Login Page › Forums › Dance › Jak wybrac obrazy na ścianę, ktore odmienia Twoje wnętrze
Mały metraż zmusza do kreatywności. W przedpokoju zamiast masywnej szafy postawiłam otwarty wieszak z drewna odzyskanego z palet. Do tego kosze z wikliny na buty i torby. W kuchni blat z certyfikowanego drewna dębowego przeciera się wilgotną ściereczką, bez detergentów. Z czasem nabrałam wprawy w łączeniu funkcjonalności z ekologią. Wersalka w gabinecie to nie tylko mebel do spania, ale też dodatkowe siedzisko dla czwórki gości. Gdy składam ją w ciągu dnia, zyskuję przestrzeń do jogi.
Gdy pojawia się problem gości na noc, a mieszkanie nie ma osobnego pokoju, konieczna jest elastyczność. W moim gabinecie stoi wersalka, która w ciągu dnia służy jako siedzisko do czytania. Ma szerokość 140 cm, więc jedna osoba śpi na niej wygodnie, a dwie zmieszczą się, jeśli się przytulą. Mechanizm rozkładania to prosty system wysuwany, bez podnoszenia siedziska. Tapicerka jest z grubej tkaniny w kolorze piaskowym, która łatwo się czyści. Do kompletu dokupiłam kilka poduszek dekoracyjnych, które w nocy lądują na podłodze. To nie jest rozwiązanie na stałe, ale na okazjonalne wizyty sprawdza się bez zarzutu.
Zaczęło się od jednej poduszki w geometryczny wzór, a skończyło na wymianie całego salonu. Tak właśnie wygląda moja przygoda ze stylem modern classic. To nie jest kolejny trend, który przeminie za sezon. To sposób na połączenie elegancji starej szkoły z funkcjonalnością, której wymaga współczesne mieszkanie. Pamiętam, jak pierwszy raz weszłam do mieszkania urządzonego w tym stylu. Nie było tam przepychu, ale każdy mebel miał swoją historię. Klasyczne formy w nowoczesnym wydaniu. Sofa o prostych liniach, ale z tapicerka welurowa w głębokim granacie. Stół z litego drewna na cienkich, metalowych nogach. I to uczucie, że wszystko do siebie pasuje, choć żaden element nie pochodzi z tego samego kompletu.
Wyobraz sobie, ze masz malutka sypialnie, ledwo 9 metrow. Lozko z pojemnikiem na posciel zajmuje wiekszosc podlogi, a Ty stoisz przed wyborem – powiesic cos czy zostawic sciane pusta? Znam to az za dobrze. Moja przyjaciolka mieszka w bloku z lat 70. i kazdy centymetr ma na wage zlota. Postawila na jeden duzy obraz w pastelowych odcieniach nad wezgłowiem. I nagle pokoj przestal byc ciasny – ten obraz otworzyl przestrzen, jakby sciana sie cofnela. Klucz to skala. Zbyt maly obraz zginie na duzej scianie, zbyt duzy przytloczy. Ale gdy trafisz w odpowiedni rozmiar, dzialo sie magia. W malej sypialni sprawdzaja sie abstrakcje z jasnymi plamami – one nie konkuruja z meblami, a dodaja swiezosci.
Oczywiscie, trzeba uwazac na przesade. Zbyt wiele poduszek dekoracyjnych na jednym siedzisku sprawia, ze mebel staje sie niepraktyczny. Zwlaszcza gdy masz kanape z funkcja spania, ktora codziennie rozkladasz i skladasz. Wtedy kazda dodatkowa poduszka to przeszkoda. Ja polecam trzymac maksymalnie cztery sztuki na typowej sofie trzyosobowej. Jesli masz wersalka z mechanizmem DL, czyli takim, gdzie siedzisko wysuwa sie do przodu, poduszki najlepiej chowac na czas spania do pojemnika na posciel w siedzisku. To oszczedza nerwow i miejsca.
Kolejna sprawa, ktora czesto umyka uwadze, to material poszewki. Tapicerka welurowa na poduszkach to strzal w dziesiatke, jesli masz w domu zwierzeta. Wlos sie do niej nie wbija tak latwo jak w sploty zgrzebne, a przy tym wyglada elegancko i przytulnie. Natomiast jesli w twoim salonie kroluje stelaz listwowy i materac piankowy, poduszki z grubej bawelny lub lnu beda lepiej wspolgrac z naturalnymi tekstyliami. Pamietaj tez o tym, ze poduszki dekoracyjne to nie tylko ozdoba. Ustawione w odpowiedni sposob moga sluzyc jako oparcie dla kogos, kto siedzi na wersalce blisko boku. To szczegolnie wazne, gdy kanapa jest gleboka i brakuje podparcia na plecy.
Nie uniknęłam błędów. Kupiłam kiedyś tanią kanapę z funkcją spania, która po roku zaczęła skrzypieć i gnieść się w środku. Materac piankowy okazał się za miękki, a stelaz listwowy pękł pod ciężarem gościa. To był kosztowny eksperyment. Teraz wiem, że w ekologiczne wnętrza trzeba inwestować w solidne konstrukcje. Mechanizm DL sprawdził się idealnie, bo jest prosty i nie ma skomplikowanych elementów, które mogłyby się zepsuć. Tapicerka welurowa z naturalnych włókien, choć droższa, nie mechaci się i łatwo ją odświeżyć parownicą.
Kluczową kwestią w małym mieszkaniu jest wielofunkcyjność. Od lat testuję różne rozwiązania do gościnnego pokoju, który pełni też rolę domowego biura. Sprawdziła się kanapa z funkcją spania z mechanizmem DL, która zajmuje niewiele miejsca, a po rozłożeniu oferuje wygodny sen z 16 cm materacem piankowym na stelazu listwowym. Wersalka z tapicerką welurową okazała się strzałem w dziesiątkę. Welur jest trwały, łatwy w czyszczeniu i nie wymaga chemicznych środków do pielęgnacji. Gdy przyjeżdżają goście, wystarczy pociągnąć za uchwyt i w ciągu minuty mam gotowe miejsce do spania.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF