Login Page › Forums › Athletes › Jak wybrać podłogę drewnianą do małego mieszkania i nie zwariować
Pierwsze tygodnie po wprowadzce to był koszmar organizacyjny. W salonie postawiłam wersalkę, która w dzień służyła za siedzisko, a w nocy zamieniała się w prowizoryczne łóżko. Problem w tym, że przy każdej zmianie pozycji stelaż listwowy stukał o ramę, a ja bałam się, że uszkodzi świeżo położoną podłogę drewnianą. Kupiłam wtedy gruby dywan, żeby wygłuszyć dźwięk, ale pod spodem zbierał się kurz, a ja traciłam cenne metry kwadratowe na coś, co tylko maskowało problem. Z czasem zrozumiałam, że lepiej zainwestować w solidne wykończenie od razu, niż później kombinować z dodatkami.
Największym wyzwaniem w małych metrażach jest brak miejsca na dodatkowe akcesoria. Długo zastanawiałam się, jak wkomponować oświetlenie nastrojowe bez zagracania przestrzeni. Rozwiązanie znalazłam w postaci listew LED przyklejonych do spodu wiszących szafek w aneksie kuchennym. Kosztowały mnie 30 złotych, a efekt przeszedł moje oczekiwania. Gdy włączam je wieczorem, kuchnia znika w półmroku, a w salonie zostaje tylko ciepła poświata. To proste, ale genialne – nie potrzebujesz osobnego stojaka, a światło jest równomierne i nie męczy oczu. Polecam każdemu, kto ma problem z wydzieleniem stref w otwartym układzie.
Problem z przechowywaniem pościeli to zmora każdego, kto mieszka w bloku. Znalazłam na to sposób, wybierając łóżko z pojemnikiem na pościel, które ukrywa pod materacem cały zapas koców i poduszek. W przypadku mojej kanapy, po rozłożeniu odkryłam, że wnętrze siedziska także ma schowek. To pozwoliło mi pozbyć się dodatkowej komody, która tylko zagracała przestrzeń. Gdy przyjeżdżają goście na noc, wystarczy wyciągnąć świeżą pościel z pojemnika i w kilka chwil przygotować miejsce do spania. W małym mieszkaniu każdy schowek to skarb, a ja nauczyłam się wykorzystywać nawet najmniejsze zakamarki.
Największym wyzwaniem okazało się sprzątanie. Podłoga drewniana wymaga regularnego odkurzania, bo piasek z butów rysuje lakier. Kupiłam odkurzacz z miękką szczotką i używam go codziennie. Do mycia używam tylko dedykowanych środków, bez wody, bo wilgoć to największy wróg deski. Po dwóch latach mogę powiedzieć, że decyzja o drewnie była dobra, ale wymaga systematyczności. Gdybym miała wybierać jeszcze raz, rozważyłabym ciemniejszy odcień, bo jasny dąb widać każdy okruszek.
Kolory ścian też mają znaczenie. W małym mieszkaniu unikaj ciemnych barw na wszystkich ścianach. Postawiłam na biel z akcentem w kolorze musztardowym na jednej ścianie. Optycznie powiększa przestrzeń. Dodatki w odcieniach zieleni i beżu ocieplają wnętrze. Nie przesadzaj z ilością bibelotów. Lepiej postawić na kilka wyrazistych elementów. U mnie to duże lustro w drewnianej ramie i plakat z abstrakcją. To wystarczy.
Prawdziwym przełomem było dla mnie zamontowanie listwy LED za lustrem w przedpokoju. To wąska przestrzeń, gdzie trudno o klimat, ale gdy zapalam światło odbite od tafli, cały korytarz wydaje się szerszy i wyższy. Przy okazji przestałam się denerwować, że wchodząc wieczorem do domu, muszę od razu włączyć górne światło, które budzi wszystkich. Teraz wystarczy jeden dotyk, a ciepła poświata prowadzi mnie do sypialni. To szczególnie ważne, gdy wracam późno i nie chcę zakłócać spokoju domownikom.
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego własnego M2, myślałam, że dam radę. 32 metry kwadratowe wydawały się całkiem przyzwoite, dopóki nie zaczęłam układać mebli. Kanapa z funkcją spania stała się moim największym wyzwaniem. Wybrałam model z tapicerką welurową w odcieniu butelkowej zieleni. Niestety, po rozłożeniu zajmował prawie cały pokój. Goście na noc musieli przeskakiwać nad stolikiem kawowym. Szybko zrozumiałam, że każdy centymetr ma znaczenie. Zamiast kupować przypadkowe rzeczy, zaczęłam planować z wyprzedzeniem. Mierzyłam, rysowałam, odmierzałam. To był klucz do sukcesu.
Kiedy odwiedzają mnie przyjaciele, rozkładam kanapę z funkcją spania, którą kupiłam w komplecie z tapicerką welurową. Welur jest przyjemny w dotyku, ale przy podłodze drewnianej trzeba uważać, bo nóżki mebla mogą ją porysować. Dlatego pod każdą nogę podkleiłam filcowe nakładki, a przy rozkładaniu zawsze sprawdzam, czy mechanizm nie zahacza o deskę. Mechanizm DL w tej kanapie działa płynnie, ale wymaga delikatności, szczególnie gdy podłoga jest nowa i jeszcze nie przyzwyczaiła się do codziennego użytku.
Pamiętam, jak znajomi spali u mnie na noc i narzekali, że razi ich światło z ulicy. Wtedy wymyśliłam, żeby postawić lampkę na parapecie skierowaną w górę – zasłania nieco widok na latarnię, a przy okazji tworzy miękką poświatę na firance. Działa to lepiej niż rolety, bo nie odcina całkowicie od świata, ale daje poczucie intymności. Nawet jeśli ktoś śpi na wersalce, która ma tylko 140 cm szerokości, taka lampka sprawia, że przestaje myśleć o ciasnocie. Goście mówili, że czują się jak w przytulnym pensjonacie, a nie w wynajętej kawalerce z lat 90.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF