Login Page › Forums › Activism › Jak urządzić małą kuchnię i nie zwariować przy gotowaniu
Pamiętam, jak wprowadzałam się do swojego pierwszego mieszkania z kuchnią o powierzchni ledwie czterech metrów kwadratowych. Blat był tak wąski, że mieścił tylko deskę do krojenia i czajnik, a szafki kończyły się na wysokości moich ramion. Przez pierwsze miesiące gotowałam w chaosie, bo każda przyprawa lądowała w innym kącie, a garnki piętrzyły się na kuchence. Z czasem odkryłam, że kluczem jest maksymalne wykorzystanie pionu. Zamiast standardowych półek zamontowałam system szyn z haczykami na ścianie nad blatem. Teraz wiszą tam chochle, łopatki i noże magnetyczne. Zyskałam miejsce w szufladach, a wszystko mam pod ręką.
W kuchni nie ma miejsca na blaty, a ja potrzebuje dodatkowej powierzchni do gotowania w wieksze swieta. Znalazlam na to sposob: blat narożny z wysuwanym stolikiem pomocniczym. W ciagu dnia jest schowany, a gdy przyjezdza rodzina, rozkladam go i mam miejsce na pieczenie ciasta czy lepienie pierogow. To takie sprytne rozwiazanie, ze sie dziwie, czemu nie robia tego wszyscy. Obok zamontowalam tez wbudowany pojemnik na pojemniki z przyprawami, zeby nie staly na widoku. Organizacja to podstawa, zwlaszcza gdy kazdy centymetr kwadratowy jest na wage zlota. Pamietaj, ze w kuchni nie chodzi tylko o ladne fronty, ale o to, zeby gotowanie bylo przyjemnoscia, a nie walka z chaosem.
Przechowywanie w małej kuchni to prawdziwe wyzwanie. Moi teściowie przyjeżdżają na weekendy i zawsze potrzebują miejsca na swoje rzeczy. Gdy urządzaliśmy salon, kupiliśmy meble, które pełnią podwójną funkcję – na przykład kanapa z funkcją spania okazała się zbawienna, bo gdy mamy gości, śpią wygodnie, a w ciągu dnia służy do siedzenia. Wybraliśmy model z tapicerką welurową w kolorze musztardowym, która dodaje wnętrzu charakteru i jest łatwa w czyszczeniu. W sypialni postawiłam na łóżko z pojemnikiem na pościel, co rozwiązało problem braku miejsca na zapasowe kołdry i poduszki. Dzięki temu w kuchni nie muszę trzymać rzeczy, które nie są na co dzień używane.
Planowanie remontu kuchni to jak układanie puzzli, gdzie każdy element musi do siebie pasować. Zaczęłam od wyboru frontów – postawiłam na matowe, jasne drewno, bo w małym pomieszczeniu ciemne kolory przytłaczają. Blat z konglomeratu kwarcowego w odcieniu szarości okazał się praktyczny, choć początkowo obawiałam się plam po burakach czy kawie. Na szczęście wystarczy wilgotna ściereczka i wszystko znika. Największym wyzwaniem był układ – chciałam zachować trójkąt roboczy między lodówką, zlewem a płytą grzewczą. Zrezygnowałam z górnych szafek nad zlewem, zamiast nich powiesiłam otwarte półki na przyprawy i naczynia. To optycznie powiększyło przestrzeń, a dodatkowo mam wszystko pod ręką podczas gotowania.
Zaczne od tego, co mnie zawsze denerwuje w poradach o aranzacji kuchni. Ludzie pisza o szafkach z forniru dębowego i blatach z konglomeratu kwarcowego, a ja patrze na swoje 8 metrow i mysle: gdzie tu upchnac garnek do bigosu? Problem zaczyna sie juz na etapie planowania. Nie ma sensu kupowac najmodniejszych frontow, jesli nie masz gdzie postawic deski do krojenia. Prawdziwe wyzwanie to funkcjonalnosc w malym metrazu. Zamiast marzyc o wyspie, lepiej skupic sie na tym, jak maksymalnie wykorzystac kazdy centymetr. Zauwazylam, ze najczesciej niedoceniana jest przestrzen nad szafkami i ta pod oknem. Tam montuje sie dodatkowe polki na przyprawy albo wieszaki na kubki. I nie daj sobie wmowic, ze kuchnia musi byc minimalistyczna. Moja ma pelno drobiazgow, ale kazdy ma swoje miejsce. Zreszta, gotowanie to nie sesja zdjeciowa do katalogu.
Kuchnia to jednak nie tylko gotowanie – to też miejsce spotkań. Gdy znajomi wpadają na herbatę, często lądujemy właśnie tutaj, przy wyspie, która zastąpiła stół. Z jednej strony mam blat do jedzenia, z drugiej szafki z książkami kucharskimi i winem. Pod spodem ukryłam kosze na odpady segregowane – ekologia w małym mieszkaniu też jest ważna. Pamiętam, jak sąsiadka z dołu narzekała na hałas podczas wiercenia, więc upiekłam jej ciasto w ramach przeprosin. Remont kuchni to nie tylko wyzwanie techniczne, ale też społeczne – trzeba dogadać się z domownikami, którzy muszą funkcjonować w bałaganie.
W kwestii łączenia obrazów z meblami mam jedno doświadczenie, które zmieniło moje podejście. Kupiłam wersalkę z funkcją spania i z początku myślałam, że nad nią powieszę coś dużego i wyrazistego. Okazało się, że to błąd – wersalka jest sama w sobie dość masywna, a dodanie wielkiej grafiki stworzyło wrażenie ciężkości. Zdecydowałam się na trzy małe, czarno-białe fotografie w prostych ramach, ustawione w poziomym rzędzie. Nagle przestrzeń odetchnęła. To pokazało mi, że czasem mniej znaczy więcej, szczególnie gdy mebel ma już silny charakter.
Problem z małą kuchnią często zaczyna się od braku miejsca na przechowywanie suchych produktów i naczyń. Kiedyś trzymałam makaron i kasze w oryginalnych opakowaniach, które wiecznie wypadały z szafek. Rozwiązanie przyszło z zestawem przezroczystych pojemników prostokątnych. Ustawiam je jeden na drugim, a na wieczkach piszę markerem datę ważności. Szafka nad zlewem pomieściła nagle dwa razy więcej. Do tego wąski regał na kółkach wsunęłam między lodówkę a ścianę. Na górnej półce stoją przyprawy, na dolnej zapas octu i oleju. Każdy centymetr ma znaczenie, zwłaszcza gdy dochodzi do tego łóżko z pojemnikiem na pościel w pokoju obok.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF