Login Page › Forums › Artist › Loft w bloku – jak urządzić wnętrze z surowym charakterem na małym.
W salonie, który pełni też funkcję sypialni, postawiłam na kanapę z funkcją spania z tapicerka welurową w odcieniu granatu. Welur jest praktyczny, bo nie widać na nim codziennego kurzu, a do tego jest przyjemny w dotyku. Wybrałam model z mechanizmem DL, który rozkłada się do przodu bez konieczności odsuwania mebla od ściany. Pod siedziskiem znalazłam dwie głębokie skrzynie, w których trzymam sezonowe ubrania i dodatki. Kluczowe okazało się też zamontowanie nad kanapą kilku półek z daszkiem, które maskują wsunięte kosze wiklinowe z drobiazgami, jak piloty czy ładowarki.
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego trzydziestometrowego mieszkania, myślałam, że dam radę wszystko pomieścić w jednej szafie. Szybko okazało się, że pościel gościnna, zimowe buty i zapas ręczników potrafią zająć każdą wolną przestrzeń. Zaczęłam więc szukać rozwiązań, które nie wymagają generalnego remontu, a pozwalają zachować trochę zdrowego rozsądku. Najlepszym odkryciem okazało się łóżko z pojemnikiem na pościel, które podnosi się na gazowych amortyzatorach. Zamiast standardowego stelaża, wybrałam wersję z solidnym mechanizmem, który unosi cały materac piankowy o grubości 18 centymetrów. Dzięki temu pod spodem zmieściłam nie tylko koce, ale też walizkę i zapas papieru toaletowego na pół roku.
Wracając do materacy – to jeden z tych elementów, na których nie warto oszczędzać. Kiedy znajoma kupiła tanią wersalkę z cienkim materacem, po miesiącu narzekała na ból pleców. Dlatego polecam materac piankowy o grubości co najmniej 16 cm, najlepiej z pianki wysokoelastycznej. Taki materac piankowy dopasowuje się do ciała, ale nie zapada się jak w starych tapczanach. Do tego stelaz listwowy z elastycznymi listwami daje odpowiednie podparcie. To połączenie sprawdza się zarówno przy codziennym spaniu, jak i przy okazjonalnych gościach. W sypialni warto też pomyśleć o materacu z wkładem kokosowym, który zapewnia cyrkulację powietrza.
Łazienka na parterze to kolejne wyzwanie, szczególnie gdy goście przychodzą z małymi dziećmi. Zamiast klasycznej wanny postawiłam duży prysznic walk-in z odpływem liniowym i szklaną kabiną bezramową. To wizualnie powiększa przestrzeń. Pod umywalką zamontowałam szafkę z wysuwanymi koszami na ręczniki i kosmetyki. Na ścianie powiesiłam suszarkę na ręczniki z funkcją grzania – rankiem, gdy wszyscy się spieszą, ręczniki są ciepłe i suche. Jeden detal okazał się kluczowy: uchwyt na szczoteczkę do zębów z magnesem, który przykleiłam do płytki. Dzięki temu blat jest pusty, a szczotki nie leżą w kubku, gdzie zbierają wilgoć.
Zaskakującym problemem przy urządzaniu loftu okazały się goście na noc. Wersalka w salonie to rozwiązanie tymczasowe, ale jeśli masz więcej miejsca, rozważ sofę z funkcją spania z prawdziwym stelażem listwowym. Moja wersalka ma 160 cm szerokości, co wystarcza dla dwóch osób, a w ciągu dnia służy jako dodatkowe siedzisko. Dla wygody dokupiłam cienki materac piankowy, który wyrównuje nierówności stelaża. Pamiętaj tylko, żeby przed zakupem zmierzyć wysokość siedziska – zbyt niska wersalka będzie niewygodna do siedzenia, a zbyt wysoka utrudni spanie.
Gdy brakuje już pomysłów na kolejne półki, warto spojrzeć na przestrzeń pod łóżkiem i nad drzwiami. Pod łóżkiem z pojemnikiem na pościel zmieściłam płaskie pojemniki na buty poza sezonem, a nad drzwiami wejściowymi zamontowałam wąski regał na książki, które nie mieszczą się w biblioteczce. W kuchni wykorzystałam tył drzwi szafki do przykręcenia organizerów na przyprawy i folię aluminiową. Każdy centymetr, który normalnie stoi pusty, może pomieścić coś, co na co dzień leży na blacie lub stole.
W kuchni największym problemem były garnki i pokrywki, które wiecznie leżały byle gdzie. Zainstalowałam nad oknem wąskie półki z drążkiem, na którym powiesiłam je za uchwyty. Dzięki temu nie tracę miejsca w szafkach, a garnki mają stały dostęp powietrza, co zapobiega nieprzyjemnym zapachom. Do tego dodałam kilka przezroczystych pojemników na suchą żywność, które wsuwam na szynach pod blat roboczy. Teraz łatwo widzę, ile makaronu mi zostało, i nie kupuję podwójnie tych samych rzeczy. Mała drabinka na ścianie nad blatem trzyma deski do krojenia i ściereczki, co uwolniło całą szufladę.
W moim ostatnim projekcie dla klientki z Warszawy postawiłam na tapicerkę welurową w odcieniu pudrowego różu. Obawiałam się, że będzie się brudzić, ale nowoczesne impregnaty robią cuda. Po roku użytkowania wciąż wygląda jak nowa, nawet z dwójką małych dzieci. Pod spodem zamontowałam stelarz listwowy z regulacją twardości – to rozwiązanie, które polecam każdemu, kto ma problemy z kręgosłupem. Materac piankowy o gęstości 35 kg/m3 zapewnia odpowiednie podparcie, a jednocześnie jest na tyle miękki, żeby goście nie narzekali na twardość.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF