Login Page › Forums › Politics › Jak zaplanować zabudowę kuchenną, która naprawdę działa
Kolejną rzeczą, którą musiałam ogarnąć, było spanie dla gości. W kawalerce goście na noc to zawsze problem, bo nie ma osobnego pokoju. Zdecydowałam się na kanapę z funkcją spania w salonie, która w dzień jest wygodną sofą, a w nocy zamienia się w łóżko dla dwóch osób. Wybrałam model z mechanizmem DL, który jest prosty w obsłudze i nie wymaga siłowania się z materacem. Do tego tapicerka welurowa okazała się strzałem w dziesiątkę – jest miła w dotyku, łatwa do czyszczenia i dodaje wnętrzu przytulności. Pod spodem kanapa ma pojemnik na pościel, więc nie muszę martwić się, gdzie schować koce i poduszki. To rozwiązanie sprawdza się idealnie, gdy ktoś zostaje na dłużej, a ja nie muszę rezygnować z własnej wygody.
Kolejne wyzwanie to przechowywanie dokumentów i sprzętu biurowego. W małym mieszkaniu nie ma miejsca na osobną szafę, więc postawiłam na regał z drzwiami przesuwnymi, który jednocześnie pełni rolę ścianki działowej. Na jednej półce trzymam segregatory, na drugiej dekoracje, a w szufladzie na dole chowam kable i ładowarki. Ważne, żeby blat biurka był na tyle szeroki, by zmieścił monitor i laptop – ja wybrałam model 120 cm z otworami na przewody. Dzięki temu nie plączą się po podłodze, a ja nie potykam się o nie podczas wieczornego relaksu na kanapie.
Przy projektowaniu zabudowy kuchennej warto też pomyśleć o tym, jakie sprzęty AGD będą wam potrzebne. Nie musicie kupować wszystkiego od razu, ale warto zostawić miejsce na przyszłe zakupy. U mnie przez rok stała pusta wnęka pod zmywarkę, bo początkowo myślałam, że będę zmywać ręcznie. Szybko zorientowałam się, że to strata czasu i wody, i dokupiłam wąską zmywarkę 45 cm, która idealnie weszła w przygotowane miejsce. Do tego zrobiłam sobie w szafce wysuwany blat do krojenia, który chowa się w szparze między szafkami. To takie drobiazgi, które robią ogromną różnicę, zwłaszcza gdy macie małą kuchnię i każdy centymetr jest na wagę złota.
Kiedy dwa lata temu zaczęłam pracę zdalną, myślałam, że wystarczy mi zwykły stół w kącie sypialni. Szybko okazało się, że to nie działa – po tygodniu miałam bóle kręgosłupa, a dokumenty mieszały się z pościelą. Prawdziwym wyzwaniem okazało się pogodzenie funkcji biura z codziennym życiem w mieszkaniu o powierzchni 38 metrów kwadratowych. Największym problemem był brak oddzielnego pokoju – każdy centymetr musiał służyć podwójnie. Zaczęłam więc szukać rozwiązań, które pozwolą mi pracować efektywnie, a wieczorem zamienić przestrzeń w strefę relaksu. Kluczem okazało się meble wielofunkcyjne – szczególnie takie, które łączą miejsce do spania z przechowywaniem.
Przy okazji zabudowy kuchennej warto pomyśleć o tym, jak kuchnia łączy się z resztą mieszkania, szczególnie jeśli macie otwartą przestrzeń dzienną. To wtedy pojawia się problem gości na noc, którzy nie mają gdzie spać. W takich sytuacjach sprawdza się meblościanka z zabudową, która z jednej strony ma część kuchenną, a z drugiej ukryte łóżko. Sama taką widziałam u koleżanki i byłam pod wrażeniem, jak sprytnie to rozwiązano. Szafki kuchenne zostały zaprojektowane tak, że po rozłożeniu materaca nikt nie uderza głową w blat, a nocleg jest komfortowy. To nie jest kosztowne rozwiązanie, wymaga tylko dobrego planu i dokładnych pomiarów.
Ostatnią kwestią, którą chcę poruszyć, są sprzęty AGD. W małej kuchni nie ma miejsca na dużą lodówkę z zamrażalnikiem ani piekarnik z funkcją pary. Postawiłam na wąską lodówkę o szerokości 50 centymetrów, która i tak pomieści tygodniowe zakupy dla jednej osoby. Piekarnik mam pod zabudową, a nad nim płytę indukcyjną i mikrofalówkę z funkcją grilla. To pozwala zaoszczędzić miejsce na blacie i nie rezygnować z możliwości pieczenia. Zmywarka? Niestety się nie zmieściła, ale mycie naczyń ręcznie w małej kuchni nie jest takie straszne, zwłaszcza gdy mam poręczny ociekacz składany nad zlewem. Każdy centymetr wykorzystany z głową robi różnicę między klaustrofobiczną klitką a funkcjonalną przestrzenią do życia.
Na koniec pamiętaj, że inspiracje wnętrzarskie to nie tylko katalogi z idealnie wystylizowanymi pokojami. To przede wszystkim znajdowanie rozwiązań, które pasują do twojego życia. Jeśli często masz gości, inwestuj w solidną kanapę z funkcją spania. Jeśli brakuje ci miejsca na pościel, wybierz łóżko z pojemnikiem. Nie bój się testować i zmieniać. Twoje mieszkanie ma służyć tobie, a nie odwrotnie.
Materac piankowy to temat, który przetestowałam na własnych plecach. Na początku myślałam, że każdy materac jest taki sam, ale szybko się przekonałam, jak bardzo się myliłam. Pianka wysoka gęstość nie zapada się po kilku miesiącach i dobrze trzyma kręgosłup. W przypadku kanapy z funkcją spania warto sprawdzić, czy materac jest wymienny. Niektóre modele mają wszyty na stałe, co utrudnia czyszczenie i wymianę. Ja zdecydowałam się na taki, który można zdjąć i prać pokrowiec w pralce. To niby detal, ale gdy zdarzy się wylać kawę na posłanie, docenisz to rozwiązanie.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF