Login Page › Forums › Influencers › Jak urządzić mieszkanie dla rodziny z dziećmi bez wariowania
Ostatnim akcentem były rośliny. Mam ich kilkanaście, od monstory po paprocie. Stoją na podłodze, na półkach, wiszą w makramach pod sufitem. Podlewam je raz w tygodniu, ale sprawdzam wilgotność palcem. Wnętrza w stylu boho bez zieleni tracą duszę. Rośliny oczyszczają powietrze i dodają życia. Nawet w małym mieszkaniu znajdzie się kąt dla sansewierii albo zamiokulkasa. Mój fikus sprzedałam, bo urósł za bardzo i zasłaniał okno. Zastąpiłam go mniejszym, skrzydłokwiatem. I tak, wiem, że niektóre rośliny są kapryśne, ale warto próbować. Nawet jeśli zdarzy się jakaś ofiara, to zawsze można kupić nową. Najważniejsze, żeby nie rezygnować z tego zielonego szaleństwa.
Szukajac idealnego modelu, mierzylam i przeliczalam centymetry tyle razy, ze prawie znalam na pamiec wymiary swojej sciany. Ostatecznie postawilam na kanape z funkcja spania z mechanizmem DL, ktory pozwala rozlozyc siedzisko bez przesuwania mebla do przodu. To ogromna ulga w salonie o malej powierzchni. Do tego tapicerka welurowa w odcieniu butelkowej zieleni. Czemu welur? Bo z jednej strony wyglada elegancko, a z drugiej jest praktyczny – nie mechaci sie tak latwo, a plamy z kawy mozna usunac wilgotna sciereczka. Wa
Przechowywanie w małej kuchni to prawdziwe wyzwanie. Moi teściowie przyjeżdżają na weekendy i zawsze potrzebują miejsca na swoje rzeczy. Gdy urządzaliśmy salon, kupiliśmy meble, które pełnią podwójną funkcję – na przykład kanapa z funkcją spania okazała się zbawienna, bo gdy mamy gości, śpią wygodnie, a w ciągu dnia służy do siedzenia. Wybraliśmy model z tapicerką welurową w kolorze musztardowym, która dodaje wnętrzu charakteru i jest łatwa w czyszczeniu. W sypialni postawiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel, co rozwiązało problem braku miejsca na zapasowe kołdry i poduszki. Dzięki temu w kuchni nie muszę trzymać rzeczy, które nie są na co dzień używane.
Oświetlenie to często pomijany, a kluczowy element. Zamiast jednej lampy sufitowej zamontowałam kilka źródeł światła – taśmy LED pod górnymi szafkami, punktowe halogeny nad blatem roboczym i wiszącą lampę nad stołem. Dzięki temu mogę regulować nastrój, od jasnego podczas gotowania po przytulne przy kolacji. Gniazdka elektryczne zaplanowałam z zapasem, bo w kuchni zawsze brakuje miejsca na mikser, robot kuchenny czy ładowarkę do telefonu. Na jednej ścianie zrobiłam nawet małą strefę kawową z ekspresem i pojemnikami na kawę oraz herbatę. To mój mały luksus, który umila poranki, zwłaszcza gdy za oknem szaro i ponuro.
Jednym z moich ulubionych rozwiązań jest stelaż listwowy pod materacem w sypialni – wentylacja sprawia, że spanie jest zdrowsze, a materac piankowy nie gniecie się i dopasowuje do ciała. Gdy kupowaliśmy nowe meble do salonu, wybraliśmy wersalka, która po rozłożeniu ma wygodny mechanizm DL – goście chwalą, że śpi się na niej lepiej niż na niektórych łóżkach. W kuchni z kolei zainwestowałam w szuflady z cichym domykaniem i organizerami na sztućce. To drobiazgi, ale każdy dzień gotowania staje się przyjemniejszy, gdy nie szukam noża czy obieraczki po całej szufladzie.
W sypialni, która jest właściwie wnęką za regałem, postawiłam na prostotę. Małe metraże wymuszają kompromisy, więc zamiast wielkiego łoża mam łoże z pojemnikiem na posciel. To prawdziwy game changer. Pod materacem mieszczą się koce, zimowe swetry i zapasowe prześcieradła. Sam materac piankowy ma 16 cm wysokości i leży na stelaz listwowy, który zapewnia cyrkulację powietrza. W boho ważne jest, żeby spać w otoczeniu naturalnych tkanin. Pościel lniana, narzuta z bawełny organicznej, a na ścianie wiszą dwie makramy, które zrobiłam sama w trzy wieczory. Nie ma tu nic zbędnego, ale jest przytulnie. Problem pojawił się tylko z wentylacją – małe sypialnie szybko się nagrzewają. Dlatego wybrałam lekkie, bawełniane zasłony zamiast ciężkich firan. Przepuszczają światło, ale dają poczucie intymności.
Mam jeszcze jedną radę. Zanim kupisz tapczan, zmierz dokładnie pokój. W moim przypadku szerokość sto osiemdziesiąt centymetrów okazała się idealna, bo po rozłożeniu zostaje jeszcze przejście na balkon. Gdybym wzięła sto dziewięćdziesiąt, musiałabym chodzić bokiem. Sprawdź też, czy mebel da się ustawić tyłem do okna bez blokowania grzejnika. Wiele modeli ma oparcie na stałe, więc nie ma możliwości przesunięcia go o kilka centymetrów. Lepiej dmuchać na zimne i zrobić próbę z kartonem przed zamówieniem.
Oswietlenie to temat, o ktorym poczytalam duzo w internecie, zanim podjelam decyzje. Zamiast jednej lampy sufitowej zamontowalam trzy punkty: glowna halogenowa nad lustrem, tasma LED wokolo sufitu i kinkiet przy toalecie. Kazde zrodlo swiatla ma osobny wlacznik, dzieki czemu moge regulowac nastroj. Rano przy goleniu wlaczam tylko glowna, wieczorem do kapieli uzywam jedynie tasmy, ktora daje cieple, rozproszone swiatlo. Elektryk ostrzegal przed montazem gniazdek zbyt blisko wody, wiec wszystkie mam po przeciwnej stronie niz prysznic. To bezpieczne i praktyczne.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF