Login Page › Forums › Literary › Jak urzadzic sypialnie marzen na 16 metrach bez kompromisow
Kiedy wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania w bloku z wielkiej płyty, ściany były w kolorze mdłego beżu, a podłoga pokryta zniszczonym parkietem. Nie miałam ani funduszy, ani ochoty na generalny remont, który trwałby tygodniami. Zaczęłam więc szukać sprytnych sposobów na odświeżenie mieszkania bez remontu. Okazało się, że kluczem jest zmiana tkanin i dodatków, a nie kucie ścian.
Na koniec coś, co zawsze działa – dodatki z duszą. Nie chodzi o setki bibelotów, ale o kilka starannie wybranych przedmiotów. U mnie to stara ceramiczna miska z targu staroci, kilka suszonych gałązek w wazonie i mała deska do krojenia z drewna oliwnego. Każdy z tych przedmiotów ma historię i nadaje wnętrzu charakteru. Unikaj plastikowych dekoracji z sieciówek – szybko się nudzą. Zamiast tego postaw na naturalne materiały: drewno, kamień, szkło. Nawet zwykły słoik z polnymi kwiatami może stać się ozdobą. Pamiętaj, że mniej znaczy więcej.
W salonie potrzebowałam czegoś, co pomieści gości na noc, a jednocześnie nie zdominuje małej przestrzeni. Wybrałam kanapę z funkcją spania w kolorze butelkowej zieleni z tapicerką welurową. Welur jest przyjemny w dotyku i optycznie ociepla wnętrze. Mechanizm DL rozkłada się płynnie jednym ruchem dłoni, co doceniam, gdy znajomi zostają do późna. Na co dzień kanapa służy jako wygodne siedzisko, a wieczorem zamienia się w spore legowisko z materacem piankowym o długości 190 centymetrów.
Ostatnia rada – planuj z wyprzedzeniem. Zanim kupisz listwy, zmierz ściany i zastanów się, gdzie chcesz je umieścić. Zrób próbny rysunek ołówkiem na ścianie. W przypadku małych pomieszczeń lepiej sprawdzą się cienkie profile, a w dużych możesz pozwolić sobie na szersze. Jeśli boisz się, że sztukateria będzie wyglądać zbyt bogato, pomaluj ją na ten sam kolor co ścianę – wtedy delikatnie się wtopi, ale doda tekstury. W moim mieszkaniu listwy są w kolorze ścian, więc nie rzucają się w oczy, a jednak każdy gość pyta, co zrobiłam, że pokój wydaje się większy i bardziej elegancki.
Najwazniejszym elementem okazalo sie lozko. Zamiast standardowego modelu wybralam konstrukcje na stelazu listwowym z 16 cm materacem piankowym. Dlaczego to takie istotne? Stelaz listwowy zapewnia lepsza cyrkulacje powietrza pod materacem, co przedluza jego zywotnosc i zapobiega gromadzeniu sie wilgoci. A materac piankowy o wysokosci 16 cm daje mi wsparcie dla kregoslupa, ktorego potrzebuje po calym dniu pracy przy biurku. Nie chcialam tez rezygnowac z funkcjonalnosci, wiec zamowilam lozko z mechanizmem DL, ktory pozwala latwo podniesc stelaz i siegnac do pojemnika na posciel. W srodku trzymam nie tylko koldry i poduszki, ale tez letnia po sciel gosci. Rozwiazanie, ktore uwielbiam za to, ze wszystko ma swoje miejsce. Gdyby ktos mi powiedzial, ze bede chwalic sobie lozko z pojemnikiem, nie uwierzylabym, a teraz polecam je kazdemu, kto ma problem z organizacja przestrzeni.
Dziś, gdy patrzę na swoją zabudowę kuchenną, widzę, że spełniła wszystkie moje oczekiwania. Strefa gotowania płynnie przechodzi w salon, a ja mam wrażenie, że mieszkanie jest większe, niż jest w rzeczywistości. Goście często pytają, jak udało mi się zmieścić tyle funkcji na 25 metrach. Sekret tkwi w detalach: wybór mebli na wymiar, przemyślane przechowywanie i spójna kolorystyka. Nie musiałam iść na kompromisy, choć wymagało to kilku nocy spędzonych na rysowaniu planów. Jeśli ktoś zastanawia się nad podobnym rozwiązaniem, radzę zacząć od dokładnego pomiaru i konsultacji z stolarzem. Bo dobrze zaprojektowana zabudowa kuchenna to inwestycja na lata.
Brak miejsca na pościel to prawdziwa zmora w małych mieszkaniach. W szafie w przedpokoju zamontowałam dodatkowe półki z siatki, które pomieszczą zapasowe prześcieradła i poszewki. Pod wersalką w salonie trzymam w płóciennych workach koce i poduszki dekoracyjne. Dzięki temu wszystko ma swoje miejsce, a mieszkanie nie wygląda jak magazyn. Warto też wykorzystać przestrzeń pod oknem – postawiłam tam niski regał na książki i drobiazgi.
Największym wyzwaniem w małych mieszkaniach jest brak miejsca na gości. Znasz to – przychodzi rodzina, a ty nie masz gdzie położyć dodatkowej osoby. Rozwiązaniem może być kanapa z funkcją spania, ale nie byle jaka. Szukałam modelu, który nie będzie zajmował pół pokoju, a jednocześnie zapewni wygodę. Trafiłam na kanapę z funkcją spania z mechanizmem DL i tapicerką welurową. Welur jest przyjemny w dotyku, a do tego praktyczny – plamy łatwo schodzą. Mechanizm DL rozkłada się szybko, nie trzeba przesuwać mebli. Do tego stelaz listwowy pod materac piankowy o grubości 16 cm – spałem na niej lepiej niż na niektórych łóżkach w hotelach. Kanapa świetnie komponuje się z dekoracyjną sztukaterią na ścianie za nią – listwy tworzą eleganckie tło.
Wielu z nas ma w domu małą łazienkę, gdzie każde przechylenie się za ręcznik grozi uderzeniem łokciem w ścianę. Przy takim metrażu liczy się spójność kolorystyczna. Wybierając płytki łazienkowe w jasnych odcieniach, z minimalnym wzorem, unikniesz efektu przytłoczenia. Świetnym trikiem jest ułożenie tych samych płytek na podłodze i ścianie – przestrzeń płynie, a ty zyskujesz wizualnie kilka dodatkowych metrów. Jeśli marzy ci się akcent dekoracyjny, postaw na pas płytek z imitacją betonu lub marmuru nad umywalką. Nie przesadzaj z ilością wzorów – dwie, maksymalnie trzy faktury w jednym pomieszczeniu to rozsądne maksimum.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF