Login Page › Forums › Cuisine › Jak urządzić wnętrza w stylu loft bez wielkiej hali fabrycznej
Zanim wprowadziłam się do swojego pierwszego własnego mieszkania, byłam przekonana, że tapczan jednoosobowy to kompromis, który zawsze będzie kulał. Albo wygląda jak szpitalne łóżko, albo śpi się na nim jak na desce, a goście lądują na podłodze. Miałam 26 metrów, przedpokój wielkości szafy i upór, żeby nie kupować rozkładanej kanapy, która blokuje cały pokój. Po trzech latach testów muszę przyznać, że dobrze dobrany tapczan jednoosobowy potrafi być zbawieniem dla małych przestrzeni, pod warunkiem że nie kupujemy pierwszego lepszego modelu z promocji.
Przy zakupie zwróć też uwagę na wymiary. Standardowe łóżko 160×200 cm ma pojemnik o głębokości około 30 cm, co daje prawie 100 litrów przestrzeni. Jeśli masz mniejszą sypialnię, możesz wybrać łóżko 140×200, ale wtedy pojemnik będzie węższy. Z kolei wersalka często ma mniejszą skrzynię, bo mechanizm rozkładania zajmuje część miejsca. Dlatego przed zakupem zmierz dokładnie, ile pościeli chcesz przechowywać. U mnie sprawdza się zasada: jeśli w pojemniku mieści się pięć kompletów pościeli plus dwa koce, to jest dobrze. Więcej nie ma sensu, bo zaczyna się bałagan.
Pamiętaj też o wentylacji. Niektóre tańsze modele mają pojemnik bez otworów, co przy wilgotnym klimacie może prowadzić do zapleśnienia. Dobry stelaz listwowy z odstępami między listwami pozwala na cyrkulację powietrza. Jeśli twój materac piankowy jest gruby, warto sprawdzić, czy pod spodem jest siatka wentylacyjna. Ja po roku użytkowania zdjęłam materac i zobaczyłam, że pościel jest sucha i pachnąca, bez żadnych oznak zawilgocenia. To dla mnie dowód, że dobrze zaprojektowany pojemnik na pościel to nie tylko wygoda, ale też ochrona tkanin.
Pamiętam, jak sąsiadka z góry kupiła wersalkę za 600 złotych, bo wydawała jej się praktyczna. Po dwóch tygodniach narzekała, że sprężyny wbijają jej się w żebra, a składanie i rozkładanie zajmuje tyle czasu, że woli spać na karimacie. Problem wielu tanich tapczanów jednoosobowych tkwi w tym, że producenci oszczędzają na stelazu listwowym i materacu piankowym. Jeśli listwy są rzadko rozstawione albo zbyt cienkie, materac szybko się odkształca. Zamiast oszczędzać na stelazu lepiej dopłacić i mieć pewność, że kręgosłup nie protestuje po nocy.
Z perspektywy czasu widzę, że inteligentny dom to przede wszystkim kwestia organizacji. Dzięki automatyzacji zyskałam około godziny dziennie, którą wcześniej traciłam na szukanie pilota czy regulowanie ogrzewania. Ta godzina to dla mnie czas na czytanie książki na kanapie z funkcją spania, która po rozłożeniu służy jako strefa do leniuchowania. Mechanizm DL w mojej wersalce działa płynnie od dwóch lat, a welurowa tapicerka jest łatwa w czyszczeniu. Wystarczy przeciągnąć wilgotną szmatką i po kurzu. Gdy myślę o przyszłości, planuję dodać czujnik otwarcia okna, żeby ogrzewanie wyłączało się automatycznie przy wietrzeniu. I czujnik gazu w kuchni, bo zapach gazu zawsze mnie denerwuje.
Sama przez lata przechowywałam pościel w walizkach pod łóżkiem, ale to było średnio wygodne. Wyciąganie ich za każdym razem, gdy trzeba było zmienić poszwę, kończyło się przewracaniem całej sterty. Dopiero gdy zdecydowałam się na łóżko z pojemnikiem na pościel, odetchnęłam z ulgą. W takim meblu wystarczy unieść materac, by dostać się do przestronnej skrzyni. I to nie jest jakaś mikroprzestrzeń – standardowy pojemnik ma głębokość około 30 centymetrów, co spokojnie pomieści kilka kompletów pościeli, a nawet letnie koce. W moim przypadku zmieściły się tam cztery zestawy frote i dwie poduszki dekoracyjne, które wcześniej leżały na szafie.
Tapczan jednoosobowy sprawdza się też jako miejsce do czytania i oglądania filmów. Mam go ustawionym pod oknem, a na nim dwie poduszki dekoracyjne i pled. Wieczorami składam go w pozycję siedziska i mam mini strefę relaksu bez zajmowania całego pokoju. Rano wystarczy złożyć i znowu jest przestrzeń na jogę lub rozłożenie maty do ćwiczeń. Dla singla to optymalne rozwiązanie, bo nie trzeba codziennie ścielić łóżka.
W małych salonach często borykamy się z brakiem miejsca na dodatkowe źródła światła. Rozwiązaniem są kinkiety ścienne, które nie zajmują podłogi ani stołu. Zamontuj je po obu stronach sofy lub nad wersalką. Dzięki temu możesz stworzyć iluzję większej przestrzeni – światło skierowane ku górze optycznie podnosi sufit. Kinkiety z regulowanym kątem nachylenia dają elastyczność – wieczorem oświetlają strefę wypoczynku, a w ciągu dnia służą jako dekoracja. W jednym z projektów użyłam dwóch kinkietów z ciepłą barwą, które zastąpiły główną lampę sufitową w salonie o powierzchni 18 metrów. Efekt? Pomieszczenie wydało się większe i bardziej kameralne.
Często zapominamy o detalach. Gdy malujesz przy suficie, użyj pędzla kątowego – to oszczędza czas przy wykańczaniu krawędzi. Ja zawsze mam pod ręką wilgotną szmatkę, żeby szybko zetrzeć zachlapania. Przy malowaniu ścian w przedpokoju, gdzie jest mało światła, postaw na połysk – odbija światło i rozjaśnia wnętrze. Matowe farby pięknie kryją niedoskonałości, ale są trudniejsze w czyszczeniu. W sypialni z tapicerką welurową na zagłówku lepiej unikać malowania w sprayu, bo farba osiada na materiale. Zamiast tego użyj wałka i maluj delikatnie wokół mebla.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF