Login Page › Forums › Artist › Jak wybrać świece i zapachy do domu, które naprawdę odmienia wnętrze
Pamiętam, gdy urządzałam swoje pierwsze mieszkanie w bloku z wielkiej płyty. Na 38 metrach kwadratowych wszystko musiało być przemyślane, a ja marzyłam o ciepłej atmosferze, która nie będzie wymagała remontu. Wtedy odkryłam, że świece i zapachy do domu potrafią zdziałać cuda bez wiercenia w ścianach. Z czasem przekonałam się, że nie chodzi o przypadkowe wstawienie kilku woskowych figurek z supermarketu. Klucz tkwi w dopasowaniu zapachu do funkcji pomieszczenia i pory roku. W sypialni sprawdza się lawenda lub mleczna wanilia, które uspokajają po całym dniu. W salonie postaw na drzewne nuty z nutką cytrusów, bo działają orzeźwiająco, ale nie przytłaczają. A gdy planujesz przyjęcie dla znajomych, postaw na soczystą grejpfrutową świecę, która neutralizuje zapachy jedzenia.
Często słyszę od klientek: brakuje mi kąta, gdzie mogłabym usiąść z kawą i nie patrzeć na stos prania. I tu pojawia się pierwsze wyzwanie: mebel musi być jednocześnie funkcjonalny i sprzyjać relaksowi. W małym salonie sprawdza się kanapa z funkcją spania, która w dzień służy do siedzenia, a w nocy zamienia się w wygodne legowisko. Zamiast standardowego modelu z cienkim materacem, wybierz taki z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. To robi ogromną różnicę dla komfortu kręgosłupa, zwłaszcza gdy zdarzy ci się zdrzemnąć po południu. Dodatkowo, zwróć uwagę na tapicerkę welurową. Jest przyjemna w dotyku, łatwa w czyszczeniu i dodaje wnętrzu przytulności, której potrzebuje strefa wyciszenia.
Kupiliśmy dom z myślą, że w końcu będziemy mieli przestrzeń. Tylko że ta przestrzeń szybko okazała się złudna, gdy w salonie stanęła kanapa, stół, regał i nagle zrobiło się ciasno jak w bloku. Prawda jest taka, że aranżacja domu jednorodzinnego to nie tylko wybór koloru ścian, ale przede wszystkim logistyka codzienności. Zastanów się, gdzie schowasz pościel, gdy przyjeżdżają teściowie, albo jak ograć wąski korytarz, żeby nie przypominał tunelu. To właśnie te drobne, praktyczne decyzje decydują o tym, czy dom będzie funkcjonalny, czy tylko ładny na zdjęciach. I uwierz mi, wolałabym oglądać zdjęcia z wakacji niż martwić się, gdzie upchnąć trzecią kołdrę.
Oświetlenie to temat, który często bagatelizujemy w kawalerkach. Jedna lampa sufitowa to za mało – wieczorem stworzy tylko zimny, płaski cień. Zainwestowałam w kilka źródeł światła: lampkę biurkową do pracy, kinkiet nad łóżkiem do czytania i taśmę LED pod blatem kuchennym. Dzięki temu mogę regulować nastrój w zależności od pory dnia. Goście też to doceniają, bo podczas rozmów przy herbacie nie muszą siedzieć w ostrym świetle. W małej przestrzeni unikaj dużych, ciemnych lamp – postaw na lekkie konstrukcje z metalu lub drewna. Najlepiej sprawdzają się modele z regulacją kąta padania światła.
Nie każdy ma przestrzeń na oddzielną sypialnię, dlatego w kawalerkach domowa biblioteczka często musi dzielić pokój z salonem. Wtedy sprawdza się wersalka, która w ciągu dnia służy jako siedzisko, a wieczorem zamienia się w łóżko. Postawiłam na model z płytkimi półkami wbudowanymi w oparcie, które nie wystają poza obrys mebla. Dzięki temu nie ma ryzyka, że ktoś uderzy się w głowę podczas wstawania. Wersalka z tapicerka welurową w odcieniu musztardowym dodała wnętrzu charakteru, a jednocześnie pomieściła około trzydziestu książek. Resztę tomów przechowuję w skrzyni pod oknem, która służy również jako siedzisko. W ten sposób udało mi się uniknąć wrażenia bałaganu, choć książek przybywa z każdym miesiącem.
Ostatnim trikiem, który stosuję, jest wykorzystanie przestrzeni nad drzwiami. Zamiast standardowego regału, zamontowałam tam wąskie półki na książki, które są trudno dostępne na co dzień. To idealne miejsce na rzadziej czytane egzemplarze lub albumy, które nie mieszczą się w głównej strefie. Dzięki temu domowa biblioteczka zyskała dodatkowe metry bez zabierania miejsca z podłogi. W połączeniu z łóżkiem z pojemnikiem na pościel, które ma wbudowane półki w nogach, udało mi się pomieścić ponad dwieście książek w mieszkaniu o powierzchni trzydziestu metrów. Kluczem okazało się myślenie w pionie i szukanie mebli, które pracują na kilka sposobów. Dziś nie wyobrażam sobie innego układu, bo każdy centymetr ma swoje zadanie.
Nie zapominaj o sypialni. Często projektujemy ją na ostatnią chwilę, bo “przecież nikt nie widzi”. A to błąd. W sypialni spędzasz jedną trzecią życia. W mojej postawiłam na stelaz listwowy z regulacją twardości w trzech strefach. Brzmi jak fanaberia, ale gdy masz problemy z kręgosłupem, to zbawienie. Do tego materac piankowy z pamięcią kształtu. Na początku bałam się, że będzie za miękki, ale po tygodniu przyzwyczaiłam się i teraz w hotelach budzę się z bólem karku. Pamiętaj tylko, żeby stelaz listwowy był solidny, najlepiej z listew z buku. Tanie konstrukcje z płyty wiórowej potrafią trzeszczeć jak stary dom.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF