Login Page › Forums › Influencers › Jak wybrać biurko do pracy w domu, które nie zrujnuje Ci karku
Światło przy biurku to temat, który bagatelizujemy, dopóki nie zaczniemy mrużyć oczu. Jedna lampa sufitowa nie wystarczy. Potrzebujesz źródła skierowanego na dokumenty, ale bez odblasków na ekranie. U mnie sprawdza się lampa z regulowanym ramieniem ustawiona po lewej stronie. Uważaj na żarówki z ciepłym światłem – przy pracy umysłowej lepsza jest chłodna barwa, około 4000 kelwinów. Jeśli twoje biurko do pracy w domu stoi w przedpokoju, jak u jednej z klientek, dołóż kinkiet nad blatem. Wtedy nie musisz włączać głównego światła, które razi wszystkich domowników. Pamiętaj też o oknie – światło dzienne pada najlepiej z boku, nie z przodu ani z tyłu. Gdy słońce świeci prosto w twarz, zasłaniaj je roletą rzymską. Używam materiału blackout, który blokuje 100% promieni. To przydaje się szczególnie latem, gdy słońce wschodzi o piątej.
Zanim w ogóle pomyślisz o wyborze płytek czy koloru frontów, musisz wiedzieć jedno – remont kuchni to nie jest zwykłe odświeżenie ścian. To operacja na otwartym sercu domu, która potrafi wywrócić całe życie do góry nogami. Pamiętam swoją pierwszą kuchnię w bloku z wielkiej płyty, gdzie na blacie mieściła się tylko deska do krojenia i czajnik. Planowanie zaczęłam od zmierzenia każdej szuflady, bo późniejsze poprawki oznaczają dodatkowe tygodnie bałaganu i wydane pieniądze, które mogłyby pójść na coś przyjemniejszego.
Ostatnia rzecz, którą zmieniłam, to sposób wieszania ubrań. Zrezygnowałam z wieszaków plastikowych na rzecz cienkich, antypoślizgowych. Zajmują mniej miejsca, a ubrania się nie zsuwają. W szafie zamontowałam dodatkowy drążek na spodnie i paski – taki na wysokości kolan. Wcześniej wisiały byle gdzie. Teraz wszystko ma swój porządek. I pamiętajcie – nie musicie kupować gotowych rozwiązań z marketu. Często wystarczy pójść do sklepu z akcesoriami meblowymi i dokupić kilka prostych elementów, które zmienią funkcjonalność szafy.
W przedpokoju, który jest wąskim tunelem o długości 3 metrów, oświetlenie w mieszkaniu musi być funkcjonalne, ale nie agresywne. Zainstalowałam kinkiet z czujnikiem ruchu, który zapala się automatycznie, gdy wchodzę z zakupami. To genialne, bo nie muszę szukać włącznika w ciemności, trzymając torby. Do tego mała lampka na szafce z butami, która daje miękkie światło i sprawia, że przedpokój wydaje się większy. Problemem było odbijanie światła od lustra, które oślepiało przy wejściu. Rozwiązałam to, montując lustro pod kątem i używając żarówek z matową powłoką. Teraz przed wyjściem mogę sprawdzić makijaż bez oślepiania się. W małych przestrzeniach warto unikać zimnej barwy światła, która dodaje surowości, i stawiać na ciepłe odcienie, które optycznie powiększają.
W kuchni zrezygnowałam z gładkich frontów na rzecz drewnianych blatów i ceramiki. Na otwartych półkach stoją gliniane misy i szklane słoje z kaszami. Zamiast zasłon powiesiłam frędzlową tkaninę, która wpada w ramę okna. Jestem zwolenniczką tego, by boho szło w parze z funkcjonalnością – nie ma sensu kupować dzbanów, które tylko zbierają kurz. Lepiej postawić na lniane obrusy i ręcznie robione podstawki, które używa się na co dzień.
W sypialni postawiłam na spokój i relaks, ale bez rezygnacji z praktyczności. Wybrałam łóżko z pojemnikiem na pościel, co rozwiązało problem braku miejsca na dodatkowe koce i poduszki. Oświetlenie w mieszkaniu w tej strefie to przede wszystkim lampki nocne z ciepłą barwą światła, które można przyciemniać. Zamiast jednej górnej lampy, zainstalowałam dwa kinkiety po obu stronach łóżka – to pozwala czytać bez budzenia partnera. Materac piankowy o grubości 16 cm na stelazu listwowym zapewnia komfort, ale ważne jest też, żeby światło nie odbijało się od ekranu telefonu, gdy wieczorem scrolluję przed snem. Dlatego wybrałam lampy z kloszami kierującymi światło w dół, a nie na boki. Do tego mała lampka na komodzie, która służy jako światło orientacyjne, gdy w nocy muszę wstać do toalety. Dzięki temu nie potykam się o buty zostawione na podłodze.
W salonie poszłam w totalne przeciwieństwo minimalizmu. Zamiast nowoczesnej sofy postawiłam na kanapę z funkcją spania, bo często zostają u mnie znajomi po imprezach. Tapicerka welurowa w kolorze butelkowej zieleni przyciąga wzrok, a do tego jest przyjemna w dotyku. Mechanizm DL okazał się wybawieniem – rozkłada się jednym ruchem, bez potrzeby odsuwania stolika. Wokół kanapy rozłożyłam dywany: jeden perski z drugiej ręki, drugi z frędzlami z IKEI. Nie boję się łączyć wzorów, ważne by miały wspólną paletę barw.
Zastanawiałam się kiedyś, dlaczego tak wiele osób boi się jasnych kolorów w małych mieszkaniach. Mit, że biel optycznie powiększa, jest prawdziwy, ale tylko jeśli dodasz do niej faktur. W salonie postawiłam na ścianę w kolorze ciepłego beżu i postawiłam przy niej wersalkę w odcieniu musztardy. Wersalka ma stelaz listwowy, który zapewnia cyrkulację powietrza pod materacem – to ważne, żeby uniknąć pleśni w wilgotnych mieszkaniach. Na podłodze położyłam gruby dywan z wełny, który tłumi hałas. Kiedy ktoś u mnie nocuje, rozkładam wersalkę i dokładam dodatkowy materac piankowy – goście mówią, że śpią lepiej niż w hotelu. To dowód, że nie trzeba mieć dużo miejsca, żeby stworzyć komfort. Kluczem jest wybór materiałów, które są praktyczne, a nie tylko ładne.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF