrego stolarza.
W sypialni kluczową rolę odgrywa łóżko. Jeśli macie małe pomieszczenie, wybierzcie model z pojemnikiem na pościel i niskim stelażem. Kanapa z funkcją spania w salonie powinna mieć tapicerka welurowa tylko wtedy, gdy macie odkurzacz z filtrem HEPA. W przeciwnym razie wybierzcie len – łatwiej go wyczyścić. Ja u siebie zastosowałam wersalka w przedpokoju, co brzmi szalenie, ale w bloku z kawalerką to jedyna opcja. Rozkładam ją tylko na noc, a w dzień służy jako siedzisko przy stoliku. Lawendowa pościel w kratkę i poduszka z haftem dopełniają stylizacji.
Małe mieszkanie to często walka o każdy metr, dlatego meble wielofunkcyjne to must-have. Świetnym rozwiązaniem jest lozko z pojemnikiem na posciel, które ukryje pościel, koce i poduszki, a jednocześnie nie zabiera dodatkowej przestrzeni. Pod takim łóżkiem panele podłogowe są bezpieczne, bo nie musisz się martwić o zarysowania od przesuwanych skrzyń. Pamiętam, jak u jednej z klientek zamontowaliśmy łóżko z pojemnikiem, a pod spodem położyliśmy panele w kolorze ciemnego orzecha – efekt był niesamowity, bo podłoga kontrastowała z jasnymi ścianami. Jeśli masz małe dzieci, pomyśl o kanapie z funkcja spania – to oszczędność miejsca, a dla gości na noc komfortowy sen. Taka kanapa często ma mechanizm rozkładania, który wymaga stabilnej powierzchni, więc panele muszą być równe i dobrze zamontowane. Zawsze radzę, żeby przed zakupem mebli sprawdzić, czy podłoga wytrzyma intensywne użytkowanie w strefie dziennej.
Prawdziwym game changerem okazała się lampa stojąca ustawiona za kanapą z funkcją spania. Wcześniej myślałam, że taka kanapa to tylko praktyczne rozwiązanie dla gości na noc, ale odpowiednie światło całkowicie zmieniło jej charakter. Zamiast jednej ostrej żarówki, postawiłam na ciepłą barwę 2700 kelwinów i abażur z tkaniny, który rozprasza promienie. Teraz, gdy siadam wieczorem z książką, światło pada mi przez ramię, tworząc przyjemny półmrok. A gdy przyjeżdżają goście, wystarczy zapalić dodatkową lampkę na stoliku i kanapa z funkcją spania zamienia się w strefę relaksu, a nie tylko miejsce do spania.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF