Login Page › Forums › Television › More on Making a Dwelling Off of Wnętrza W Stylu Boho
A co, jeśli masz gości, ale brakuje ci miejsca na przechowywanie pościeli? To częsty kłopot w małych mieszkaniach. Rozwiązaniem może być łóżko z pojemnikiem na pościel, które nie tylko oszczędza miejsce, ale też chroni tekstylia przed kurzem. Podłoga drewniana wokół takiego łóżka jest łatwa do utrzymania w czystości – wystarczy od czasu do czasu przeciągnąć odkurzaczem. Ja trzymam w pojemniku zapasowe prześcieradła i koce, które wyjmuję, gdy ktoś zostaje na noc. I to działa bez zarzutu. Drewniana podłoga nie gromadzi kurzu tak jak dywany, co dla alergików jest ogromnym plusem.
Zabawa z kolorem i światłem to kolejny krok. Wąski korytarz bez okna wymagał u mnie jaśniejszych barw, ale nie bój się ciemniejszych akcentów. Postawiłam na praktyczne panele ścienne do połowy wysokości i jasną farbę powyżej. Oświetlenie to podstawa – kinkiety po obu stronach lustra dają miękkie światło, a taśma LED pod szafką rozświetla podłogę. Gdy goście przyjeżdżają, przedpokój staje się ich pierwszym punktem kontaktu z domem, dlatego zadbałam o wygodną wersalka w salonie, by nikt nie spał na dmuchanym materacu. W przedpokoju trzymam tylko niezbędne rzeczy: sezonowe obuwie w przezroczystych pudełkach i kilka wieszaków.
Pamiętam, jak pierwszy raz stanęłam boso na podłodze z litego dębu w starym mieszkaniu mojej babci. To było coś zupełnie innego niż zimne płytki czy syntetyczne panele, które miała reszta rodziny. Deski skrzypiały pod stopami, ale nie w irytujący sposób – one po prostu opowiadały historię. Dziś, po latach pracy przy aranżacji wnętrz, wiem, że podłoga drewniana to nie tylko materiał wykończeniowy, ale fundament całego domu. Nadaje charakteru, ociepla przestrzeń i – wbrew pozorom – potrafi być praktyczna nawet w małym metrażu. Zastanawiasz się, czy to dobry wybór dla ciebie? Opowiem ci o tym z perspektywy kogoś, kto układał deski w kawalerce i w przestronnym salonie.
Gdy wchodzisz do mieszkania z podłogą drewnianą, od razu czujesz różnicę. To nie tylko powierzchnia do chodzenia, ale cała atmosfera wnętrza. Drewno ma w sobie coś nieuchwytnego – zapach, fakturę, pamięć drzewa. Pamiętam, jak kilka lat temu remontowałam swoje pierwsze mieszkanie. Wybór między panelami a deskami podłogowymi był trudny, ale ostatecznie zdecydowałam się na dębową podłogę. I nie żałuję. Nawet po latach, gdy słońce wpada przez okno, widzę głębię słojów, która zmienia się w zależności od pory dnia. To sprawia, że każdy pokój nabiera charakteru. Oczywiście, trzeba o nią dbać, ale to niewielka cena za to ciepło, które wnosi do domu.
Mój pierwszy błąd to kupno standardowej kanapy z funkcją spania z marketu. Rozkładała się na 140 cm, ale po tygodniu spałam na nierównej powierzchni, a mechanizm skrzypiał przy każdym ruchu. Po trzech miesiącach wymieniłam ją na coś lepszego. Postawiłam na lozko z pojemnikiem na posciel od lokalnego stolarza – ma 160 cm szerokości, a pod spodem mieści się cała zimowa kołdra, poduszki gościnne i dwa komplety pościeli. To uwolniło półkę w szafie, którą wcześniej zajmowały zapasy. Łóżko ma stelaz listwowy, który dopasowuje się do ciała, a materac piankowy o grubości 16 cm sprawia, że wstaję bez bólu pleców. Rozkładanie zajmuje dwie sekundy, bo mechanizm DL działa płynnie i cicho.
Zima to test dla każdego wnętrza. Gdy na dworze szaro i zimno, japandi ratuje mnie swoją przytulnością. Na podłodze leży dywan z wełny merynosa w kolorze popiołu – jest miękki, ale nie zbiera kurzu jak syntetyczne odpowiedniki. Na kanapie z tapicerka welurową leży pled z alpaki, który grzeje, ale nie swędzi. Wieczorem zapalam świecę sojową o zapachu cedru i yuzu – cytrusowa nuta rozjaśnia nastrój. Styl japandi uczy, że luksusem nie jest drogi mebel, ale spokój, który czujesz, wracając do domu. Nawet gdy wracam zmęczona po 12 godzinach pracy, wystarczy, że usiądę na podłodze na poduszce z gryki, oprę się o ścianę i popatrzę na gałązkę wiśni w wazonie – i wszystko wraca do normy. To nie magia, tylko dobrze zaprojektowana przestrzeń.
Na początek zmierz swój przedpokój i zastanów się, co naprawdę musisz tam trzymać. U mnie królują wąskie szafy głębokie na 35 centymetrów – idealne na buty i akcesoria. Jeśli masz więcej miejsca, rozważ zabudowę na wymiar z siedziskiem pod oknem. W jednym z projektów dla klientki zamontowałam składane siedzisko z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym, który świetnie sprawdza się przy codziennym zakładaniu butów. Pamiętaj, że nawet mały przedpokój może zyskać funkcję dodatkowego pokoju, jeśli wstawisz kanapę z funkcją spania. Wybrałam model z tapicerka welurową w odcieniu butelkowej zieleni – łatwo się czyści i dodaje charakteru.
Oświetlenie w kawalerce robi różnicę. Zamiast jednej lampy sufitowej postawiłam na kilka źródeł światła. Nad stołem wisi lampa z kloszem w kolorze miedzi, która daje ciepłe światło podczas kolacji. W strefie sypialnej mam kinkiet z regulacją kąta padania, dzięki czemu mogę czytać bez oślepiania reszty pokoju. W kuchni taśma LED pod szafkami doświetla blat podczas gotowania. W łazience zamontowałam okrągłe lustro z podświetleniem LED – to ułatwia makijaż i golenie. Każde źródło światła ma osobny włącznik, więc nie muszę zapalać całego pokoju, gdy wstaję w nocy do toalety. To zmniejsza rachunki i tworzy przytulny nastrój.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF