Login Page › Forums › Fashion › Jak zrobić strefę relaksu w domu, która faktycznie działa
Jeszcze kilka lat temu myślałam, że strefa relaksu w domu to luksus, na który mogą sobie pozwolić tylko posiadacze przestronnych salonów. Pracując z klientami na co dzień, widzę jednak, że prawdziwe wyzwanie zaczyna się wtedy, gdy metraż jest ograniczony. Właśnie wtedy każdy centymetr musi pracować na dwa etaty. Pamiętam panią Anię, która w swoim 35-metrowym mieszkaniu chciała mieć miejsce do czytania, ale też przyjęcie gości na noc. Największym problemem okazało się przechowywanie pościeli i koców, które wiecznie leżały na widoku. Zamiast rezygnować z marzeń, postanowiłyśmy zamienić zwykłą sofę na kanapę z funkcją spania z pojemnikiem na pościel. Nagle zyskała przestrzeń do wypoczynku i schowek w jednym. To pokazuje, że strefa relaksu w domu nie wymaga osobnego pokoju, tylko przemyślanego doboru mebli.
Goście na noc to temat, który przewija się w każdej rozmowie o małych mieszkaniach. Pamiętam sytuację, kiedy znajomi przyjechali niespodziewanie, a ja miałam tylko sofę w salonie – spanie na niej po tygodniu było koszmarem. Dlatego teraz w każdej kuchni, którą urządzam, staram się przewidzieć kąt do spania, choćby w formie składanego łóżka z pojemnikiem na pościel. Takie rozwiązanie świetnie sprawdza się w aneksach, gdzie meble do kuchni łączą funkcję jadalni i sypialni. Wybierając model, zwróć uwagę na materiał – tapicerka welurowa jest przyjemna w dotyku, ale jeśli masz zwierzęta, lepiej postawić na coś łatwiejszego w czyszczeniu, jak mikrofibra. Ważne, żeby mechanizm był solidny, bo codzienne składanie i rozkładanie szybko wykończy słabe zawiasy.
Zastanawiasz się, jak sprawić, by meble do kuchni nie tylko ładnie wyglądały, ale też służyły na co dzień bez wadzenia się o każdy centymetr? To pytanie zadaję sobie przy każdym projekcie, bo kuchnia to serce domu, a jednocześnie największy magazyn garnków, talerzy i zapasów. Pamiętam, jak u mojej klientki w bloku z lat 70. szafka pod oknem miała głębokość ledwie 30 centymetrów – zmieściły się tam tylko przyprawy i kilka butelek. Wyzwanie polega na tym, żeby meble do kuchni dopasować do konkretnego układu, a nie na siłę wciskać modne rozwiązania. Dlatego zamiast gotowych zestawów wolę stawiać na moduły, które można dowolnie konfigurować, zwłaszcza gdy brakuje miejsca na standardowe szafki.
Małe metraże wymagają sprytnych trików. Jeśli nie masz miejsca na osobny stolik kawowy, wykorzystaj otomanę z blatem lub stolik składany, który chowasz pod ścianą. U jednej z klientek postawiłyśmy na skrzynię, która pełni funkcję siedziska, stolika i schowka na koce. W środku zmieściły się cztery poduszki i dwa pledy. Gdy przychodzą goście, wystarczy zdjąć z niej tacę i postawić napoje. Innym razem poleciłam regał na książki, który jednocześnie jest ławką z miejscem do siedzenia. Dla kogoś, kto uwielbia czytać, to strzał w dziesiątkę. Pamiętaj tylko, żeby nie przesadzić z ilością mebli. Strefa relaksu w domu ma być przestrzenią, a nie składem rzeczy. Zasada jest prosta: im mniej, tym lepiej, ale każdy przedmiot musi mieć konkretną funkcję.
W małych kuchniach każdy wybór ma znaczenie, dlatego zamiast szafek wiszących wolę niskie regały, które nie przytłaczają przestrzeni. A jeśli już decydujesz się na szafki, niech mają fronty z matowego lakieru – na nich mniej widać odciski palców i tłuste plamy. Przy okazji, jeśli w kuchni masz miejsce na siedzisko, postaw na model z tapicerką welurową w odcieniu musztardowym lub butelkowej zieleni – to ożywi wnętrze i sprawi, że nawet zwykłe śniadanie stanie się przyjemnością. Meble do kuchni to inwestycja na lata, więc warto poświęcić czas na przemyślenie układu, zamiast kupować pierwszy lepszy zestaw z promocji. Bo dobrze zaprojektowana kuchnia to taka, w której gotujesz bez stresu, a wieczorem siadasz z kawą i czujesz się u siebie.
Na koniec dodam, że kluczem jest planowanie z myślą o konkretnych potrzebach. Gdy sama urządzałam swoją sypialnię, najpierw spisałam wszystkie rzeczy, które chcę przechowywać. Potem zmierzyłam dostępne ściany i zdecydowałam, że postawię na stelaz listwowy w łóżku i wiszące półki. Dzięki temu garderoba w sypialni nie zajmuje dodatkowego miejsca, a wszystko jest pod ręką. Nawet gdy przyjeżdżają goście, wystarczy posprzątać rzeczy z krzesła i włożyć do pojemnika. To proste, ale działa.
Jeśli chodzi o przechowywanie, to prawdziwa zmora. Gdy strefa relaksu w domu ma służyć także jako sypialnia dla gości, potrzebujesz sprytnych rozwiązań. Łóżko z pojemnikiem na pościel to podstawa, ale jeśli masz wersalkę, sprawdź, czy ma wbudowany schowek. Niektóre modele oferują przestrzeń pod siedziskiem, inne mają wysuwane szuflady. Uważaj tylko na te tańsze, gdzie mechanizm DL bywa zawodny i pościel wypada na podłogę. Lepiej dopłacić i mieć pewność, że wszystko działa płynnie. Poza tym warto zainwestować w pudełka organizujące pod łóżko lub w szafie. Dzięki nim pościel, ręczniki i dodatkowe koce mają swoje miejsce. Chaos wizualny zabija relaks, więc każda rzecz powinna mieć swój dom. Nawet piloty i ładowarki lepiej schować do koszyka.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF