Login Page › Forums › Film › Jak zrobić z malej sypialni funkcjonalne miejsce do spania i przechowywania
Brak miejsca na pościel to prawdziwa zmora w małych mieszkaniach. Próbowałam różnych patentów: wiklinowe kosze, skrzynie pod łóżkiem, a nawet wieszaki na drzwiach. Ale dopiero łóżko z pojemnikiem na pościel rozwiązało problem raz na zawsze. Wybrałam model z hydraulicznym podnoszeniem, który unosi się bez wysiłku. W środku mieszczą się dwie kołdry, cztery poduszki i zapasowy koc. Dzięki temu szafa nie jest zapchana po brzegi, a w sypialni panuje porządek. Kiedy znajomi pytają o triki na funkcjonalne wnętrze, zawsze mówię: najpierw zadbaj o schowek, dopiero potem o ozdoby. To prosta zasada, która działa w każdym metrażu.
Kiedy myślimy o urządzeniu salonu, często skupiamy się na sofie lub narożniku, a fotele do salonu traktujemy po macoszemu. A przecież to właśnie one często ratują nas w sytuacjach, gdy kanapa jest zajęta, a ktoś chce poczytać książkę przy lampce lub po prostu odpocząć w ciszy. Sama przez lata popełniałam błędy – kupowałam fotele tylko dla wyglądu, a potem okazywało się, że po godzinie siedzenia boli mnie kręgosłup. Dlatego teraz, zanim wybiorę model, patrzę na konkretne rozwiązania konstrukcyjne, a nie tylko na kolor tapicerki.
Z czasem odkryłam, że lustra dekoracyjne mogą pełnić jeszcze jedną ważną funkcję – ukrywanie niedoskonałości ścian lub nieudanych aranżacji. W mojej sypialni miałam starą wnękę, która powstała po likwidacji pieca kaflowego. Zamiast ją zamurowywać, wstawiłam tam duże lustro w prostej, czarnej ramie. Nagle ta wnęka stała się atutem, a nie problemem. Dodatkowo, obok postawiłam wersalkę, która sprawdza się, gdy przyjeżdża rodzina z dziećmi. Lustro odbija światło z okna, więc nawet w pochmurne dni w pokoju jest jasno. Pamiętaj, że nie musisz inwestować w drogie meble. Czasem wystarczy sprytnie umieszczone lustro, żeby zmienić charakter całego pomieszczenia. To jedna z tych rzeczy, które od razu rzucają się w oczy i robią wrażenie na gościach.
W ostatnich latach modne stały się fotele w stylu retro z zaokrąglonymi kształtami i tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni lub musztardy. Ale uwaga – takie fotele często mają wąskie siedzisko. Przed zakupem zmierzcie, czy wasze uda mieszczą się swobodnie. Standardowa głębokość siedziska to 50-55 cm, ale jeśli jesteście wyżsi, szukajcie modeli z 60 cm. W przeciwnym razie będziecie siedzieć jak na stołku, a to mija się z celem, jeśli fotel ma służyć do relaksu.
Największym wyzwaniem w mojej kawalerce było znalezienie miejsca do spania, które nie zabierałoby całej przestrzeni. Postawiłam na kanapę z funkcją spania, która w dzień służy jako siedzisko, a w nocy zamienia się w całkiem wygodne łóżko. Wybrałam model z tapicerką welurową w ciemnym odcieniu – tkanina jest miła w dotyku, a przy tym łatwo ją wyczyścić. To nie była inwestycja z najwyższej półki cenowej, bo upolowałam ją na wyprzedaży kolekcji. Gdy przyjeżdżają goście na noc, rozkładam ją w kilka sekund, a rano składam i mam znów salon. Kanapa z funkcją spania to strzał w dziesiątkę dla singli i par, które nie mają sypialni z osobnej strony.
A co z przechowywaniem pościeli? To klasyczny problem w małych mieszkaniach. Idealnym rozwiązaniem jest lozko z pojemnikiem na posciel, ale jeśli nie macie miejsca na pełnowymiarowe łóżko, sprytnie zaprojektowany fotel może mieć schowek pod siedziskiem. Niektóre modele mają specjalną komorę, gdzie zmieści się kołdra, poduszka i prześcieradło. Szukałam takiego długo i znalazłam fotel z tapicerka welurowa, który po rozłożeniu ma pojemnik na pościel. Welur jest przyjemny w dotyku i łatwy w czyszczeniu – wystarczy odkurzyć szczotką, a plamy z wina schodzą wilgotną szmatką.
Na koniec – nie zapominaj o strefie wypoczynkowej w kuchni. Jeśli masz miejsce na wersalka, wybierz model z funkcją spania, który w dzień służy jako siedzisko dla gości. Szukaj takiego z stelaz listwowy, bo to gwarancja wytrzymałości i wygody. Do tego materac piankowy o grubości 16 cm – na nim goście będą spać jak w łóżku. A jeśli nie masz miejsca na wersalka, postaw na pufy z schowkiem – w nich schowasz dodatkowe koce. Pamiętaj, że mała kuchnia może być przytulna, jeśli dodasz miękkie tekstylia – poduszki w pastelowych kolorach czy dywanik przed zlewem. Dzięki temu gotowanie staje się przyjemnością, a nie walką o przestrzeń. I jeszcze jedna rzecz – nie bój się koloru na ścianach. Jasny odcień zieleni lub mięty otuli wnętrze, a Ty poczujesz się jak w swojej własnej oazie.
Nie zapominajmy o codziennym użytkowaniu. Fotele do salonu powinny być nie tylko ładne, ale też praktyczne. Jeśli macie małe dzieci lub zwierzęta, tapicerka welurowa jest lepsza niż len czy bawełna – nie chłonie tak szybko kurzu i łatwiej utrzymać ją w czystości. Z kolei dla osób, które lubią czytać w fotelu, ważne jest podłokietniki na odpowiedniej wysokości. Sama mam model, gdzie podłokietniki są szerokie na 10 cm – idealnie mieszczą kubek kawy bez ryzyka wylania. Drobiazg, a robi różnicę w codziennym komforcie.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF