Login Page › Forums › Art › Minimalizm, który oddycha – jak urządzić wnętrze bez zbędnych rzeczy
W sypialni dziecka tapety we wnętrzach to pole do popisu. Wybrałam motyw z mapą świata, bo syn uwielbia geografię. Łóżko z pojemnikiem na pościel stoi pod tą ścianą, a tapeta staje się tłem do marzeń. W małym pokoju, gdzie brakuje miejsca na regały, mapa na ścianie zastępuje obrazek i uczy przy okazji. Uwaga – tapeta musi być łatwa do czyszczenia, bo dzieciaki rysują po ścianach. Ja kupiłam zmywalną, ale i tak czasami trzeba przetrzeć flamaster. Przy okazji wymyśliłam, żeby tapetować tylko dolną część ściany, a górę pomalować – to jak boazeria, tylko nowocześniej. Syn ma teraz własną strefę bez bałaganu.
Zaczęło się niewinnie – chciałam tylko ożywić pustą ścianę nad kanapą. Szybko odkryłam, że obrazy na ścianę to nie tylko dekoracja, ale sposób na nadanie charakteru całemu wnętrzu. W moim trzydziestometrowym mieszkaniu każdy centymetr ma znaczenie, dlatego wybór odpowiednich grafik stał się małą misją. Pamiętam, jak pierwszy raz powiesiłam duży, czarno-biały plakat z Paryżem – nagle pokój zyskał głębię, a ja poczułam, że to naprawdę mój kąt. Z czasem odkryłam, że kompozycja kilku mniejszych ramek działa cuda, zwłaszcza gdy zestawisz je z tapicerka welurowa na sofie, która dodaje elegancji. To właśnie te detale sprawiają, że mieszkanie przestaje być tylko przestrzenią do spania i jedzenia.
Kuchnia to wyzwanie – tłuszcz, para, zabrudzenia. Ale tapety we wnętrzach mogą tam działać, jeśli wybierzesz zmywalne wzory. Mój znajomy, który ma małe mieszkanie, położył tapetę w czarno-białą kratkę za płytą. Wygląda jak z katalogu, a do tego łatwo to przetrzeć. Ja wolałam stonowany deseń w kolorze ecru, który pasuje do drewnianych blatów. Problem pojawia się, gdy tapeta zaczyna się odklejać w rogach – to wina wilgoci. Wtedy trzeba użyć silikonu wokół krawędzi. W kuchni warto też pomyśleć o kanapie z funkcją spania, która stoi pod tapetowaną ścianą. U mnie taka kanapa to ratunek, gdy wpada ekipa na film. Tapeta nad nią tworzy spójną całość, a nie tylko tło.
Kiedy remontowałam kawalerkę, długo zastanawiałam się nad meblami. Wybrałam wersalka z cienkim materacem, bo była tania i oszczędzała miejsce. Niestety, po tygodniu spania na niej plecy dawały o sobie znać. Wtedy znajoma poleciła wymianę na lozko z pojemnikiem na posciel z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym – różnica jest ogromna. Teraz, gdy patrzę na obrazy na ścianę nad łóżkiem, czuję, że to jeden z lepszych zakupów. Dobra jakość snu wpływa na odbiór całego wnętrza, a estetyczne ramy z ulubionymi grafikami tylko to podkreślają. Polecam każdemu, kto ma wątpliwości, zainwestować w solidne podstawy.
Wnętrza w stylu minimalistycznym wymagają też przemyślanego podejścia do kolorów. Nie chodzi o całkowitą biel, która na co dzień zbija z tropu, ale o paletę stonowanych odcieni – gołębi szary, ciepły beż, delikatny piaskowy. W moim salonie ściany są w kolorze jasnego betonu, a podłoga z dębowej deski w naturalnym wykończeniu. Dodałam jeden akcent w postaci oliwkowej poduszki i czarnej lampy stojącej. To wystarczyło, żeby przestrzeń miała charakter, ale nie krzyczała. Każdy przedmiot, który wnosisz do takiego wnętrza, musi być albo funkcjonalny, albo piękny – najlepiej jedno i drugie.
Kiedy myślę o ekologicznych wnętrzach, przypomina mi się historia mojego własnego salonu. Przez trzy lata nie mogłam zdecydować się na nową kanapę. W końcu kupiłam używaną z lat 70., z litego drewna i sprężynami bonellowymi. Wymieniłam tylko tapicerkę na lnianą w kolorze piaskowym. Do tego dorzuciłam ręcznie tkane poduszki z Nepalu. Efekt? Żaden gość nie pyta, gdzie to kupiłam, tylko mówi: ale tu jest spokojnie. I o to chodzi. Ekologiczne wnętrza nie krzyczą, one szepczą. Nie potrzebujesz dwudziestu świeczek i trzech dywanów. Wystarczy jedno dobrej jakości łóżko, stół i krzesła, które przetrwają pokolenia.
Ostatnia rada: nie bój się łączyć prowansalskiego stylu z nowoczesnymi rozwiązaniami. Wnętrza w stylu prowansalskim ewoluują i dobrze znoszą domieszkę industrialnych dodatków, jak czarne lampy czy metalowe nogi mebli. Kluczem jest umiar i stonowana paleta barw. W moim salonie bielone meble współgrają z grafitowym regałem, a lniane poduszki z welurową tapicerką kanapy. To mieszanie stylów sprawia, że wnętrze nie jest mdłe ani zbyt cukierkowe. Ma charakter i przestrzeń do życia, nawet jeśli ta przestrzeń ma tylko 45 metrów.
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania o powierzchni trzydziestu pięciu metrów, wiedziałam jedno: meble muszą pracować na kilka etatów. Wersalka stanęła w salonie, bo gdzie indziej. Przez pierwsze miesiące była wyłącznie kanapą do siedzenia, miejscem na koc i laptopa. Dopiero gdy przyjechali rodzice z daleka, okazało się, że cienki materac i sprężyny pamiętające czasy peerelu nie dają rady. Od tamtej pory każde nowe mieszkanie czy pokój traktuję jako pole do popisu, a wersalka to dla mnie nie tylko mebel, ale też test organizacji przestrzeni. Zresztą, kto z nas nie miał gości, którzy zostawali na noc, a my nerwowo szukaliśmy poduszki i prześcieradła schowanego gdzieś w szafie?
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF