Login Page › Forums › Fashion › Jak wybrać idealne zasłony i firany do małego mieszkania? Sprawdzone triki
Podczas remontu kuchni pomyślałam też o kocie. Znalazłam karmnik na podwyższeniu, który stoi na blacie, żeby pies nie podkradał jedzenia. Do tego miseczki na silikonowej macie, która nie ślizga się po podłodze. Wnętrza dla zwierząt to nie tylko salon i sypialnia. Kuchnia też wymaga przemyśleń. Zamontowałam półkę na przyprawy nad zlewem, żeby kot nie wskakiwał na blat podczas gotowania. Na podłodze położyłam matę antypoślizgową, która łatwo się czyści. Gdy gotuję obiad, Tofik leży w swoim legowisku w kącie, a kot drzemie na parapecie. Wszystko gra, bo każdy ma swoją strefę. Ważne, żeby nie zostawiać jedzenia na wierzchu i regularnie myć podłogę. Sierść i okruchy to nasi najwięksi wrogowie, ale da się z nimi żyć.
Gdy Tofik podrósł, stanął przede mną nowy problem: gdzie on będzie spał? Moja sypialnia jest niewielka, a ja nie chciałam rezygnować z przestrzeni. Postawiłam na lozko z pojemnikiem na posciel, które ma pod spodem sprytną szufladę. Tam trzymam koce i zabawki, a na wierzchu zamontowałam miękki materac piankowy o grubości 16 cm. Dla psa kupiłam osobny legowisko, ale on i tak woli spać u moich stóp. Żeby uniknąć walki o miejsce, po prostu rozkładam na noc dodatkowy kocyk na nogach. Lożko z pojemnikiem na posciel okazało się genialne, bo wszystko, czego potrzebuję, mam pod ręką. Nie muszę kombinować z szafami, a wnętrza dla zwierząt stają się bardziej funkcjonalne. Ważne, żeby nie przesadzić z ilością tekstyliów, bo sierść lubi się zbierać.
Z czasem odkryłam, że meble z funkcją spania to prawdziwy skarb w małych metrażach. Wersalka stojąca w kącie pokoju dziennego sprawdza się zarówno do siedzenia, jak i drzemki. Gdy przyjeżdżają goście na noc, rozkładam ją i kładę materac piankowy na stelazu listwowym. Jest wygodny i nie zajmuje dużo miejsca. Wersalka ma też pojemnik na pościel, gdzie trzymam zapasowe koce. Moje wnętrza dla zwierząt zyskały na funkcjonalności, bo pies ma swoje legowisko obok, a ja nie muszę chować wszystkiego do szafy. Ważne, żeby stelaz listwowy był solidny, bo przy codziennym użytkowaniu szybko się zużywa. Wybrałam model z regulacją twardości, co pozwala dostosować komfort do moich potrzeb. Wieczorem siadam z książką, a Tofik u moich stóp i jest nam dobrze.
Zacznij od wybrania dominanty, czyli koloru, który będzie zajmował najwięcej powierzchni. Najczęściej to ściany, ale może być też duża kanapa z funkcją spania, jeśli planujesz, że salon będzie służył gościom na noc. W jednym z moich projektów postawiłam na tapicerka welurowa w odcieniu musztardowym, która stała się centralnym punktem. Do tego dobrałam jasnoszarą farbę na ściany i drewniane dodatki. Kluczem jest zachowanie równowagi – jeśli mebel jest wyrazisty, ściany powinny być stonowane. I odwrotnie: przy białych meblach możesz pozwolić sobie na odważniejszy kolor na ścianach, na przykład głęboki granat lub butelkową zieleń. Unikaj jednak zbyt wielu mocnych barw obok siebie, bo salon stanie się chaotyczny.
Nie daj się nabrać na promocje w internecie. Zawsze oglądaj mebel na żywo, usiądź na nim, połóż się. W sklepie możesz sprawdzić, czy stelaż nie trzeszczy przy rozkładaniu, czy mechanizm działa płynnie, czy materac nie jest za miękki. Ja popełniłam błąd kupując w ciemno i potem wymieniałam sofę po miesiącu. Teraz wiem, że sofa rozkładana to inwestycja na lata. Lepiej dopłacić do solidnego stelaża i dobrej pianki niż co dwa lata kupować nową. A przy odrobinie szczęścia znajdziesz model, który posłuży Ci przez dekadę.
Jak dobrać kolory do salonu z ograniczonym metrażem? To wyzwanie, które wymaga sprytu. Jasne barwy, jak biel, ecru czy pastele, optycznie powiększają przestrzeń. Ale nie musisz rezygnować z akcentów – postaw na jeden mocny kolor w dodatkach, na przykład poduszkach lub dywanie. W jednym z mieszkań, które urządzałam, salon miał tylko 18 metrów kwadratowych, a potrzebowaliśmy miejsca dla czterech osób. Wybraliśmy wersalka w szarym odcieniu, a ściany pomalowaliśmy na biało z jedną ścianą w kolorze mięty. Dzięki temu wnętrze wydawało się większe, a jednocześnie miało charakter. Pamiętaj, że ciemne barwy pochłaniają światło, więc w małym pokoju używaj ich oszczędnie, na przykład tylko na fragmencie ściany.
Finalny efekt mojego małego salonu to przestrzeń, w której mogę przyjąć cztery osoby na kawę, a wieczorem rozłożyć kanapę z funkcją spania dla gościa. Wersalka z pojemnikiem na pościel przechowuje wszystko, co niepotrzebne na co dzień, a stelaz listwowy pod materacem piankowym zapewnia wygodę bez zajmowania dodatkowego miejsca. Tapicerka welurowa okazała się praktyczna, bo plamy z kawy zmywam wilgotną szmatką, a mechanizm DL działa bez zarzutu od dwóch lat. Gdybym miała radę dla kogoś z małym salonem, brzmiałaby: mierz każdy mebel przed zakupem, rezygnuj z foteli na rzecz puf, i wybieraj kolory jasne, bo one oddychają razem z tobą.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF