Login Page › Forums › Cuisine › Minimalizm w domu – jak urządzić wnętrza w stylu minimalistycznym bez.
Na koniec kilka praktycznych rad. Zawsze mierzcie przestrzeń przed zakupem mebli. Ja raz kupiłam stół, który okazał się za duży do jadalni. Musiałam go oddać i zamówić węższy. Po drugie, myślcie o przechowywaniu. Łózko z pojemnikiem na pościel, szafy wnękowe, komody z głębokimi szufladami – to się sprawdza. I nie bójcie się mieszać stylów. U mnie nowoczesna sofa sąsiaduje z drewnianym stołem z lat 60. To daje charakter i sprawia, że dom wygląda jak żywy organizm, a nie katalog meblowy. Aranżacja domu jednorodzinnego to proces, który trwa lata i warto czerpać z niego radość, zamiast gonić za perfekcją.
Stałam wczoraj w sklepie z płytkami i poczułam, że zaraz dostanę oczopląsu. Trzydzieści odcieni szarości, piętnaście wzorów imitujących drewno, a do tego sprzedawca, który zamiast pomóc, mówił tylko „to zależy”. Remont mieszkania to taki moment w życiu, gdy nagle musisz podejmować decyzje, o których nigdy wcześniej nie myślałeś. Kolor fugi do łazienki? Rodzaj gładzi na suficie? Ja przez pierwsze dwa tygodnie miałam wrażenie, że zamiast mieszkania remontuję swoją psychikę. Najgorsze jest to, że na początku wszystko wydaje się proste. A potem przychodzi ekipa, która mówi, że ściana nośna jest krzywa, a wylewka schnie trzy tygodnie. I nagle twój harmonogram legnie w gruzach.
Kolor ma ogromne znaczenie. W moim salonie dominują biele i szarości, ale dodałam jeden akcent w postaci zielonego fotela. To ożywia wnętrze, nie przeładowując go. W sypialni postawiłam na beże i drewno, a jedynym wzorem jest pled w drobną kratkę. Unikam wzorzystych tapet, bo szybko się nudzą. Zamiast tego wolę grać fakturami – szorstki len, gładka tapicerka welurowa, chropowate drewno. Taka mieszanka sprawia, że wnętrza w stylu minimalistycznym nie są nudne, tylko spójne.
Przechowywanie to pięta achillesowa minimalizmu. Jeśli nie masz gdzie schować rzeczy, szybko wrócisz do chaosu. Dlatego zainwestowałam w szafę z systemem modułowym, gdzie każda półka ma swoje przeznaczenie. W przedpokoju zamontowałam wieszaki naścienne i ławeczkę z miejscem na buty. W kuchni wszystko, co stoję na blatach, musi być używane codziennie – reszta ląduje w szafkach. Łóżko z pojemnikiem na pościel okazało się zbawienne dla sezonowych ubrań i koców, które latem i tak nie są potrzebne.
Pamiętam, jak urządzałam swój pierwszy dom jednorodzinny. Myślałam, że skoro mam więcej metrów niż w bloku, to wszystko będzie proste. Nic bardziej mylnego. Aranżacja domu jednorodzinnego to nie tylko kwestia doboru kolorów czy mebli, ale przede wszystkim funkcjonalności na co dzień. Zaczęłam od salonu, bo to serce domu. Wybrałam kanapę z funkcją spania, która okazała się zbawienna, gdy przyjechali znajomi z dziećmi. Szeroka, z tapicerką welurową w odcieniu musztardowym, daje charakter całemu wnętrzu. Do tego stół z prawdziwego drewna, który pomieści dziesięć osób. I wisząca lampa z wikliny, która tworzy przytulny nastrój. Szybko zrozumiałam, że w domu jednorodzinnym liczy się każdy centymetr i przemyślany układ.
Mam też mały gabinet, który urządziłam w dawnym pokoju gościnnym. W rogu postawiłam biurko z regulacją wysokości i wygodny fotel obrotowy. Na ścianie wiszą półki na książki i dokumenty. Żeby nie było zbyt surowo, dodałam miękki dywan i roślinę doniczkową. Gdy pracuję z domu, to miejsce jest moją oazą spokoju. A gdy przyjeżdżają goście, rozkładam wersalkę i pokój zmienia się w sypialnię. Takie elastyczne rozwiązanie to podstawa w domu jednorodzinnym, gdzie każdy metr kwadratowy musi pracować na kilka sposobów.
Kolejna rzecz, o której mało kto mówi, to akustyka. Po remoncie mieszkania nagle słyszę każde kroki sąsiada z góry. Wcześniej jakoś tego nie odczuwałam, bo stare dywany tłumiły dźwięk. Teraz mam panele w całym mieszkaniu i każdy stukot słychać jak w bębnie. Na szczęście udało mi się dokupić dywan w salonie, ale w sypialni nadal mam wrażenie, że ktoś chodzi mi po głowie. Jeśli planujesz remont, radzę od razu pomyśleć o wyciszeniu stropu. To kosztuje, ale później nie ma zmiłuj. Ja tego nie zrobiłam i żałuję. Za to w łazience postawiłam na płytki wielkoformatowe. Mniej fug, łatwiej myć, a optycznie powiększają przestrzeń. Tylko montaż wymaga wprawy, bo jedna płytka waży kilkanaście kilogramów.
Największym wyzwaniem okazała się kuchnia w aneksie. Po wyburzeniu ściany z salonem zyskałam światło, ale straciłam szafki. W remoncie mieszkania trzeba być kreatywnym. Zainwestowałam w wyspę na kółkach, która służy jako blat roboczy, a po kolacji staje się barem. Pod spodem zmieściłam kosze na segregację odpadów i zapas makaronu. Małe metraże wymagają sprytu – zamiast standardowej lodówki wybrałam model węższy, ale wyższy, a piekarnik zamontowałam nad blatem. Każdy centymetr ma znaczenie, nawet ten nad oknem, gdzie zawisły półki na przyprawy.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF