Login Page › Forums › Politics › Jak urządzić małe mieszkanie, żeby nie zwariować przy gościach i braku.
Nie da się ukryć, że największym wyzwaniem przy aranżacji z wykorzystaniem sztukaterii jest dopasowanie jej do reszty wyposażenia. Kiedy kupowałam wersalkę do swojego gabinetu, długo szukałam modelu, który nie przytłoczy pomieszczenia. Wybrałam jasną, z cienkimi nogami, żeby podłoga była widoczna i pokój wydawał się większy. Nad nią powiesiłam trzy wąskie listwy w równych odstępach – to zastąpiło obraz, a kosztowało ułamek ceny. Gdy znajomi pytają, skąd mam tyle miejsca na przechowywanie, uśmiecham się i mówię, że kluczem jest lozko z pojemnikiem na posciel w sypialni i sprytne półki. Sztukateria we wnętrzach to dla mnie sposób na wyrażenie siebie bez wydawania fortuny.
Najważniejsza lekcja? Nie bać się mebli wielofunkcyjnych. Łóżko z pojemnikiem na pościel, kanapa z funkcją spania, wersalka. Każdy z tych elementów rozwiązuje realny problem, a nie tylko ładnie wygląda. Gdy znajomi pytają, jak zmieściłam tyle rzeczy w 35 metrach, uśmiecham się i mówię: to kwestia aranżacja wnętrz z głową. Nie chodzi o to, żeby mieć wszystko, ale żeby mieć to, co potrzebne, w zasięgu ręki i bez chaosu.
Zastanawiałam się długo nad krzesłem. Standardowy fotel obrotowy zabrałby zbyt wiele miejsca i kłócił się z klimatem odpoczynku. Wybrałam lekki model z tapicerką welurową w odcieniu butelkowej zieleni, który po godzinach pracy służy jako dodatkowe siedzisko dla gości. Welur nie tylko dodaje elegancji, ale też jest przyjemny w dotyku, gdy spędzam przy biurku kilka godzin. Problem pojawił się, gdy rodzice zapowiedzieli wizytę na dwie noce. Wtedy przypomniałam sobie, że kanapa z funkcją spania mogłaby rozwiązać dwa problemy naraz. Ostatecznie zdecydowałam się na wersalkę, która w dzień pełni rolę sofy, a na noc rozkłada się w wygodne posłanie.
Kupiliśmy z mężem kawalerkę na poddaszu w starym budynku pofabrycznym. Powierzchnia dwadzieścia dziewięć metrów kwadratowych. Ściana z surowej cegły, betonowa wylewka, na suficie kanał wentylacyjny z czasów PRL-u. Wnętrza w stylu loft wydawały się naturalnym wyborem. Szybko jednak odkryłam, że mały metraż nie wybacza błędów. Otwarta przestrzeń wymagała przemyślenia każdego centymetra. Zaczęłam od pomiarów i rozpisałam strefy. Miejsce do spania, pracy, gotowania i przyjmowania gości. Wszystko musiało się zmieścić. Pierwsze tygodnie pokazały, że potrzebujemy rozwiązań, które łączą estetykę z funkcjonalnością. Bez tego loft staje się tylko ładnym obrazkiem, a nie domem.
Zdecydowałam się na łóżko z pojemnikiem na pościel. To był strzał w dziesiątkę. Wnętrza w stylu loft często mają problem z brakiem schowków. Wysokie sufity nie zawsze idą w parze z praktycznymi szafami. Wybrałam model o wymiarach sto sześćdziesiąt na dwieście centymetrów z stelazem listwowym. Materac piankowy o wysokości szesnastu centymetrów idealnie dopasowuje się do ciała. Pojemnik na pościel pomieści dwie kołdry, cztery poduszki i zapasowy koc. Wcześniej trzymałam pościel w walizkach pod łóżkiem. Teraz mam wszystko pod ręką. Łóżko nie jest tanie, ale oszczędza miejsce. W małym mieszkaniu każdy schowek na wagę złota.
Zawsze myślałam, że sztukateria to coś z pałaców i starych kamienic, niedostępne dla zwykłych śmiertelników z bloków z wielkiej płyty. Dopiero gdy sama zamieszkałam w mieszkaniu z niskim sufitem i gołymi ścianami, zaczęłam szukać sposobu, by choć trochę ocieplić to wnętrze. Okazało się, że listwy przypodłogowe czy rozety sufitowe to nie tylko ozdoba, ale też sposób na optyczne powiększenie przestrzeni. Sztukateria we wnętrzach potrafi zdziałać cuda, nawet gdy metraż mamy mały, a ściany są pełne krzywizn. Pamiętam, jak pierwszy raz przykleiłam cienką listwę wokół drzwi – od razu poczułam, że to mieszkanie ma duszę.
Kiedy w końcu postanowiłam, że w mojej sypialni musi powstać kąt do pracy, stanęłam przed solidnym wyzwaniem. Pokój ma ledwie dwanaście metrów, a łóżko z pojemnikiem na pościel zajmuje sporą część podłogi. Zamiast marzyć o oddzielnym gabinecie, wzięłam miarkę i zaczęłam planować. Kluczowe okazało się wygospodarowanie przestrzeni bez blokowania dostępu do szafy. Postawiłam na wąski blat długi na sto dwadzieścia centymetrów, który zamontowałam na ścianie naprzeciwko wezgłowia. Dzięki temu poranne światło pada idealnie na dokumenty, a wieczorem nie razi w oczy przy laptopie. Miejsce do pracy w sypialni musi być przede wszystkim funkcjonalne, dlatego od razu pomyślałam o schowaniu kabli w korytkach pod blatem.
W kuchni sztukateria też ma swoje miejsce. U siebie zamontowałam wąskie listwy nad blatem, między szafkami a sufitem, żeby zamaskować nierówności po poprzednich lokatorach. Wygląda to jak celowy zabieg dekoracyjny, a nie prowizorka. Do tego dołożyłam małą rozetę wokół lampy nad stołem – to detal, który goście często komentują. W małym mieszkaniu każdy centymetr jest na wagę złota, dlatego zrezygnowałam z ciężkich zasłon na rzecz rolet, ale sztukateria przy oknach daje wrażenie, że ramy są wyższe i szersze. To tani trik, który naprawdę działa. Pamiętajcie tylko, żeby przed malowaniem zagruntować listwy – inaczej farba będzie schodzić płatami.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF