Login Page › Forums › Cuisine › Jak urządzić wnętrza w kamienicy, by czuć się jak u siebie
Nigdy nie zapomnę, jak przyjaciel kupił tanią kanapę z funkcją spania i narzekał, że po rozłożeniu materac ma dziury. Wymieniliśmy go na 16 cm materac piankowy na stelazu listwowym – to zmieniło komfort snu o sto procent. Ale farba też zrobiła swoje. Pokój, w którym stała ta kanapa, był wąski jak korytarz. Pomalowałam ścianę za nią na kolor głębokiego wrzosu, resztę na biało. Dzięki temu kanapa przestała być ciężkim meblem, a stała się punktem centralnym. Goście na noc nie tylko wygodnie śpią, ale też podziwiają, jak dobrze wszystko ze sobą gra. Malowanie ścian to nie tylko kwestia koloru – to gra proporcjami.
Wymiary: Przed zakupem wersalki, warto zmierzyć dostępną przestrzeń w pomieszczeniu. Ważne jest, aby wersalka nie tylko pasowała do wnętrza, ale również była funkcjonalna. Należy również pamiętać o wymiarach po rozłożeniu.
Oświetlenie to klucz do podziału stref w open space. W salonie postawiłam na lampę wiszącą z regulowanym wysięgnikiem, którą opuszczam nad stół, gdy jemy kolację. W kąciku wypoczynkowym zamontowałam kinkiety z możliwością ściemniania, bo wieczorem nie chcemy ostrego światła. W kuchni taśmy LED pod szafkami dają delikatną poświatę, która nie razi w oczy. Unikaj jednej centralnej lampy na środku sufitu to zabija całą atmosferę. Lepiej rozmieścić kilka punktów światła na różnych wysokościach, co optycznie powiększy przestrzeń i doda jej głębi. Światło dzienne też jest ważne zasłony wybrałam rolety rzymskie z bawełny, które filtrują słońce, ale nie zasłaniają całkowicie widoku.
Zastanawiałam się długo, co sprawia, że wieczorem nasz salon nabiera zupełnie innego charakteru. To nie kolor ścian ani nawet meble, tylko światło. Z własnego doświadczenia wiem, że odpowiednie lampy do salonu potrafią zdziałać cuda – zamienić chłodny pokój w przytulną oazę albo wręcz przeciwnie, rozświetlić ciemny kąt. Pamiętam, jak po remoncie w mojej kawalerce kupiłam pierwszą lepszą lampę wiszącą z marketu. Efekt? Światło było ostre, nieprzyjemne, a wieczorami czułam się jak w poczekalni. Dopiero gdy zaczęłam świadomie dobierać źródła światła, zrozumiałam, jak wielką różnicę robi warstwa. I nie chodzi tylko o estetykę – chodzi o to, jak czujesz się w swoim własnym mieszkaniu.
Jeśli chodzi o styl, to od kilku lat króluje połączenie nowoczesności z naturalnymi materiałami. W moim salonie mam lampę wiszącą z rattanu, która daje miękkie, przefiltrowane światło. Do tego postawiłam na metalowe akcenty w kolorze szczotkowanego mosiądzu w kinkietach. Wbrew pozorom, nie trzeba wydawać fortuny – wiele ciekawych lamp znajdziesz w second-handach lub na lokalnych targach staroci. Ostatnio znalazłam tam lampę stołową z lat 70. z oryginalnym abażurem w kolorze musztardowym. Wystarczyło wymienić przewód i teraz jest ulubionym elementem wystroju. Przy wyborze zwracaj uwagę na to, czy klosz jest wykonany z materiału, który nie nagrzewa się za bardzo – bezpieczeństwo przede wszystkim.
Problem pojawia się, gdy w sypialni muszą przenocować znajomi. Wtedy przestrzeń do pracy nagle zmienia funkcję. Rozwiązaniem jest składane biurko, które po złożeniu zwalnia miejsce na dodatkowy materac. Ja wybrałam blat na zawiasach, który opuszczam do dołu, a na ścianie zostaje tylko wąska listwa. Przy okazji odkryłam, że warto zamontować nad nim lustro w ramie. Gdy biurko jest złożone, lustro staje się dekoracją i powiększa optycznie pokój. Wieczorem, gdy goście śpią na podłodze na turystycznej karimacie, nikt nie potyka się o nogi krzesła. To nie jest wygodne łóżko z pojemnikiem na pościel, ale sprawdza się na dwie noce.
Zaraz po podziale wizualnym pojawił się problem przechowywania. W otwartej przestrzeni każdy bałagan rzuca się w oczy, a w małym bloku brak miejsca na pościel potrafi doprowadzić do szału. Wtedy wpadłam na pomysł, żeby zamiast standardowej sofy kupić wersalkę z pojemnikiem na pościel. Brzmi jak drobiazg, ale to zmieniło wszystko. Pod siedziskiem zmieściłam dwa komplety kołder, cztery poduszki i zapasowy koc gościnny. Gdy przyjeżdżają znajomi z dziećmi, wystarczy rozłożyć mechanizm i w trzy minuty mamy gotowe miejsce do spania. Wybrałam model z mechanizmem DL, który jest prostszy w obsłudze niż skomplikowane wysuwane systemy. Plusem jest to, że stelaz listwowy zapewnia równomierne podparcie materaca, więc nikt nie narzeka na nierówności.
Kuchnia w open space wymaga szczególnej uwagi, bo zapachy i odgłosy pracy sprzętów rozchodzą się po całym mieszkaniu. Zainwestowałam w okap z mocą 800 metrów sześciennych na godzinę, który pracuje cicho, ale skutecznie. Szafki zaprojektowałam od sufitu do podłogi, żeby wykorzystać każdy centymetr. Wyspa kuchenna ma blat z litego dębu, który służy też jako miejsce do pracy. Pod spodem zamontowałam szuflady na garnki i sztućce, co uwolniło miejsce w szafkach wiszących. Ważne, żeby kolorystyka była spójna jeśli blat jest drewniany, fronty powinny być gładkie i jasne, żeby nie przytłaczać przestrzeni.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF