Jak urządzić mały salon, żeby nie zwariować od ciągłego przekładania.

Login Page Forums Royalty Jak urządzić mały salon, żeby nie zwariować od ciągłego przekładania.

• This topic is empty.
Viewing 0 reply threads
  • Author
      amparolgk74553

Przechowywanie w małym mieszkaniu to też sztuka wykorzystania przestrzeni pionowej. W przedpokoju powiesiłam trzy wąskie półki na buty – nie takie standardowe, a z regulowanymi kątami nachylenia, żeby zmieścić zarówno szpilki, jak i zimowe trapery. Nad drzwiami wejściowymi zamontowałam płytki regał na książki i drobiazgi. Zaskakujące, ile miejsca można zyskać, gdy spojrzy się w górę. Wcześniej te strefy były tylko puste ściany.

Kiedy zaczynałam pracę zdalną, myślałam, że wystarczy wsunąć biurko w kąt sypialni i jakoś to będzie. Szybko okazało się, że dokumenty lądowały na krześle, a laptop na podłodze, bo wieczorem potrzebowałam miejsca na kolację. Po trzech miesiącach miałam dość. Zrozumiałam, że aranżacja biura w domu to nie luksus, ale konieczność, zwłaszcza gdy mieszkanie ma 35 metrów i każdy centymetr robi różnicę. Zaczęłam od zmierzenia stref – tej dziennej i tej do spania. Okazało się, że jedyne wolne miejsce jest w przedpokoju, ale tam nie ma okna. Postawiłam na wąski blat przy oknie w salonie, a resztę schowałam w szafie. Klucz okazał się prosty: wszystko musi mieć swoje miejsce, inaczej chaos wchłonie przestrzeń.

Znalazłam też miejsce na wersalkę w małym pokoju, który służy jako gabinet. To był strzał w dziesiątkę. Wersalka zajmuje niewiele miejsca, a gdy składam ją w łóżko, zyskuję dodatkowe miejsce do spania dla rodziny. Wybrałam model z cienkim siedziskiem, który nie przytłacza wnętrza. Do tego dodałam stół składany, który po pracy chowam pod ścianę. Wnętrza w kamienicy wymagają takich sprytnych rozwiązań, bo każdy metr jest na wagę złota. Pamiętam, jak sąsiadka narzekała, że nie ma gdzie postawić choinki w święta, a ja dzięki wersalce mogłam przemeblować pokój w 10 minut.

Największym problemem jest zazwyczaj spanie dla gości. Rozkładana sofa to często kompromis między wygodą na co dzień a wygodą spania, który nie zadowala nikogo. Jeśli regularnie goszczisz rodzinę, pomyśl o łóżku z pojemnikiem na pościel, które za dnia pełni rolę sofy. Sprawdzi się też wersalka z solidnym stelażem listwowym i materacem piankowym o grubości co najmniej 16 centymetrów. Wbrew pozorom, takie rozwiązanie wcale nie musi wyglądać jak mebel z akademika. Nowoczesne modele mają proste, geometryczne kształty i tapicerkę welurową, która dodaje wnętrzu miękkości. Pamiętaj, żeby przed zakupem sprawdzić mechanizm rozkładania. Model z mechanizmem DL, czyli delfin, jest wygodniejszy w codziennym użytkowaniu niż klasyczne wysuwane kanapy, bo nie wymaga odsuwania mebla od ściany.

Zaczęłam od wymiany zwykłego łóżka na model z pojemnikiem na pościel. To był game changer. Zamiast trzymać kołdry i poduszki w szafie, która i tak pękała w szwach, wszystko schowałam pod materacem piankowym o grubości 16 cm na stelażu listwowym. System podnoszenia działa płynnie, a wewnątrz mieści się cały zapas pościeli na zmianę plus dwa komplety ręczników. Kluczowy detal – wybrałam stelaż listwowy z regulacją twardości, bo zwykłe płyty w tanich łóżkach potrafią odkształcić materac w rok.

Problemem były też tekstylia sezonowe – kurtki puchowe i koce wełniane zajmowały pół szafy. Zainwestowałam w próżniowe worki do kompresji, które zmniejszają objętość o 70 procent. Teraz wszystkie zimowe rzeczy leżą pod łóżkiem, a letnie wiszą w szafie. Przy okazji odkryłam, że przechowywanie w małym mieszkaniu ułatwiają przezroczyste pojemniki z etykietami – bez nich bym zapomniała, co gdzie schowałam.

Łazienka w mojej kawalerce ma metr na dwa, więc każdy centymetr się liczy. Zamontowałam nad wc wiszącą szafkę z lustrzanymi drzwiami – wewnątrz mieszczą się kosmetyki, a zewnątrz pełni funkcję lustra. Pod umywalką postawiłam dwa wąskie kosze na pranie, które jednocześnie służą jako stoliki na kosmetyki, gdy się je przykryje deską. Żaden gadżet nie jest za mały – nawet organizer na szczoteczki przyklejony do kafelków oszczędza blat.

Stół w małym salonie to często temat tabu. Albo zajmuje za dużo miejsca, albo jest tak mały, że nie pomieści talerzy dla czterech osób. Rozwiązaniem jest stół rozkładany z blatem ukrytym w środku lub model na kółkach, który możesz przesunąć pod ścianę, gdy nie jest używany. Ja u siebie postawiłam na okrągły stół o średnicy 90 centymetrów, który w ciągu tygodnia służy jako biurko, a w weekendy jako jadalnia dla sześciu osób po rozłożeniu. Do tego cztery składane krzesła, które wiszą na haczykach w przedpokoju. Dzięki temu salon nie jest zagracony meblami, których używasz raz w tygodniu. Jeśli brakuje ci miejsca na przechowywanie krzeseł, pomyśl o siedziskach z schowkiem wewnątrz, które mogą stać pod parapetem.

Kolejna sprawa to materiał. Dąb to klasyk, ale drogi. Sosna jest miękka i szybko się rysuje. Znalazłam dla siebie kompromis w postaci stołu z litego drewna z domieszką forniru. Blat ma grubość 4 centymetrów, a nogi są stalowe, malowane proszkowo. Taki stół do jadalni stoi u mnie już pięć lat i nie ma na nim żadnych wgnieceń. Pamiętaj, że szkło na blacie to dramat z odciskami palców. Lepszy będzie matowy lakier albo olejowanie. Olej nakładasz raz na rok i blat wygląda jak nowy.

Viewing 0 reply threads
    Reply To: Jak urządzić mały salon, żeby nie zwariować od ciągłego przekładania.
    Your information:

Advertisement Company North AmericasdsdFF

Advertisement Company Middle EastsdsdFF

Advertisement Company EuropesdsdFF

Advertisement Company OceaniasdsdFF

Advertisement Company South AmericasdsdFF

Advertisement Company Central AsiasdsdFF

Advertisement Company AfricasdsdFF

Advertisement Company North AfricasdsdFF

Advertisement Company Latin AmericasdsdFF

Advertisement Company CaribbeansdsdFF

Advertisement Company North AmericasdsdFF