Modne kolory ścian – jak odświeżyć wnętrze bez wielkiego remontu

Login Page Forums Art Modne kolory ścian – jak odświeżyć wnętrze bez wielkiego remontu

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      jillianvaldivia

Kiedy stanęłam przed wyzwaniem urządzenia swojego pierwszego salonu, szybko zrozumiałam, że aranżacja salonu to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim funkcjonalności. Miałam do dyspozycji zaledwie 18 metrów kwadratowych, które musiały pomieścić strefę wypoczynku, jadalnię i kąt do pracy. Pierwszym błędem, jaki popełniłam, było kupno ogromnej narożnikowej kanapy. Zajmowała połowę pokoju, a goście na noc spali na niej fatalnie – materac był cienki jak plasterek sera. Szybko wymieniłam ją na wersalkę z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. To była zmiana, która uratowała mój mały metraż.

Wielu z was pewnie zastanawia się nad różnicą między tapczanem rozkładanym a kanapą z funkcją spania. Otóż klucz tkwi w mechanizmie i budowie. Kanapa z funkcją spania często ma cienki materac, który składa się w ramach siedziska, podczas gdy tapczan rozkładany oferuje pełnowymiarowe legowisko z oddzielnym materacem. To sprawia, że tapczan rozkładany jest wygodniejszy na co dzień, zwłaszcza jeśli planujecie spać na nim regularnie. Z kolei wersalka to już inna bajka – często ma metalowy stelaż i jest mniej stabilna, więc jeśli szukacie czegoś na dłużej, lepiej postawić na tapczan z solidnym mechanizmem.

Problem pojawia się, gdy goście nocują u nas w salonie. Mam tam kanapę z funkcją spania, ale po rozłożeniu zajmuje pół pokoju, a poduszki i koce lądują na krześle. Żeby choć trochę odciążyć przestrzeń, zastosowałam tapetę z pionowym motywem roślinnym na jednej ścianie. Wzór odwraca uwagę od bałaganu, a przy tym dodaje charakteru. Kanapa z funkcją spania jest w odcieniu szarości, więc tapeta w butelkowej zieleni ładnie z nią współgra. Goście nie narzekają na ciasnotę, bo ściana przyciąga wzrok. Gdyby nie ten trik, salon wyglądałby jak przechowalnia pościeli. Dla mnie to dowód, że tapety we wnętrzach mogą działać jak dekoracyjny kamuflaż.

Kiedy remontowałam swoje pierwsze mieszkanie, myślałam, że pomalowanie ścian na biało załatwi sprawę. Szybko się przekonałam, że to błąd. Biel po tygodniu wydawała się zimna i nijaka, a każda rysa na tynku rzucała się w oczy. Wtedy pierwszy raz pomyślałam o tapetach we wnętrzach. Przyznam szczerze – bałam się, że to staromodne, że odkleją się po sezonie. Ale znalazłam nowoczesne flizelinowe wzory, które montuje się bez moczenia ścian, klej nakłada się na pas, a nie na ścianę. Efekt? Od razu cieplej, a przy tym żadnych nerwów z bąblami powietrza. Dziś nie wyobrażam sobie gołej ściany bez chociaż jednej tapetowanej ściany akcentowej.

Gdy myślicie o zakupie, zastanówcie się nad codziennym użytkowaniem. Jeśli kanapa z funkcją spania ma służyć jako główne łóżko dla jednej osoby, wybierzcie model z dłuższym siedziskiem, np. 200 cm, i szerokością 140 cm. Dla gości, którzy nocują raz na miesiąc, wystarczy standardowa szerokość 120 cm. W moim mieszkaniu sprawdziła się wersalka, która w dzień jest wygodną sofą dla trzech osób, a w nocy zamienia się w wygodne łóżko. Ważne, żeby mechanizm był łatwy w obsłudze – nikt nie chce walczyć z kanapą o drugiej w nocy po imprezie.

Ściany w małym salonie pomalowałam na biel z domieszką beżu, ale jedną ścianę – tę za kanapą – pokryłam tapetą w drobne geometryczne wzory. Wzór nie może być większy niż 10 cm, bo inaczej przytłoczy. Na tej ścianie powiesiłam lustro o wymiarach 60 na 90 cm w ramie z ciemnego aluminium. Odbija ono światło z okna i podwaja optycznie przestrzeń. Pod lustrem postawiłam wąski regał na książki o głębokości zaledwie 25 cm – mieści około 40 książek ułożonych grzbietami do ściany. To pozwala zachować porządek i nie zabiera cennej podłogi. Unikajcie otwartych półek na wysokości oczu, bo na nich zawsze gromadzi się kurz, a w małym salonie szybko widać bałagan. Lepiej zamknąć rzeczy w szafce z drzwiami lub w skrzyniach.

Mam za sobą dziesiątki aranżacji małych salonów i wiem, że kluczem jest wybór mebli, które pracują na dwa etaty. Zamiast standardowej sofy postawiłam na wersalkę z mechanizmem DL, która po rozłożeniu daje komfortowe 140 cm szerokości spania. Moja obecna kanapa z funkcją spania ma tapicerkę welurową w odcieniu grafitowej szarości i stelaz listwowy pod materacem piankowym o grubości 16 cm. To rozwiązanie sprawdza się, gdy przyjeżdżają goście na noc – w minutę zmieniam salon w sypialnię bez przesuwania stolika czy pchania mebli pod ścianę. Zauważyłam, że wiele osób boi się weluru w małych wnętrzach, a to błąd – krótki włos odbija światło i optycznie powiększa przestrzeń. W moim salonie o powierzchni 19 metrów kwadratowych ta kanapa zajmuje centralne miejsce, a mimo to pokój wydaje się przestronny.

Zacznijmy od konkretów, bo ogólniki nic nie dają. Wyobraźcie sobie, że wasz salon ma dwadzieścia metrów i musicie w nim pomieścić stół, szafę i miejsce do spania dla gości. Zwykła kanapa z funkcją spania często okazuje się niewystarczająca – materac jest cienki jak naleśnik, a po rozłożeniu blokuje dostęp do reszty pomieszczenia. Tutaj z pomocą przychodzi tapczan rozkładany z mechanizmem DL, który rozwija się do przodu, zajmując mniej miejsca niż klasyczna wersalka. Dzięki temu nawet po rozłożeniu zostaje wam przestrzeń na przejście, a goście nie muszą przeskakiwać nad meblem, żeby dostać się do kuchni.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Modne kolory ścian – jak odświeżyć wnętrze bez wielkiego remontu
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF