Login Page › Forums › Influencers › Jak zaprojektować zabudowę kuchenną, która naprawdę działa
Styl skandynawski w polskich wnertrzach to nie kopia katalogow z Ikei. To umiejetnosc wyboru tego, co sluzy. Zrezygnowalam z dywanu, bo kurze osiadaly na nim w mgnieniu oka. Zamiast tego postawilam na podloge z desek i kilka welnianych chodnikow. Sciany sa biale, ale jedna z nich pokrylam farba tablicowa. Dzieci rysuja, ja zapisuje listy zakupow. Wszystko ma swoja funkcje, nic nie stoi tylko dla dekoracji.
Pierwszym zakupem, który odmienił nasze życie, było lozko z pojemnikiem na posciel. Zamówiłam model z tapicerka welurowa w kolorze ciemnego grafitu. Welur okazał się genialny – sierść Burka nie wbija się we włókna, wystarczy przejechać wilgotną ściereczką. Pod spodem, w pojemniku, trzymam trzy komplety pościeli i koc dla gości. Wcześniej walczyłam z komodą, która zajmowała pół ściany. Teraz przestrzeń jest otwarta, a Burek ma swoje ulubione miejsce na podłodze obok łóżka. Wnętrza dla zwierząt wymagają takich sprytnych trików.
W małych mieszkaniach często brakuje miejsca na przechowywanie sezonowych rzeczy. Pamiętam, jak w jednym projekcie musieliśmy zmieścić w kuchni nie tylko garnki, ale też walizki i kurtki zimowe. Wtedy postawiliśmy na wersalkę w zabudowie, która w ciągu dnia służyła jako kanapa, a nocą zamieniała się w łóżko. Pod spodem znalazła się przestrzeń na pojemniki z ubraniami. Tapicerka welurowa okazała się strzałem w dziesiątkę, bo jest miła w dotyku i łatwo ją czyścić, a przy tym dodaje wnętrzu elegancji. Zabudowa kuchenna w takiej konfiguracji to prawdziwy multitasker, który ratuje nas, gdy brakuje metrów kwadratowych.
Swiatlo wpadajace przez okno bez firan tworzy na bialej scianie geometryczne cienie. Nie potrzebuje tu wielkich dekoracji. Wystarczy drewniana skrzynka na drobiazgi i welurowa poduszka w odcieniu musztardy. Styl skandynawski polubilam za to, ze nie zmusza do udawania. Nie ma w nim miejsca na przepych, ktory w bloku z lat 70. wygladalby jak przebranie. Zamiast tego jest surowa prostota, ktora daje oddech.
Kiedy maluch podrośnie, zmieniają się też potrzeby. Gdy moja córka skończyła 7 lat, przestała chcieć spać w łóżeczku. Wtedy postawiłam na stelaz listwowy w ramie z regulowanym zagłówkiem. Materac piankowy z wysoką sprężystością punktową dopasowuje się do rosnącego ciała, a listwy zapewniają cyrkulację powietrza. Na rynku jest mnóstwo opcji, ale radzę nie oszczędzać na stelażu – tanie modele często się urywają po roku. Do tego dodałam wysuwane biurko na kółkach, które chowam pod łóżko, gdy nie jest używane. Dzięki temu pokój zyskuje elastyczność: rano jest sypialnią, po południu salą zabaw, wieczorem kącikiem do nauki.
Szukając sposobu na przechowywanie, odkryłam, że aranżacja łazienki to nie tylko dobór płytek i armatury. Zauważyłam, że wiele osób zapomina o pionowych przestrzeniach. Zamontowałam nad drzwiami otwieraną szafkę na ręczniki i zapas papieru – rozwiązanie, które wydaje się oczywiste, a rzadko stosowane. Pod umywalką stanęła szafka z koszami na pranie, a na ścianie nad sedesem wiszą dwa wąskie słupki z półkami na kosmetyki. Te dodatkowe 60 cm wysokości, które zwykle pozostają puste, dały mi miejsce na wszystko, czego potrzebuję na co dzień. Kluczem jest myślenie w trzech wymiarach i wykorzystanie każdej wnęki, nawet tej o głębokości 20 cm.
Goście na noc to osobna historia. Babcia, kuzyni, koleżanki z przedszkola – każdy potrzebuje miejsca do spania, a nie każdy pokój ma na to przestrzeń. Tutaj ratunkiem okazała się kanapa z funkcją spania. Szukałam modelu z mechanizmem DL, bo jest prostszy w obsłudze niż rozkładany na dwa razy. Tapicerka welurowa w odcieniu szarości maskuje plamy, a pościel z mikrofibry schnie błyskawicznie po praniu. Pamiętaj tylko o wymiarach materaca – rozkładana kanapa często ma cienką piankę, która po kilku nocach staje się niewygodna. Lepiej dołożyć nakładkę żelową lub dodatkowy materac piankowy na wierzch.
Cegła na ścianie to ikona stylu, ale nie każdy może wyburzyć tynk i odsłonić starą ścianę. Moja klientka miała w salonie filar konstrukcyjny, który przeszkadzał w aranżacji. Zamiast go maskować, obłożyłam go cienką okleiną z prawdziwej cegły, pociętą na plastry. Efekt? Surowy akcent, który nie zabiera ani centymetra powierzchni. Resztę ścian pomalowałam na ciepły, szarobeżowy odcień, który łagodzi chłód betonowej podłogi. Do tego dodałam dywan z długim włosiem w kolorze rdzy, który wycisza kroki i dodaje przytulności. Bo loft nie musi być zimny, jeśli umiesz wpleść w niego domowe ciepło.
Ostatnia rada z mojej praktyki. Nie bój się mieszać surowych materiałów z miękkimi tkaninami. Betonowa podłoga świetnie komponuje się z wełnianym dywanem, a stalowe nogi stołu z lnianymi serwetkami. W sypialni, gdzie stoi lozko z pojemnikiem na posciel, położyłam na wierzch pled z grubej bawełny w kolorze ecru. To on nadaje wnętrzu ludzki wymiar, a nie tylko industrialne akcenty. Jeśli masz wątpliwości, zacznij od jednej ściany z cegłą, potem dodaj metalową lampę, a na końcu wstaw kanapa z funkcja spania. Reszta sama się ułoży, bo styl loft to przede wszystkim swoboda i brak sztywnych reguł.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF