Login Page › Forums › Artist › Narożnik czy kanapa: Jak przemyślenie wyboru ratuje każdy salon
Tapicerka welurowa to hit w social mediach, ale w praktyce bywa zdradliwa. U jednej z klientek welur zmechacił się po trzech miesiącach od słońca padającego na mebel. Wybrała ciemny granat, który zbierał kurz jak magnes. Jeśli masz alergię, postaw na tkaniny antyalergiczne, które można prać w pralce – jak mikrofibra. Pamiętam, że w moim narożniku z welurem musiałam co tydzień odkurzać siedzisko, a przy jasnym kolorze plamy od kawy były widoczne od razu. Z kolei kanapa z funkcją spania w welurze w sypialni wygląda elegancko, bo nie ma tam codziennego użytku. Wybór tkaniny to decyzja o codziennej higienie, nie tylko estetyce.
W małym mieszkaniu każdy mebel musi pełnić kilka funkcji. Kanapa z funkcją spania to nie tylko miejsce do siedzenia i leżenia, ale też często stolik kawowy czy półka na książki. Zdarza się, że goście siedzą na kanapie, jedzą na rozkładanym blacie przymocowanym do oparcia, a wieczorem śpią. Wersalka z szerokim podłokietnikiem może służyć jako dodatkowe siedzisko przy stole. Pamiętaj, żeby zmierzyć nie tylko długość i szerokość, ale też wysokość siedziska – jeśli masz niski stół, zbyt wysoka kanapa sprawi, że jedzenie będzie niewygodne. Optymalna wysokość siedziska to około 45 centymetrów.
Łazienka z rustykalnym akcentem to wyzwanie. W małej łazience bez okna postawiłam na kamienne płytki w odcieniu piaskowca. Do tego umywalka na drewnianym blacie z dębu, który zaimpregnowałam olejem. Problemem była wilgoć – po trzech miesiącach drewno zaczęło ciemnieć w miejscach, gdzie pryska woda. Nauczyłam się, że trzeba je olejować co pół roku. Wieszak na ręczniki z kutej stali pasuje idealnie, a półka nad toaletą z deski z odzysku pomieści zapas papieru i świece.
Na koniec rada praktyczna – nie kupuj wersalki na ślepo przez internet bez przymierzenia się. Każdy ma inny wzrost, wagę i preferencje co do twardości. Wybierz się do sklepu, usiądź, połóż się, sprawdź, czy mechanizm działa płynnie. Zapytaj o gęstość pianki i gwarancję. Lepiej wydać trochę więcej na sprawdzony model, który posłuży dziesięć lat, niż co rok wymieniać mebel na nowy. W małych mieszkaniach każdy detal ma znaczenie, a dobrze dobrana wersalka to inwestycja w komfort snu i porządek w domu.
Materiał tapicerki ma ogromne znaczenie, szczególnie gdy w domu są zwierzęta albo małe dzieci. Tapicerka welurowa wygląda elegancko, jest przyjemna w dotyku i całkiem nieźle maskuje odciski łap czy drobne zabrudzenia. Jednak jeśli masz kota, który ostrzy pazury, welur może szybko stracić wygląd. Wtedy lepiej postawić na tkaninę o gęstym splocie, na przykład stilon czy mikrofibrę. Są łatwe w czyszczeniu – wystarczy wilgotna szmatka i odkurzacz. Unikaj jasnych odcieni, bo nawet przy regularnym praniu poszewek, kurz i tłuste plamy z jedzenia potrafią być uporczywe. Ja wybrałam ciemny granat i po trzech latach wciąż wygląda jak nowy.
Ostatni akapit to praktyczna uwaga. Jeśli decydujesz się na styl rustykalny w mieszkaniu z niskimi sufitami, unikaj ciemnych belek na suficie. Maluj je na biało lub wybierz jasne drewno. Podobnie z podłogą – szerokie deski z sosny w naturalnym kolorze optycznie powiększają przestrzeń. I pamiętaj, że ten styl nie lubi przesady. Trzy gliniane wazony na parapecie wystarczą, nie musisz zapełniać każdej półki ceramiką. Czasem mniej znaczy więcej, zwłaszcza gdy w małym pokoju stoi jeszcze wersalka i stół z krzesłami.
Zastanów się, jak często używasz salonu do spania. Jeśli raz na pół roku przyjeżdża gość, to narożnik z funkcją spania może być przesadą – wtedy kanapa z pojemnikiem na pościel wystarczy, a resztę przestrzeni zagospodarujesz na regał lub biurko. Ale jeśli rodzina nocuje u ciebie co weekend, to wersalka z rozkładanym materacem 15 cm da im lepszy sen niż narożnik z wąskim legowiskiem. W jednym z mieszkań, które urządzałam, klientka wybrała narożnik z mechanizmem DL, bo chciała mieć spanie dla dwojga – okazało się, że po rozłożeniu materac ma tylko 120 cm szerokości, a goście skarżyli się na brak miejsca. Zawsze pytaj o wymiary rozłożonego mebla w sklepie.
Dodatki robią różnicę. W kąciku jadalnym stoi stół z pnia orzecha, który kupiłam na targu staroci. Ma nierówny blat, a nogi są krzywe, ale po latach używania stał się centrum domowego życia. Na nim leży lniany obrus w kratę, a wokół stoją krzesła z giętego drewna. Wnętrza w stylu rustykalnym potrzebują tkanin naturalnych – len, bawełna, wełna. Zimą kładę na kanapę pled z owczej wełny, który grzeje jak koc, a latem zamieniam go na lniany narzut.
Największym problemem w małych mieszkaniach jest brak miejsca na przechowywanie. Goście zostają na noc, a gdzie schować pościel, koc czy dodatkową poduszkę? Z pomocą przychodzi łóżko z pojemnikiem na pościel, które w wersji rozkładanej sprawdza się genialnie. Wyobraź sobie, że po gościach wystarczy podnieść siedzisko, wrzucić do środka prześcieradło i kołdrę, a potem zamknąć – wszystko znika z oczu. To nie magia, a praktyczne rozwiązanie, które docenisz, gdy w szafie nie ma już miejsca. Wersalka z takim schowkiem to dla mnie podstawa, jeśli nie masz osobnej garderoby. Pamiętaj tylko, żeby sprawdzić, czy pojemnik jest wyłożony wytrzymałą tkaniną, bo kurz lubi zbierać się w zakamarkach.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF