Login Page › Forums › Literary › Minimalizm w domu – jak urządzić wnętrza w stylu minimalistycznym bez.
Oświetlenie w sypialni to temat, który często bagatelizujemy, a potem męczymy się z ostrym światłem z górnego punktu. Moja zasada: trzy źródła światła. Jedno główne, najlepiej z regulacją natężenia, drugie przy łóżku – kinkiety lub małe lampki na szafkach nocnych, trzecie dekoracyjne, na przykład LED-owa taśma za zagłówkiem. W jednym z projektów zamontowaliśmy kinkiety z ruchomym ramieniem, które można skierować na książkę lub w drugą stronę. Unikajmy lamp wiszących nad twarzą podczas snu – to zakłóca rytm dobowy. Jeśli sypialnia jest połączona z salonem, postawmy na lampy podłogowe z ciepłą barwą, które tworzą intymny nastrój. Dobre światło zmienia wszystko, od relaksu po poranną pobudkę.
Na mojej drodze projektowej przewinęło się wiele sypialni, ale ta, którą urządzałam dla pary z małego mieszkania w bloku, zapadła mi w pamięć szczególnie. Mieli 12 metrów, dwa koty i absolutną potrzebę miejsca do przechowywania. Kluczowym wyborem okazało się łóżko z pojemnikiem na pościel, które podwajało funkcjonalność bez zajmowania dodatkowej powierzchni. Zamiast standardowego stelaża postawiłam na model z elastycznym stelazem listwowym, który lepiej dopasowuje się do krzywizn kręgosłupa. Materac piankowy o gęstości 35 kg/m3 i grubości 16 cm dał im komfort, którego wcześniej nie znali. Do tego tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni – wygląda luksusowo, ale jest praktyczna, bo łatwo odkurzyć sierść. Sypialnia musi być przede wszystkim funkcjonalna, zwłaszcza gdy przestrzeń jest ograniczona.
Przy małych metrażach warto pomyśleć o meblach, które zmieniają funkcję w zależności od pory dnia. W salonie postawiłam na wersalkę z cienkim, ale przyzwoitym materacem – nie zajmuje dużo miejsca, a po rozłożeniu daje 140 cm szerokości. Nad nią zamontowałam system modułowych półek, które można dowolnie przestawiać. Książki stoją tylko na co drugiej półce – resztę wypełniłam dekoracjami i roślinami. Dzięki temu biblioteczka nie wygląda jak magazyn, tylko jak przemyślana aranżacja. Goście często pytają, gdzie kupiłam te półki, a ja uśmiecham się pod nosem, bo to zwykłe sosnowe deski pomalowane na biało.
Kiedy pięć lat temu wprowadzałam się do kawalerki o powierzchni 28 metrów, myślałam, że minimalizm to po prostu puste ściany i kilka mebli. Szybko okazało się, że prawdziwe wnętrza w stylu minimalistycznym wymagają czegoś więcej – przede wszystkim przemyślanego planu na każdy centymetr. Moja pierwsza kanapa z funkcją spania okazała się za mała dla gości, a brak szafy sprawił, że ubrania lądowały na krześle. Dopiero po roku zrozumiałam, że minimalizm to nie wyrzucanie wszystkiego, ale mądre gospodarowanie przestrzenią. Każdy mebel musi służyć podwójnie, a każdy dekoracyjny bibelot ma swoje zadanie. Zamiast trzech poduszek na sofie, postawiłam na jedną, ale z welurową poszewką, która dodaje charakteru. I tak zaczęła się moja przygoda z naprawdę funkcjonalnym mieszkaniem.
Łóżko z pojemnikiem na pościel to must-have w każdym minimalistycznym wnętrzu, ale nie wszystkie modele są praktyczne. Kiedyś miałam łóżko z pojemnikiem otwieranym do góry – za każdym razem musiałam zdejmować materac, co było męczące. Teraz używam modelu z szufladami wysuwanymi na prowadnicach kulkowych, które mieszczą nawet 150 litrów. To idealne miejsce na zimowe koce, dodatkowe poduszki i prześcieradła. Ważne, żeby szuflady miały ogranicznik wysuwu, bo przy pełnym obciążeniu mogą wypaść i uszkodzić podłogę. Wybrałam łóżko z tapicerką welurową w kolorze écru, która harmonizuje z białymi ścianami. Pojemnik na pościel sprawia, że nie muszę trzymać rzeczy w osobnych pudełkach pod łóżkiem – wszystko jest schludnie poukładane i łatwo dostępne.
Goście na noc to prawdziwy test dla minimalistycznych wnętrz. Miałam kiedyś sytuację, że przyjechała przyjaciółka z dzieckiem, a ja nie miałam gdzie położyć dodatkowego materaca. Od tamtej pory postawiłam na wersalkę w salonie. Wybrałam model z tapicerka welurowa, bo jest miła w dotyku i łatwa do czyszczenia – plamy po kawie nie są problemem. Mechanizm DL w rozkładaniu to prawdziwy game changer, bo sofa zamienia się w łóżko w kilka sekund. Dzięki temu nie muszę trzymać osobnego pokoju gościnnego, który stałby pusty przez większość roku.
Na koniec porozmawiajmy o przechowywaniu pościeli, bo to bolączka wielu domów. Często widzę, że ludzie trzymają koce i poduszki w walizkach pod łóżkiem, co utrudnia dostęp. Rozwiązaniem jest właśnie wspomniane wcześniej łóżko z pojemnikiem na pościel, ale jeśli nie masz takiego mebla, sprawdzą się kosze wiklinowe lub skrzynie pod oknem. W jednym z mieszkań, gdzie brakowało szafy, ustawiliśmy regał z szufladami na kółkach, który można przesuwać. Ważne, żeby pościel była przechowywana w suchym miejscu, z dala od wilgoci. Do tego worki próżniowe na kołdry – zmniejszają objętość o połowę. Małe zmiany, a robią ogromną różnicę w organizacji przestrzeni.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF