Login Page › Forums › Cuisine › Jak urządzić open space, żeby nie oszaleć – moje sprawdzone patenty
Kolejna rzecz, która mnie zaskoczyła, to problem z przechowywaniem. W otwartej przestrzeni każdy bałagan widać od razu – nie ma drzwi, za którymi można schować stertę ubrań czy starych gazet. Musiałam kombinować. W jadalni postawiłam ławę z dużym blatem, która jednocześnie jest skrzynią – mieszczą się tam wszystkie obrusy i serwetki. W kuchni zrezygnowałam z górnych szafek na rzecz otwartych półek, ale to był błąd – kurz osiada na wszystkim, a ja spędzam soboty na przecieraniu każdej butelki. Zamiast tego lepiej zainwestować w szafki z cichym domykaniem i kilka designerskich pudełek na drobiazgi. Znalazłam też miejsce na wersalkę pod ścianą – to taka mała kanapa, która w razie potrzeby zamienia się w łóżko dla jednej osoby. Ma stelaz listwowy, więc materac nie zapada się jak w tanich modelach. Na co dzień służy jako siedzisko w kąciku do czytania.
Gdy remontowałam łazienkę u rodziców, postawiłam na inne priorytety. Oni mają większy metraż, ale problemem jest niewykorzystana przestrzeń pod oknem. Zaproponowałam tam wannę wolnostojącą, a nad nią dwa wiszące kosze na pranie. Z boku zamontowaliśmy wąski stolik na książki i szklankę. Rodzice uwielbiają długie kąpiele, więc taka strefa relaksu sprawdziła się doskonale. Do tego na ścianie naprzeciwko wanny powiesiliśmy telewizor. Kable schowaliśmy w korytku podtynkowym. Całość dopełnia tapicerka welurowa na pufie, który służy jako siedzisko podczas zakładania butów. Welur jest przyjemny w dotyku i łatwy w czyszczeniu, a do tego dodaje wnętrzu przytulności.
Oświetlenie to kolejny punkt, na którym można sporo zaoszczędzić. Zamiast drogich lamp wiszących, postawcie na tańsze modele z IKEI lub second handy. Wymiana żarówek na LED-y zmniejszy rachunki za prąd, a odpowiednio rozmieszczone światło optycznie powiększy małe pomieszczenie. Ja używam lamp stojących i taśmy LED na suficie, co kosztowało mnie około 100 złotych. Unikajcie tylko zbyt mocnego światła w sypialni, bo zakłóca sen. Lepiej zainwestować w regulowane źródła światła, które można przyciemnić.
Zastanawiasz się, czy tapczan jednoosobowy sprawdzi się zamiast klasycznej kanapy z funkcją spania? To zależy od twoich potrzeb. Kanapa z funkcją spania często ma wąski siedzisk i niski oparcie, co bywa niewygodne podczas dłuższego siedzenia. Tapczan jednoosobowy ma prostszą konstrukcję – często brak mu podłokietników, więc zajmuje mniej miejsca. Z kolei wersalka to cięższy mebel, który trudniej przestawić. Dla mnie decydujące było to, że tapczan można postawić bokiem do ściany, tworząc namiastkę sofy dziennej, a wieczorem rozłożyć na płasko.
Kiedy urządzałam swoją pierwszą kawalerkę, stanęłam przed dylematem, który zna każdy mieszkaniec bloku z wielkiej płyty. Łóżko zajmowało połowę pokoju, a składana kanapa z funkcją spania okazywała się niewygodna po dwóch nocach. Szukałam czegoś, co zmieści się w wąskiej wnęce, a jednocześnie nie będzie przypominać pryczy z hostelu. Wtedy trafiłam na tapczan jednoosobowy. To nie jest mebel tylko dla studentów. Wbrew pozorom świetnie sprawdza się też w gościnnym pokoju, który na co dzień pełni funkcję pracowni czy garderoby. Kluczem jest wybór odpowiedniego stelaża i materaca.
W sypialni natomiast postawiłam wersalkę, która w razie potrzeby rozkłada się na pełnowymiarowe łóżko. Ma materac piankowy o grubości 16 cm, który zapewnia komfort nawet podczas dłuższego snu. Wersalka ma wbudowane pojemniki na pościel, gdzie trzymam koce i poduszki. Dzięki temu w łazience nie muszę przechowywać zapasowych ręczników dla gości. Wszystko jest pod ręką w sypialni. To rozwiązanie szczególnie doceniam, gdy przyjeżdża rodzina z dziećmi. Wtedy wersalka rozkłada się w pięć sekund, a rano składa z powrotem, nie zajmując miejsca w ciągu dnia. Mechanizm jest prosty i niezawodny.
W małym mieszkaniu każdy centymetr jest na wagę złota. Dlatego zamiast klasycznego łóżka, które zajmuje miejsce tylko do spania, warto rozważyć łóżko z pojemnikiem na pościel. To genialne rozwiązanie, które rozwiązuje problem przechowywania koców i poduszek. Nie musicie kupować osobnej szafy na pościel, a pod materacem znika cały bałagan. Ja znalazłam taką konstrukcję na popularnym portalu ogłoszeniowym za jedną trzecią ceny sklepowej. Rama była solidna, wystarczyło dokupić stelaz listwowy, który jest tani i zapewnia dobrą wentylację materaca. Pamiętajcie tylko, żeby zmierzyć dokładnie przestrzeń sypialnianą, bo w małych pokojach nawet kilka centymetrów robi różnicę.
Problem z miejscem do spania w małym mieszkaniu to klasyka. Często decydujemy się na wersalkę, która w ciągu dnia pełni rolę sofy. Niestety, takie rozwiązanie bywa niewygodne, zwłaszcza gdy materac piankowy ma zaledwie 10 cm i leży na nierównym stelarzu. Jeśli masz taką sytuację, pomyśl o dodatkowym oświetleniu przy łóżku. Nawet mała lampka naścienna z ruchomym ramieniem pozwoli czytać bez rażenia partnera w oczy. A gdy wersalka jest rozłożona, światło punktowe z boku ułatwia ścielenie i nie budzi domowników. Warto też zainwestować w żarówkę z regulacją natężenia, bo wieczorem przydaje się przyciemnione światło, a rano pełna jasność.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF