Login Page › Forums › Artist › Podłoga w salonie – jak wybrać praktyczną i stylową powierzchnię do.
Przyznam, że bałam się efektu „babcinego salonu”. Styl modern classic balansuje na granicy, gdzie jeden zły wybór może wszystko zepsuć. Klucz okazał się w dodatkach. Zamiast kwiecistych firan – rolety rzymskie z lnu w kolorze piaskowym. Zamiast dywanu z orientalnym wzorem – gładki, pętelkowy, w odcieniu grafitu. I lustro w prostej, czarnej ramie, które optycznie powiększa przestrzeń.
W salonie postawiłam na wersalkę z second handu. Kosztowała trzysta złotych, a tapicerka welurowa w kolorze musztardowym dodała charakteru całemu wnętrzu. Welur łatwo czyścić, co przy domowych zwierzętach ma znaczenie. Wersalka rozkłada się na płasko, więc sprawdza się też jako dodatkowe łóżko dla gości. W ciągu dnia siedzimy na niej z kubkiem herbaty, wieczorem oglądamy filmy. Jeden mebel, dwie funkcje. Przy małym metrażu to podstawa. Zamiast kupować osobno sofę i łóżko, wybierz jeden wielofunkcyjny element.
Kolejnym wyzwaniem okazała się ochrona przed słońcem i deszczem. Na balkonie południowym bez zacienienia meble szybko się nagrzewają, a tapicerka welurowa może blaknąć. Zainstalowałam roletę zewnętrzną z bambusa, która daje przyjemny półcień. Pod nią ustawiłam drewnianą skrzynię na poduszki i pled. W deszczowe dni wystarczy zwinąć rolety i wszystko suche czeka na lepszą pogodę. Do kompletu dorzuciłam dwa składane stoliki kawowe, które w razie potrzeby chowam pod kanapą. Dzięki temu nawet przy dwóch osobach na balkonie jest swobodnie.
Z czasem nauczyłam się, że oszczędzanie nie oznacza kupowania byle czego. Lepiej poczekać miesiąc i kupić porządną kanapę z funkcją spania w promocji, niż brać pierwszą lepszą z marketu, która po roku zacznie trzeszczeć. W moim salonie stoi welurowa sofa z drugiej ręki za czterysta złotych. Po wymianie tapicerki na nową wygląda jak z katalogu. Koszt przeróbki to sto pięćdziesiąt złotych, ale efekt jest nie do poznania. Budżetowa aranżacja wnętrz to ciągłe poszukiwanie okazji i umiejętność dostrzegania potencjału w starych meblach.
W praktyce największym problemem bywa brak miejsca na pościel i koce, gdy nagle trzeba przygotować posłanie. Rozwiązaniem jest lozko z pojemnikiem na posciel, które świetnie sprawdza się w kuchni, jeśli tylko dobrze dobierzesz wymiary. Wyobraź sobie sofa narożna z funkcją spania, która w dzień służy jako siedzisko przy stole, a wieczorem zamienia się w pełnowymiarowe łóżko. Pamiętaj, żeby sprawdzić, czy mechanizm jest łatwy w obsłudze, bo nikt nie chce walczyć z zapadającym się materacem o drugiej w nocy. Ja polecam modele z materacem piankowym o grubości co najmniej 16 cm na stelazu listwowym, bo to gwarantuje komfort nawet dla wysokiej osoby. Taka kanapa z funkcja spania może stać pod oknem, a nad nią zamontujesz półki na przyprawy i książki kucharskie.
Kuchnię urządziłam prawie za darmo. Blat z płyty laminowanej kupiłam w hurtowni za sto złotych, a nogi przykręciłam z odzysku. Szafki to proste konstrukcje z IKEI w promocji. Zamiast drogich frontów wymieniłam tylko uchwyty na skórzane paski. Kosztowały trzydzieści złotych, a zmieniły wygląd całej kuchni. Oświetlenie zrobiłam z słoików i sznurka. Budżetowa aranżacja wnętrz nie oznacza rezygnacji ze stylu. Chodzi o to, by wydawać tam, gdzie to niezbędne, a resztę zrobić samemu lub kupić z drugiej ręki.
Kolejna sprawa to oświetlenie, które w kuchni z funkcją spania musi być elastyczne. Nad stołem daj punktowe światło do gotowania, ale przy wersalce zamontuj kinkiet z regulacją, żeby móc czytać przed snem bez rażenia oczu. W małych kuchniach często brakuje okna, więc warto dodać taśmę LED pod szafkami, która stworzy przytulny nastrój. Pamiętaj, że stelaz listwowy w łóżku wymaga dostępu od dołu, więc nie stawiaj mebla bezpośrednio na podłodze bez wentylacji. W jednym z mieszkań udało mi się połączyć funkcję spania z wysokimi szafkami po obu stronach, gdzie schowałam garnki i pościel. Efekt był taki, że kuchnia wyglądała jak mały salon.
Panele laminowane to opcja dla tych, którzy szukają czegoś tańszego, ale wciąż estetycznego. Nowoczesne wzory potrafią złudnie naśladować drewno, a nawet kamień. W salonie, gdzie często stoi stół i krzesła, panele o wyższej klasie ścieralności AC4 lub AC5 wytrzymają lata. Problem pojawia się, gdy woda z rozlanej herbaty zostanie na dłużej – wtedy krawędzie mogą spuchnąć. Unikaj tego, wycierając plamy od razu. Do małych pomieszczeń polecam panele ułożone w jodełkę – to trik, który wizualnie poszerza wnętrze. Pamiętaj też o podkładzie wygłuszającym, bo bez niego każdy krok będzie słychać w mieszkaniu na dole.
Oświetlenie to osobna historia. Zamiast jednego żyrandola postawiłam na trzy źródła światła. Lampa stojąca z abażurem z mory jedwabnej daje światło nastrojowe, kinkiety przy lustrze – funkcjonalne, a punktowe halogeny w suficie – ogólne. Ściemniacz pozwala regulować nastrój od porannej kawy po wieczorny film. Podłoga z deski dębowej w jodełkę – klasyka, która nie wychodzi z mody.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF