Login Page › Forums › Film › Jak urządzić pokój dziecięcy, który rośnie razem z dzieckiem
Na koniec mała rada od serca – nie kupujcie mebli do salonu na szybko, pod wpływem promocji. Dajcie sobie czas, żeby sprawdzić, jak często potrzebujecie funkcji spania, ile miejsca macie na przechowywanie i jaki tryb życia prowadzicie. Ja popełniłam błąd z pierwszą kanapą, która miała cienki materac piankowy i po roku goście skarżyli się na plecy. Teraz mam model z 16 cm materacem piankowym na stelarzu listwowym i to jest totalna zmiana jakości. Pamiętajcie, że salon to nie tylko wystrój, ale przede wszystkim funkcjonalność. Zainwestujcie w meble, które będą pracować dla was, a nie tylko ładnie wyglądać.
Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z kącikiem kawowym, polecam wersalkę z funkcją spania – to mebel, który łączy dwie role bez zajmowania dodatkowej przestrzeni. Ustawcie ją przy ścianie, nad blatem powieście półkę, a pod spodem umieśćcie kosz na akcesoria. Unikajcie ciężkich mebli, które przytłaczają wnętrze – lepsze będą lekkie konstrukcje z podnoszonym siedziskiem. Dzięki temu nawet w kawalerce zyskacie miejsce na poranną kawę i nocleg dla znajomych. Moja siostra tak urządziła przedpokój, a teraz to ulubione miejsce w domu.
Wybór łóżka to kluczowa decyzja. Dla małego dziecka sprawdzi się wersalka, która daje miejsce do zabawy w ciągu dnia. Gdy maluch podrośnie, postaw na łóżko z pojemnikiem na pościel, które oszczędza miejsce na przechowywanie. W małym pokoju sprawdzi się kanapa z funkcją spania, która w dzień służy jako siedzisko. Zwróć uwagę na stelaz listwowy, który zapewnia cyrkulację powietrza i równomierne podparcie. Do tego materac piankowy o gęstości przynajmniej 28 kg/m3, który nie odkształci się po roku. Gdy odwiedzają goście na noc, kanapa z funkcją spania to prawdziwy ratunek. Pamiętaj, że mechanizm DL jest łatwy w obsłudze nawet dla dziecka.
Łazienka to wisienka na torcie, bo w bloku z wielkiej płyty ma 3 metry, a my mamy cztery osoby. Zamontowaliśmy prysznic zamiast wanny, co dało miejsce na pralkę i szafkę pod umywalką. Na ścianie pojawiły się półki z koszykami na ręczniki, a nad sedesem wiszący organizer na kosmetyki. Największym problemem były mokre ubrania po kąpieli – rozwieszone na kaloryferze blokowały ciepło. Teraz mamy suszarkę sufitową na linkach, która składa się jak harmonijka i nie zabiera przestrzeni. Dzieciaki mają własne haczyki na szlafroki na drzwiach, dzięki czemu nie muszę ich szukać po całym mieszkaniu. Każdy detal ma znaczenie, gdy walczy się o każdy centymetr.
Kolorystyka ma ogromny wpływ na samopoczucie dziecka. Zamiast jaskrawych czerwieni i pomarańczy, postaw na pastele: błękit, mięta, brzoskwinia. Ściany maluj farbami zmywalnymi, bo dzieci brudzą wszystko. Tapicerka welurowa na meblach jest przyjemna w dotyku i łatwa do czyszczenia. Jeśli dziecko ma alergię, wybierz materac piankowy z antyalergiczną powłoką. Pamiętaj, że tapicerka welurowa na kanapie z funkcją spania może być trudniejsza w utrzymaniu, ale wygląda elegancko. Zastosuj zasadę 60-30-10: 60% główny kolor ścian, 30% meble, 10% dodatki. Dzięki temu pokój nie będzie przytłaczający.
Na koniec mała rada praktyczna. Jeśli masz wąski pokój, rozstaw meble wzdłuż jednej ściany, a drugą zostaw wolną do zabawy. U nas sprawdziło się ustawienie łóżka z pojemnikiem na pościel i biurka w jednej linii. Nad łóżkiem zamontowałam półkę na książki, a pod oknem postawiłam niski regał na zabawki. Dzięki temu dziecko ma płynny dostęp do wszystkiego, a podłoga jest wolna. Pamiętaj, że aranżacja pokoju dziecięcego to proces – zmieniaj układ, gdy dziecko rośnie, i nie bój się eksperymentować.
Kiedy zaczynałam pracę zdalną, myślałam, że wystarczy wsunąć biurko w kąt sypialni i jakoś to będzie. Szybko okazało się, że dokumenty lądowały na krześle, a laptop na podłodze, bo wieczorem potrzebowałam miejsca na kolację. Po trzech miesiącach miałam dość. Zrozumiałam, że aranżacja biura w domu to nie luksus, ale konieczność, zwłaszcza gdy mieszkanie ma 35 metrów i każdy centymetr robi różnicę. Zaczęłam od zmierzenia stref – tej dziennej i tej do spania. Okazało się, że jedyne wolne miejsce jest w przedpokoju, ale tam nie ma okna. Postawiłam na wąski blat przy oknie w salonie, a resztę schowałam w szafie. Klucz okazał się prosty: wszystko musi mieć swoje miejsce, inaczej chaos wchłonie przestrzeń.
Kiedy wprowadzaliśmy się do naszego 56-metrowego mieszkania z dwójką dzieci, pierwsze co zrobiliśmy, to postawiliśmy w salonie ogromną kanapę z funkcją spania. Myśleliśmy, że to zbawi świat, bo przecież goście mogą spać, a dzieci odpoczywać. Szybko okazało się, że każdy centymetr ma znaczenie, a ta kanapa zjadła nam pół pokoju. Po roku wymieniliśmy ją na wersalkę z mechanizmem DL, która w dzień jest wąskim siedziskiem, a w nocy rozwija się w pełnowymiarowe łóżko. Klucz to planowanie od początku pod realne potrzeby, a nie pod wyobrażenia z katalogu. W mieszkaniu dla rodziny z dziećmi największym wrogiem jest chaos, a przyjacielem sprytne meble, które pracują na dwa etaty.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF