Login Page › Forums › Influencers › Kanapa z funkcją spania – jak wybrać mebel, który nie zawiedzie Cię na noc
Dużym wyzwaniem bywa dopasowanie mebli do małych przestrzeni. W bloku z lat 70. każdy centymetr jest na wagę złota. Fotele do salonu często lądują w kącie i służą głównie jako dekoracja, ale ja potrzebowałam czegoś więcej. Postawiłam na model z funkcją leżenia i mechanizm DL, który pozwala rozłożyć oparcie płynnym ruchem. Teraz mój fotel zastępuje leżankę, gdy oglądam filmy, a wieczorem zamieniam go w wygodne siedzisko do rozmów z przyjaciółmi. Kluczowy okazał się stelaż listwowy, który zapewnia elastyczne podparcie kręgosłupa. Dzięki temu nie muszę martwić się o ból pleców nawet po kilku godzinach siedzenia z książką.
Wiele osób zastanawia się, czy łóżko z pojemnikiem na pościel sprawdzi się w sypialni, gdzie śpią dwie osoby. U mnie i męża sprawdza się doskonale, bo pojemnik ma wymiary całego stelaża, więc mieści nawet duże kołdry 220×200. Problem pojawia się tylko przy wymianie pościeli, gdy trzeba zdjąć materac. Jeśli macie ciężki materac piankowy o grubości 20 centymetrów, lepiej wybrać model z systemem gazowym, który podnosi stelaż bez wysiłku. Ja mam standardowe sprężyny i przy zmianie pościeli proszę męża o pomoc, ale na co dzień nie stanowi to problemu.
W kuchni, która u mnie ma ledwie 4 metry kwadratowe, inteligentne listwy zasilające pozwoliły mi uporządkować kable od miksera, blendera i ekspresu. Wszystkie są podłączone do jednego gniazdka, którym steruję głosem. Gdy gotuję obiad i mam brudne ręce, mówię Hej Google, włącz czajnik i woda już się gotuje. To niby drobiazg, ale w małej kuchni każda oszczędność ruchu to wygoda. Dodatkowo czujnik dymu i gazu daje mi spokój, szczególnie gdy smażę coś na głębokim oleju i boję się, że zapomnę wyłączyć palnik.
Materiały, z których wykonane są akcesoria, mają znaczenie. Wybierajcie stelaz listwowy pod blat, bo zapewnia lepszą cyrkulację powietrza i nie gromadzi kurzu. Jeśli decydujecie się na siedzisko w kąciku kawowym, niech to będzie krzesło z miękkim obiciem, a nie twarda drewniana ławka. U mnie sprawdza się mały fotel z materacem piankowym, który jest wygodny nawet podczas dłuższego siedzenia. Pamiętajcie, że kącik kawowy w domu to miejsce, w którym spędzacie czas, więc warto zainwestować w wygodę.
Prawdziwym wyzwaniem okazała się sypialnia, a właściwie jej brak. W moim mieszkaniu to salon pełni funkcję sypialni, więc musiałam rozwiązać problem z miejscem do spania, które nie będzie wiecznie zajmować przestrzeni. Postawiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel wyposażone w stelaz listwowy, który świetnie wentyluje materac piankowy. Gdy goście zostają na noc, rozkładam je w kilka sekund, a w ciągu dnia służy jako wygodna sofa. Tu smart home wkroczył z automatyzacją: czujnik temperatury w pokoju steruje grzejnikiem, żeby przed snem temperatura spadała do 18 stopni, a rano podnosiła się do 21. To działa lepiej niż jakikolwiek termometr na ścianie.
Nie zapominajmy o mechanizmach rozkładania. Mechanizm DL, który wybrałam, działa płynnie i cicho, ale nie każdy model ma takie same właściwości. Kiedyś oglądałam fotel z prostym systemem wysuwanym, który wymagał siły i często się zacinał. Dlatego radzę sprawdzić, czy mechanizm można łatwo obsługiwać jedną ręką. W codziennym użytkowaniu to ogromna wygoda. Materac piankowy w takich meblach powinien mieć odpowiednią gęstość – przynajmniej 30 kg/m3, żeby nie odkształcał się po kilku miesiącach. Ja zawsze pytam sprzedawcę o parametry pianki, bo tani materac szybko traci właściwości i robi się nierówny.
Ostatnia rada: nie kupuj kanapy z funkcją spania bez przetestowania. W sklepie rozłóż ją kilka razy, połóż się na materacu na kilkanaście minut, posłuchaj, czy coś skrzypi. Dobre sklepy pozwalają nawet na przyniesienie własnej poduszki. Zwróć uwagę na nogi – powinny być stabilne, najlepiej metalowe albo z litego drewna, a nie z plastiku. I koniecznie sprawdź, czy tapicerka jest zdejmowana do prania. Życie z kanapą, która zbiera kurz i okruszki, a której nie da się wyczyścić, to koszmar. Lepiej zapłacić więcej za model z pokrowcem na zamek, niż potem żałować. W końcu to mebel, który ma służyć przez lata, więc wybieraj z głową, a nie tylko sercem do ładnego koloru.
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o inteligentnym domu, wyobraziłam sobie wielką willę z automatycznie przesuwającymi się roletami i lodówką, która sama robi zakupy. Szybko jednak okazało się, że taki sposób myślenia to spore nieporozumienie. Mieszkam w bloku z wielkiej płyty, gdzie każdy centymetr kwadratowy ma znaczenie, a ściany są cienkie jak papier. I właśnie tutaj, na ledwie 38 metrach, smart home pokazał swoją prawdziwą moc. Nie chodzi o efekciarstwo, ale o codzienne ułatwienia, które doceniam zwłaszcza wtedy, gdy wracam zmęczona po całym dniu pracy i marzę tylko o tym, żeby rzucić się na kanapę z funkcją spania, która po rozłożeniu zajmuje prawie cały pokój.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF