Jak wybrać dywany do salonu i nie zwariować przy małym metrażu

Login Page Forums Athletes Jak wybrać dywany do salonu i nie zwariować przy małym metrażu

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      tristanlugo

Podczas remontu mieszkalam w salonie, gdzie tymczasowo postawilam kanapa z funkcja spania. Wybralam model z tapicerka welurowa w kolorze musztardowym. Miala wbudowany mechanizm DL, ktory pozwalal rozlozyc ja w 10 sekund. Na co dzien spala na niej corka, gdy przyjezdzala w weekendy. Okazalo sie, ze to swietne rozwiazanie na gosci. Gdyby nie ta kanapa, spalabym na podlodze na dmuchanym materacu. A w sypialni zamiast lozka postawilam wersalka, ktora w ciagu dnia sluzy jako sofa. Remont wymusil na mnie przearanzowanie calego mieszkania.

Coraz częściej spotykam się z pytaniem o kolory we wnętrzach biurowych w domu. Pracuję zdalnie od lat i wiem, że źle dobrana barwa może zabić produktywność. W moim domowym gabinecie postawiłam na jasny fiolet z dodatkiem szarości. To niby nietypowy wybór, ale działa kojąco na oczy i pomaga się skupić. Do tego dodałam regał w kolorze dębu i białą lampę podłogową. Unikam czerwieni i pomarańczu w strefie pracy – one rozpraszają. Za to w poczekalni dla klientów (mam małą przestrzeń w przedpokoju) użyłam ciepłego brzoskwiniowego odcienia, który sprawia, że ludzie czują się mile widziani.

Nie zapominaj o osłonie przed wzrokiem sąsiadów. Nawet najpiękniejsza aranżacja straci urok, gdy będziesz czuć się jak na widoku. Postaw matę bambusową przymocowaną do balustrady linkami – jest lekka, przepuszcza powietrze, a przy tym daje cień. Możesz też użyć sztucznego bluszczu w panelach, który wygląda naturalnie i nie wymaga podlewania. Jeśli wolisz coś bardziej praktycznego, wybierz rolowaną żaluzję zewnętrzną z tkaniny zaciemniającej – zablokuje słońce w upalne popołudnia i zapewni prywatność, gdy siedzisz na kanapie z funkcją spania i czytasz książkę.

Najwiekszym wyzwaniem okazala sie jednak aranzacja przestrzeni wokol wanny. Marzyla mi sie wolnostojaca wanna, ale na czterech metrach to czysta fantazja. Zamiast tego postawilam na kabine prysznicowa z brodzikiem o wymiarach 90 na 90 centymetrow, ale z duzym deszczownicowym sluchawka. Sciane za prysznicem wylozylam mozaika w odcieniach blekitu, co dodaje glebi. Przy okazji zamontowalam rolety okienne, bo okno w lazience to skarb, ale trzeba je umiec zaslonic przed wzrokiem sasiadow z naprzeciwka.

Kolejny problem to przechowywanie. W starej lazience mialam jedna szafke pod umywalka i wiszaca polke na reczniki. To sie szybko okazalo katastrofa. Tym razem postawilam na szafke z pojemnikiem na posciel pod umywalka, ale nie taka zwykla. Specjalnie zamowilam model z szufladami na drobiazgi – kosmetyki, suszarke, zapasowe mydlo. Nad toaleta powiesilam wiszaca szafke z lustrem, a na scianie naprzeciwko – dwa metalowe kosze na pranie. Kazdy centymetr kwadratowy jest na wage zlota. Gdyby ktos mial wiecej miejsca, polecam dodac lozko z pojemnikiem na posciel w sasiednim pomieszczeniu, ale u mnie to sie nie zmiescilo.

Gdy pierwszy raz zobaczyłam w salonie sprzedaży sofę z tapicerka welurowa w kolorze musztardowym, pomyślałam: to jest to. Ale potem przyszła rzeczywistość małego metrażu. W mojej kawalerce o powierzchni 32 metrów kwadratowych każdy centymetr liczy się podwójnie. Styl skandynawski wydawał się oczywistym wyborem, bo sprzyja optycznemu powiększaniu przestrzeni. Białe ściany, naturalne drewno i kilka starannie dobranych dodatków potrafią zdziałać cuda. Ale uwaga, łatwo wpaść w pułapkę przesady. Zbyt wiele szarych poduszek czy pledy wełniane w każdym kącie sprawią, że wnętrze będzie wyglądać jak z katalogu, a nie jak przytulny dom. Dlatego od początku stawiam na funkcjonalność i konkretne rozwiązania, które faktycznie ułatwiają życie.

Goście na noc to kolejny temat, który spędza sen z powiek wielu osobom. W moim przypadku sprawdziła się kanapa z funkcja spania. Długo szukałam modelu, który nie wygląda jak typowa wersalka z PRL-u. Znalazłam egzemplarz z mechanizm DL, który rozkłada się płynnie i bez wysiłku. Szerokość spania 140 cm to wystarczająco dużo dla dwojga znajomych, a w ciągu dnia sofa służy jako wygodne siedzisko. Tapicerka welurowa w odcieniu butelkowej zieleni nadaje wnętrzu głębi. Przyznam, że na początku obawiałam się, czy welur nie będzie zbierał kurzu i sierści. Okazało się, że nowoczesne tkaniny są łatwe w czyszczeniu wystarczy odkurzacz z miękką szczotką. I to jest właśnie sedno stylu skandynawskiego nie chodzi o perfekcję, ale o to, by meble służyły nam na co dzień.

Na koniec powiem Wam o jednym błędzie, który popełniają prawie wszyscy. To mieszanie zbyt wielu barw w jednym pomieszczeniu. Kiedyś u koleżanki widziałam salon z zieloną ścianą, niebieską sofą, żółtymi zasłonami i czerwonym dywanem. Był chaos. Zasada trzech kolorów to podstawa – jeden dominujący, drugi uzupełniający, trzeci jako akcent. U mnie w salonie głównym kolorem jest szarość, drugim beż, a trzecim butelkowa zieleń w postaci poduszek i obrazu. Do tego wybrałam kanapę z funkcją spania w odcieniu grafitu, bo wiem, że czasem przychodzi rodzina na noc. Dzięki temu przestrzeń jest spójna, a ja nie czuję się przytłoczona.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Jak wybrać dywany do salonu i nie zwariować przy małym metrażu
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF