Login Page › Forums › Influencers › Jak zrobić oświetlenie kuchni, które naprawdę działa
<br>Kiedy remontowałam kuchnię trzy lata temu, myślałam, że wystarczy jedna lampa sufitowa i będzie dobrze. Otóż nie. Pierwsze gotowanie spaghetti skończyło się cieniem rzucanym przez moją głowę na deskę do krojenia, a szafki wiszące zaciążyły nad blatem jak chmura gradowa. Oświetlenie kuchni to nie jest miejsce na jeden punkt świetlny. To system warstw, który trzeba przemyśleć. W moim przypadku pomogło dopiero dodanie taśmy LED pod szafkami górnymi. Teraz, gdy siekam cebulę, widzę każdy włókno. I nie mam już ochoty rzucać nożem w kąt.
<br>
<br>Podstawowy błąd, który popełniają ludzie, to skupienie się tylko na suficie. Plafon czy żyrandol dają światło ogólne, ale nie pomagają przy konkretnych zadaniach. Gdy stoisz przy zlewie i szorujesz patelnię po sosie pomidorowym, potrzebujesz światła skierowanego wprost na błyszczącą stal. Dlatego warto rozważyć kilka punktów: jeden nad stołem jadalnym, drugi nad wyspą, trzeci nad blatami roboczymi. W mojej kuchni na poddaszu, mimo skosów, udało się zamontować trzy osobne obwody. Każdy sterowany osobno, co daje mi pełną kontrolę nad nastojem.
<br>
<br>Szafki wiszące to częsty problem. Ich spód rzuca cień na blat, jeśli nie ma tam dodatkowego źródła. Najprościej jest wkleić taśmę LED w aluminiowym profilu. Ja wybrałam ciepłą barwę 2700K, bo zimne światło w kuchni przypomina mi biuro. I tutaj kluczowa rzecz: nie oszczędzaj na zasilaczu. Tani piszczy i migocze, a po roku przestaje działać. Lepiej wydać sto złotych więcej na markowy. Do tego listwa montowana pod szafką może być też wyłączana czujnikiem ruchu, co jest wygodne, gdy masz zajęte ręce ciastem.
<br>
<br>Wyspa kuchenna to osobna historia. Jeśli masz taką, potrzebujesz czegoś więcej niż wiszące klosze. U mnie wiszą trzy proste lampy z miedzią, ale ich odległość od blatu to dokładnie 75 centymetrów. Za nisko będą przeszkadzać, za wysoko stworzą plamy. Do tego bardzo pomaga punktowy reflektor wpuszczony w sufit nad wyspą, który doświetla środek. Kiedyś robiłam tam pierogi, pół godziny walczyłam z cieniem. Teraz widzę każdy fałdek ciasta. I te pierogi są naprawdę ładne.
<br>
<br>Oświetlenie kuchni musi być też elastyczne. Nie chcemy, żeby o dziewiątej wieczorem raziło nas w oczy, gdy siedzimy przy stole z herbatą. zainwestować w ściemniacz. W mojej kuchni mam prosty pokrętło, które zmienia nastrój od jasnego do bardzo przytulnego. Do tego wybór barwy światła ma znaczenie. Zimne 4000K sprawdza się przy gotowaniu, ale przy kolacji lepiej mieć ciepłe 2700K. Niektóre taśmy LED mają opcję regulacji temperatury, co jest bajecznie wygodne.
<br>
<br>Pamiętam, jak znajoma narzekała, że jej kuchnia wygląda jak laboratorium. Miała trzy halogeny wpuszczone w sufit i zero innych źródeł. Wszystko było płaskie, bez głębi. Dopiero gdy dodała kinkiet nad zlewem i małą lampkę na szafce, przestrzeń ożyła. Oświetlenie kuchni to nie tylko funkcja, ale też dekoracja. Można postawić na designerski żyrandol nad stołem albo na industrialne kinkiety. Ważne, żeby ich światło nie było skierowane wprost na oczy, a raczej odbite od ściany.
<br>
<br>Często zapominamy o oświetleniu wnętrza szafek. Jeśli masz szklane fronty, to koniecznie. Ale nawet bez nich, diody w środku pomagają, gdy szukasz konkretnego słoika. W mojej kuchni wstawiłam czujnik otwarcia drzwiczek i diody gasną po minucie. To drobiazg, ale oszczędza frustracji, gdy ręce są w mące. Do tego, jeśli szafka jest głęboka, warto dać taśmę na całej długości, bo jedna dioda w rogu nie wystarczy.
<br>
<br>Balkon nad kuchnią? Mój to mały metraż, ale gdy latem przenoszę stół na zewnątrz, oświetlenie kuchni musi to uwzględniać. Wtedy pomocne są kinkiety zewnętrzne lub lampka na parapecie. Albo, jak u mnie, mała girlanda ledowa nad drzwiami tarasowymi. Światło wpada do środka i tworzy przyjemny nastrój. Nie musi być mocne, raczej nastrojowe, bo wieczory przy winie i świecach są lepsze niż przy jarzeniówkach.
<br>
<br>Na koniec, pamiętaj o łatwości czyszczenia. Lampy nad blatami szybko zbierają tłuszcz i parę wodną. Wybierz modele z gładkich materiałów, bez frędzli i skomplikowanych ażurów. U mnie oprawy z matowego szkła przecieram wilgotną szmatką co dwa tygodnie. A jeśli masz okap, światło w nim to dodatkowe źródło nad płytą. Warto sprawdzić, czy jego barwa pasuje do reszty. Bo nic tak nie denerwuje, jak żółta plama na białym blacie.
<br>
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF