Login Page › Forums › Activism › Metamorfoza wnętrza w 30 dni
Największym wyzwaniem okazała się sypialnia, gdzie chciałam mieć dostęp do książek przed snem, ale brakowało miejsca na tradycyjną szafkę nocną. Zamontowałam półkę nad wezgłowiem, ale szybko okazało się, że kurz osiada na grzbietach i trzeba je często przecierać. Wtedy wpadłam na pomysł, żeby wykorzystać lozko z pojemnikiem na posciel jako skrytkę na książki. Pod materacem piankowym na stelazu listwowym zmieściłam całą kolekcję kryminałów, a na wierzchu położyłam tylko jeden tom na bieżąco. To rozwiązanie sprawdza się idealnie, bo rano wystarczy podnieść materac i wyjąć kolejną część, bez rozrzucania pościeli po całej sypialni.
Na koniec dodam, że kluczem jest systematyczność. Co kilka miesięcy przeglądam zbiory i oddaję książki, które już nie wrócą na półki. Wtedy uwalniam miejsce na nowe tytuły i nie muszę dokupować kolejnych mebli. Dla mnie domowa biblioteczka to żywy organizm, który zmienia się razem ze mną i moimi potrzebami. Nie musi być wielka ani idealna, wystarczy, że działa w mojej codzienności, bez zbędnego stresu o brak miejsca na pościel czy gości na noc.
Przy urządzaniu przedpokoju często spotykam się z problemem braku miejsca na pełnowymiarowe lustro. Ale nie musisz rezygnować z funkcjonalności. Lustra dekoracyjne w formie wąskich paneli montowanych na ścianie za drzwiami sprawdzają się idealnie. U jednej klientki zamontowałam trzy pionowe lustra o szerokości 30 cm każde, ułożone w równych odstępach. Dzięki temu korytarz zyskał nie tylko praktyczne miejsce do sprawdzenia sylwetki, ale też ciekawy element dekoracyjny. Co ważne, takie ustawienie nie zabiera cennych centymetrów, a optycznie poszerza wąskie przejście. Jeśli martwisz się o stabilność, wybierz lustra z ramą aluminiową lub drewnianą, które łatwo przymocujesz do kołków rozporowych. W małych przedpokojach unikaj modeli z grubymi, zdobionymi ramami, bo te przytłaczają przestrzeń. Postaw na prostotę i minimalizm. Efekt zaskoczy nawet sceptyków, którzy twierdzą, że w bloku z lat 60. nic się nie da zrobić.
Z kolei w salonie często brakuje mi pomysłu, jak ożywić pustą ścianę bez kupowania kolejnego obrazu. Lustra dekoracyjne w geometrycznych ramach to strzał w dziesiątkę. U znajomej, która ma wersalkę w przedpokoju służącą za dodatkowe spanie, zawiesiłam nad nią owalne lustro w złotej ramie. Natychmiast stało się centralnym punktem wnętrza, a sama wersalka przestała wyglądać jak mebel tymczasowy. Co ważne, lustro odbija światło z okna, przez co cały pokój wydaje się jaśniejszy i bardziej gościnny. Jeśli obawiasz się, że rama będzie się kurzyć, wybierz model z anodowanego aluminium – łatwo go przetrzeć wilgotną szmatką. Przy większych metrażach możesz postawić na lustro stojące oparte o ścianę. Taki element daje wrażenie nieformalności i artystycznego nieładu, co jest teraz bardzo modne. Pamiętaj tylko, by nie ustawiać go w ciągu komunikacyjnym, bo ktoś może je przewrócić.
Przez ostatni tydzień zajmowałam się tekstyliami. Zasłony z lnu, ręczniki w odcieniach szarości, dywan z wełny owczej. Na parapecie stanęły doniczki z ziołami bazylia, mięta i rozmaryn. Zapach w mieszkaniu zmienił się nie do poznania. Przestałam używać chemicznych odświeżaczy. Teraz pachnie świeżo wypieczonym chlebem i lawendą z suszonych kwiatów. Nawet sąsiedzi pytali, co zrobiłam, że tak ładnie pachnie na klatce schodowej.
Na koniec powiem ci jedno – nie bój się eksperymentować. Styl skandynawski to nie sztywna reguła, tylko inspiracja. Możesz mieszać stare z nowym, drogie z tanim. Ważne, żeby wnętrze było funkcjonalne i spójne. Gdy wchodzisz do domu, ma ci być lekko. I to jest największa wartość skandynawskiego designu – prostota, która daje przestrzeń do życia, a nie do gromadzenia rzeczy.
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania, salon wyglądał jak magazyn mebli z lat dziewięćdziesiątych. Ciężka, dębowa szafa, kanapa z wystającymi sprężynami i stół, który zajmował połowę pokoju. Marzyłam o metamorfozie wnętrza, ale budżet miałam taki, że każdą złotówkę oglądałam dwa razy. Postanowiłam działać systemem małych kroków. Zaczęłam od wyrzucenia wszystkiego, co nie służyło funkcji. Po tygodniu zostały tylko ściany i podłoga. To był moment, w którym zrozumiałam, jak wiele tracimy przez nadmiar rzeczy. Przestrzeń oddychała, choć na razie była pusta.
Największym wyzwaniem okazał się wybór mebli do spania dla gości. Mieszkam w kawalerce, więc każdy centymetr liczy się podwójnie. Przez dwa tygodnie mierzyłam, rysowałam i przeliczałam. Ostatecznie postawiłam na kanapę z funkcją spania w odcieniu musztardowym. Tapicerka welurowa okazała się strzałem w dziesiątkę nie wygląda tandetnie, a przy tym jest przyjemna w dotyku. Mechanizm DL rozkłada się płynnie, bez szarpania. Gdy składam ją na co dzień, zajmuje tyle miejsca co zwykła sofa. Gdy goście zostają na noc, rozkładam w kilka sekund. To była pierwsza poważna decyzja w tej metamorfozie wnętrza i od razu poczułam, że idę w dobrym kierunku.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF