Login Page › Forums › Cuisine › Minimalizm, który działa – jak urządzić wnętrze bez kompromisów
Goście to kolejny temat – jak przyjąć dwie osoby na noc w 35 metrach? Moja kanapa z funkcją spania jest wykorzystywana regularnie, ale wcześniej musiałam znaleźć miejsce na ich rzeczy. W przedpokoju stanęła wersalka, która służy jako siedzisko i dodatkowe łóżko. Ma tapicerkę welurową w kolorze butelkowej zieleni, co dodaje charakteru. Pod spodem przechowuję zapasowe poduszki i koce. Kiedy przychodzi więcej osób, rozkładam ją i kładę na niej cienki materac piankowy dla gości. To wymaga sporo kombinowania, ale działa.
W moim poprzednim mieszkaniu miałam straszny problem z segregacją odpadów. Funkcjonalna kuchnia musi uwzględniać ten aspekt, bo inaczej codzienność staje się frustrująca. Zainwestowałam w wysuwany system dwóch koszy w szafce pod blatem. Jeden na odpady zmieszane, drugi na plastik i metal, a na blacie stoi mały pojemnik na resztki jedzenia do kompostownika. Dzięki temu nie muszę wyciągać worków spod zlewu i nie zajmują one cennego miejsca. Do tego dorzuciłam szufladę z organizerem na ścierki i gąbki, żeby blat przy zlewie był zawsze pusty i suchy. To pozornie mała rzecz, ale zmienia komfort sprzątania.
Największym wyzwaniem okazało się przechowywanie garnków i patelni. W starej kuchni trzymałam je jeden na drugim, co kończyło się wiecznym szukaniem odpowiedniej pokrywki. W nowej funkcjonalnej kuchni zaprojektowałam głęboką szufladę na same garnki z systemem organizerów. Każda patelnia ma swoje miejsce, a pokrywki stoją pionowo w specjalnych przegrodach. Zajęło mi to trochę czasu, ale teraz gotowanie zaczyna się od spokojnego sięgnięcia po naczynie, a nie od grzebania w ciemnej szafce. Do tego dołożyłam wąski wysuwany schowek na przyprawy obok kuchenki. Takie detale robią ogromną różnicę w codziennym użytkowaniu.
Kuchnia w małym mieszkaniu często jest połączona z salonem. U mnie blat ma tylko 120 centymetrów, więc każdy centymetr roboczy jest na wagę złota. Zamiast wiszącej lampy nad wyspą, której nie mam, zamontowałam wąski pasek LED pod górnymi szafkami. Światło pada dokładnie na deskę do krojenia i garnek, nie oślepia przy tym osoby siedzącej przy stole. Do tego nad zlewem przykleiłam mały okrągły reflektor na baterie, bo cień własnej głowy uniemożliwiał mycie naczyń. Te dwa źródła kosztowały mnie łącznie 80 złotych, a komfort gotowania wzrósł o 200 procent.
Ostatnim elementem układanki stała się lampa podłogowa z długim ramieniem ustawiona w kącie pokoju. W małym mieszkaniu każdy kąt, który nie jest doświetlony, staje się martwą strefą. Postawiłam ją tak, by światło padało na ścianę, a nie na podłogę. Odbite od tynku promienie rozjaśniają całe pomieszczenie bez efektu punktowego skupienia. Do tego abażur z tkaniny w kolorze ecru daje miękkie, rozproszone światło. Gdy goście pytają, jak udało mi się optycznie powiększyć te 32 metry, odpowiadam: to zasługa trzech warstw światła i jednej dobrej żarówki.
Największym wyzwaniem przy tworzeniu strefy relaksu jest znalezienie miejsca na spanie dla gości. W małych mieszkaniach każdy metr kwadratowy jest na wagę złota, a niespodziewana wizyta rodziny to często logistyczny koszmar. Dlatego tak ważne jest, żeby mebel do odpoczynku miał podwójne zastosowanie. Świetnie sprawdza się tu wersalka, która w ciągu dnia pełni rolę kanapy, a wieczorem zamienia się w wygodne łóżko. Nie daj się zwieść tanim modelom z cienkim materacem. Lepiej zainwestować w wersalkę ze stelażem listwowym i oddzielnym materacem piankowym o grubości przynajmniej 16 centymetrów. Wtedy nawet twoi teściowie nie będą narzekać na ból pleców po nocy spędzonej w salonie.
Kolory też robią robotę – jasne ściany w odcieniu złamanej bieli i kilka akcentów w postaci poduszek czy dywanu. Nie bałam się ciemniejszych elementów, jak tapicerka welurowa na wersalce, ale trzymałam je w małych dawkach. Duże lustro na ścianie w salonie odbija światło i sprawia, że mieszkanie wydaje się większe. Z czasem dodałam jeszcze kilka półek na książki nad drzwiami, co wykorzystało martwą przestrzeń. Każdy detal musiał być przemyślany, żeby nie zagracić wnętrza.
Kiedy przeprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania o powierzchni 38 metrów kwadratowych, myślałam, że minimalizm to po prostu biała farba i kilka mebli z IKEA. Szybko okazało się, że prawdziwe wnętrza w stylu minimalistycznym wymagają czegoś więcej – przemyślanego podejścia do każdego centymetra. Nie chodzi o to, żeby mieć mniej, tylko żeby to, co masz, działało dla ciebie. Na przykład zamiast standardowego łóżka z pojemnikiem na pościel, postawiłam na model z głębokim schowkiem pod materacem. Dziś wiem, że to był strzał w dziesiątkę – zmieściłam tam nie tylko kołdry i poduszki, ale też zimowe buty i zapas ręczników. Minimalizm to dla mnie przede wszystkim brak chaosu w szafkach.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF