Login Page › Forums › Politics › Kanapa z funkcją spania – jak wybrać mebel, który nie zawiedzie Cię na noc
Mam jeszcze jeden problem, który pewnie znacie. Pościel. Gdzie ją trzymać, żeby nie leżała na wierzchu i nie zajmowała miejsca w szafie, która i tak jest wypchana po brzegi? Rozwiązaniem jest lozko z pojemnikiem na posciel. Wiele sof rozkładanych ma wbudowaną skrzynię pod siedziskiem, która otwiera się po wysunięciu mechanizmu. To genialne, bo prześcieradła, koce i poduszki są zawsze pod ręką, ale niewidoczne na co dzień. U mnie ta skrzynia pomieściła nawet dwa zapasowe koce polarowe i komplet pościeli gościnnej. Zero bałaganu.
Z własnego doświadczenia dodam, że warto zainwestować w model z regulowanym zagłówkiem. Kanapa z funkcją spania, która ma podnoszone oparcie, pozwala czytać książkę przed snem albo oglądać film bez podpierania się poduszkami. W ciągu dnia zagłówek schowany nie przeszkadza, a wieczorem robi się z niego wygodne siedzisko do relaksu. To taki detal, który zmienia codzienność. W mojej obecnej sofie mam właśnie opcję z trzema poziomami nachylenia i żałuję, że nie kupiłam jej wcześniej. Goście też chwalą, bo mogą sami ustawić sobie wygodną pozycję. Jeśli masz wątpliwości, czy taki bajer się przyda, pomyśl o leniwych niedzielnych porankach – wtedy docenisz każdy dodatkowy centymetr komfortu.
Jesienią, gdy za oknem szaro, a w mieszkaniu robi się ciemno, podłoga drewniana staje się centralnym punktem, który rozjaśnia wnętrze odbijając światło z lamp. Używam dwóch stojących lamp z abażurami z naturalnego lnu, które dają ciepłe, rozproszone światło. Na deski kładę wtedy kilka dywaników z owczej skóry, żeby zmiękczyć chód i dodać przytulności. Goście, którzy nocują na kanapie z funkcją spania, często mówią, że czują się tu jak w domku w lesie, mimo że jesteśmy w środku miasta. To zasługa drewna, które ma w sobie coś uspokajającego, jakby przenosiło nas bliżej natury, nawet gdy za oknem słychać tylko tramwaje.
A co z wyglądem? Bo funkcja to nie wszystko, prawda? Kanapa z funkcja spania w małym salonie musi też pasować do reszty wystroju. Obecnie modna jest tapicerka welurowa. Ma głęboki kolor, jest przyjemna w dotyku i optycznie dodaje wnętrzu ciepła. Ale uwaga – welur łatwo łapie kurz i sierść zwierząt. Jeśli macie psa lub kota, lepiej postawić na welur z delikatnym, gęstym włosiem lub wybrać tkaninę typu stado, która jest łatwiejsza w czyszczeniu. Ja zdecydowałam się na welur w odcieniu granatu i mimo że kot uwielbia na nim drzemać, wystarczy odkurzyć go raz w tygodniu.
Ostatnio wymieniłam stelaz listwowy w łóżku na model z regulacją twardości, bo materac piankowy, który kupiłam trzy lata temu, zaczął się odkształcać w środku. Nowy system z listwami co 3 centymetry lepiej podpiera piankę i zapobiega zapadaniu się. Podłoga drewniana pod spodem jest teraz lepiej wentylowana, bo listwy unoszą materac na wysokość 4 centymetrów, co eliminuje wilgoć. Gdybym miała radzić komuś, kto dopiero planuje remont, powiedziałabym, żeby nie bał się łączyć drewna z nowoczesnymi mechanizmami, jak mechanizm DL w sofie, który pozwala rozkładać oparcie jednym ruchem. Drewno i technologia mogą iść w parze, jeśli tylko dobrze dobierzesz proporcje i nie przesadzisz z ilością mebli.
Pamiętam moje pierwsze mieszkanie – trzydzieści pięć metrów z kuchnią tak wąską, że nie dało się w niej otworzyć piekarnika i szafek jednocześnie. Wtedy odkryłam, że świece i zapachy do domu potrafią zrobić więcej niż metr kwadratowy dodatkowej przestrzeni. Gdy po pracy zapalałam woskową świecę o zapachu cedru i goździków, całe wnętrze nabierało głębi, a surowe ściany stawały się przytulniejsze. To nie magia, tylko sprawdzony trik aranżacyjny, który stosuję do dziś, nawet w większym mieszkaniu. Zamiast inwestować w drogie remonty, lepiej postawić na odpowiednio dobrane aromaty i miękkie światło. One nadają charakteru każdemu wnętrzu, niezależnie od jego metrażu. W małych przestrzeniach każdy detal ma znaczenie, a zapach to jeden z tych elementów, który działa na naszą podświadomość od razu po wejściu do domu.
Mechanizm DL w rozkładanej sofie to jeden z tych wynalazków, które ułatwiają życie w małym metrażu. Nie wymaga odsuwania mebla od ściany, a materac piankowy rozkłada się płasko, bez żadnych zagięć. Miałam okazję testować taką sofę w mieszkaniu znajomej i byłam zaskoczona, jak wygodnie się na niej spało. Do tego dobrała świece o zapachu miodu i migdałów, które tworzyły ciepłą aurę. Łącząc funkcjonalne meble z odpowiednimi aromatami, unikasz wrażenia, że mieszkasz w magazynie. Nawet jeśli w pokoju stoi rozkładana sofa, kilka zapalonych świec sprawia, że przestrzeń wydaje się bardziej przemyślana. Pamiętaj tylko, żeby nie stawiać ich zbyt blisko tapicerki – bezpieczeństwo przede wszystkim, zwłaszcza gdy wokół są tekstylia.
Z kolei wersalka to mebel, który często kojarzy się z PRL-em i cienkimi materacami. Dziś producenci oferują modele z prawdziwym stelazem listwowym i materacem piankowym o grubości 16 centymetrów, co daje komfort porównywalny z tradycyjnym łóżkiem. W swoim drugim mieszkaniu postawiłam na wersalkę z pojemnikiem na pościel, bo brakowało mi miejsca na przechowywanie koców i poduszek. I tu znowu wracam do świec – ustawiam je na parapecie nad wersalką, tworząc strefę do czytania wieczorami. Zapach lawendy uspokaja, a cytrynowa trawa dodaje energii rano. Świece i zapachy do domu pomagają mi oddzielić funkcję dzienną od nocnej bez konieczności przenoszenia mebli. Wystarczy zmienić aromat, a wnętrze od razu nabiera innego charakteru.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF