Login Page › Forums › Athletes › Jak urządzić wnętrza dla zwierząt, które pokochają i ty i twój pupil
Pamiętam, jak urządzałam swoją pierwszą sypialnię i kupiłam ogromną szafę z drzwiami uchylnymi. Zajęła tyle miejsca, że nie mogłam swobodnie otworzyć szuflady w komodzie. Po roku wymieniłam ją na system modułowy z szufladami na kółkach. Teraz garderoba w sypialni jest rozłożona na trzy strefy: wieszaki na ubrania na co dzień, półki na buty i kosze na akcesoria. Do tego mam małą komodę na bieliznę, która stoi pod oknem. Gdy chcę przewietrzyć pokój, przesuwam ją na bok, bo jest na kółkach. To proste rozwiązanie, ale zmienia komfort użytkowania.
Przy projektowaniu przestrzeni do przechowywania często zapominamy o detalach, które robią różnicę. Kiedyś miałam zwykłe wieszaki, ale po roku wszystkie bluzy były powyciągane. Teraz używam cienkich, antypoślizgowych wieszaków, które nie zajmują dużo miejsca. Do tego koszyki z wikliny na bieliznę i skarpetki – wsuwam je na półki, zamiast układać w stosy. System szuflad z przegrodami na akcesoria też się sprawdza, bo nie muszę przekopywać całej szafy w poszukiwaniu paska. Jeśli masz mało miejsca, pomyśl o drzwiach przesuwnych z lustrem – odbijają światło i optycznie powiększają pokój.
Często słyszę od klientek, że boją się otwartych systemów przechowywania, bo kurz będzie widoczny. Ale jeśli masz w sypialni okno, które otwierasz codziennie, to i tak kurz siada wszędzie. Ja postawiłam na garderobę bez frontów, z zasłoną lnianą, którą łatwo zdjąć i wyprać. Dzięki temu ubrania są przewiewne, a ja widzę od razu, co mam. Zimowe płaszcze wiszą na wieszakach ściennych, a letnie sukienki w osobnej szafie. To oszczędza czas przy porannym wyborze stroju. Gdy wracam z podróży, nie muszę rozpakowywać walizki do szafy – po prostu wieszam rzeczy na wolnym wieszaku.
Nie ukrywam, że początkowo bałam się awarii. Co jeśli aplikacja przestanie działać, a rolety zostaną opuszczone na amen? Na szczęście większość urządzeń ma manualne sterowanie awaryjne. Rolety da się podnieść ręcznie, a gniazdka działają jak zwykłe, nawet bez internetu. Ważne jest, żeby nie przesadzić z ilością sprzętów. Wybrałam tylko te, które realnie ułatwiają życie, zamiast kupować wszystko, co błyszczy. Dziś mój dom jest bardziej funkcjonalny, a goście często pytają, jak to zrobiłam, że wszystko działa tak płynnie. Sekret tkwi w prostocie – kilka sprytnych rozwiązań zmienia więcej niż tuzin gadżetów. I pamiętajcie, że technologia ma służyć wam, a nie odwrotnie.
W salonie połączonym z aneksem kuchennym postawiłam na trzy poziomy światła. Górna lampa sufitowa z regulacją natężenia to podstawa, ale bez lampki stojącej obok kanapy z funkcją spania wieczorne czytanie książki byłoby męczące. Na szczęście znalazłam model z giętkim ramieniem, który mogę skierować dokładnie tam, gdzie chcę. W kuchni zamontowałam taśmę LED pod szafkami wiszącymi, co dało jasne światło do gotowania bez rzucania cieni na blat. Okazało się, że to rozwiązanie ratuje wzrok przy krojeniu warzyw i nie drażni tak jak ostra górna lampa. Dzięki temu oświetlenie w mieszkaniu przestało być tylko dodatkiem, a stało się narzędziem ułatwiającym życie.
Nie ma co ukrywać, że brak miejsca na pościel to prawdziwy problem w małych mieszkaniach. Kiedy goście nocują, a ja nie mam gdzie schować kołdry, wszystko ląduje na krześle. Rozwiązaniem okazało się łóżko z pojemnikiem na pościel, ale jeśli nie masz takiego, możesz kupić skrzynię pod oknem. U mnie stoi dębowa skrzynia, która służy jako siedzisko, a w środku trzymam zapasowe ręczniki i prześcieradła. Nawet wąska wnęka między szafą a ścianą nadaje się na wąskie półki na buty. Wystarczy zmierzyć i zamówić regał na wymiar – kosztuje mniej niż myślisz.
Nie zapomniałam też o kąciku do pracy, który w kawalerce musiał zmieścić się przy oknie. Biurko ustawiłam prostopadle do szyby, żeby światło dzienne padało z boku, a wieczorem używałam lampy biurkowej z regulacją barwy. To ważne, bo przy długim siedzeniu przed monitorem złe światło męczy oczy. Do tego dodałem pod biurkiem taśmę LED, która oświetla podłogę i daje wrażenie większej przestrzeni. Dzięki temu nawet przy ograniczonym metrażu mogę pracować wygodnie, a wieczorem zmienić nastrój na relaksacyjny.
Kiedyś myślałam, że garderoba w sypialni to luksus dostępny tylko dla posiadaczy apartamentów z osobnym pomieszczeniem. Prawda jest jednak taka, że nawet w mieszkaniu o powierzchni 35 metrów kwadratowych da się wygospodarować kąt na przechowywanie ubrań. Kluczem jest przemyślane planowanie i rezygnacja z rzeczy, które nie służą nam na co dzień. Zamiast wielkiej szafy, która zabiera połowę pokoju, postawiłam na zestaw modułów wzdłuż jednej ściany. Głębokość 60 centymetrów wystarczy, żeby zmieścić wieszaki z marynarkami i koszulami, a nad nimi półki na swetry. Dzięki temu zyskuję wrażenie przestronności, a każda rzecz ma swoje miejsce.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF