Login Page › Forums › Influencers › Jak stworzyć strefę relaksu w domu, która faktycznie działa
Ostatnio znajomi pytają, czy nie boję się, że meble loftowe wyjdą z mody. Śmieję się i mówię, że one są jak dżinsy – zawsze wracają. Po trzech latach użytkowania widzę tylko plusy. Stalowa rama łóżka nie zardzewiała, welur na kanapie nie przetarł się, a blat stołu nabrał szlachetnej patyny. Owszem, trzeba uważać z ostrymi przedmiotami na drewnie, ale to dodaje meblom charakteru. Gdybym miała radzić komuś, kto zaczyna przygodę z aranżacją, powiedziałabym: postaw na prostotę i funkcjonalność. Meble loftowe dają ci wolność – nie musisz martwić się o idealne dopasowanie, bo one i tak będą wyglądać świetnie. Nawet w małym mieszkaniu.
Po roku mieszkania w domu jednorodzinnym doszłam do wniosku, że kluczem jest elastyczność. Wybraliśmy meble, które można zmieniać – stół rozkładany na święta, krzesła składane na taras, a w sypialni stelaż listwowy, który dostosowuje się do naszych potrzeb. Nawet mały korytarz zaadaptowaliśmy na biblioteczkę z wąskimi półkami na książki. Aranżacja domu jednorodzinnego to ciągłe szukanie kompromisu między marzeniami a rzeczywistością. Dziś wiem, że nie trzeba mieć ogromnego metrażu, by stworzyć przytulne wnętrze – wystarczy sprytnie wykorzystać każdy zakamarek i postawić na meble wielofunkcyjne.
Sypialnia to miejsce, gdzie postawiłam na minimalizm. Łóżko z pojemnikiem na pościel, o którym wspomniałam wcześniej, stoi na środku. Nad nim wiszą dwie lampy industrialne na długich kablach. Zamiast szafy – drewniany wieszak na ubrania z rur miedzianych. To rozwiązanie uczy selekcji: wieszam tylko to, czego używam na co dzień. Reszta leży w skrzyniach pod łóżkiem. Dzięki temu w pokoju nie ma bałaganu, a poranne ubieranie się zajmuje mi pięć minut.
Gdy przyszli teściowie z wizytą, zorientowaliśmy się, że brakuje nam miejsca do spania dla gości. W salonie mamy kanapę z funkcją spania, ale nie chcieliśmy, by spali w tym samym pomieszczeniu co my. Postawiliśmy na wersalkę w gabinecie – składa się w ciągu minuty, a w nocy służy jako wygodne łóżko. Tapicerka welurowa w szarym kolorze maskuje ewentualne zabrudzenia, a mechanizm DL działa cicho, więc nie budzi domowników. Wersalka ma też pojemnik na pościel, gdzie trzymam dodatkowe koce i poduszki. Dzięki temu goście czują się komfortowo, a my nie tracimy miejsca do pracy w ciągu dnia.
Nie zapomniałam też o tekstyliach, które dodają charakteru. Wybrałam gruby pled z wełny alpaki i kilka poduszek o różnych fakturach – jeden w stylu bouclé, drugi z bawełny organicznej. Dzięki temu strefa relaksu w domu nabrała warstwowości i ciepła. Ważne, by materiały były naturalne, bo syntetyki często powodują pocenie się i dyskomfort. Dodatkowo postawiłam na dywan z długim włosiem, który tłumi dźwięki i sprawia, że nawet bose stopy czują się przyjemnie.
Kiedy brakuje miejsca na standardową biblioteczkę, warto spojrzeć na przestrzeń pionową. U mnie sprawdziły się wąskie półki nad drzwiami i oknami, gdzie wcześniej kurzyła się pusta ściana. Zamontowałam je na głębokość 15 centymetrów, co wystarcza na jeden rząd książek, a nie zabiera cennej przestrzeni użytkowej. Dla równowagi dodałam dwie szersze półki na wysokości wzroku – tam lądują ulubione tytuły i dekoracje. Pamiętaj tylko, żeby solidnie przymocować konstrukcję do ściany, bo przyciąganie książek potrafi być silniejsze, niż myślisz. W moim przypadku pomogły kotwy do płyt kartonowo-gipsowych, bo ściany w bloku z wielkiej płyty nie zawsze wybaczają lekkomyślność.
Największym wyzwaniem w mojej kawalerce było spanie. Miałam jedno łóżko, ale brakowało mi miejsca na pościel i koce. Rozwiązanie przyszło samo, gdy zamówiłam łóżko z pojemnikiem na pościel w stylu loftowym. Rama z surowego metalu i sklejki kryje w sobie obszerny schowek, gdzie bez problemu mieszczą się cztery komplety pościeli i dwa dodatkowe koce. Do tego stelaz listwowy z elastycznymi listwami bukowymi sprawia, że materac piankowy o grubości 16 cm idealnie się wygina pod ciężarem ciała. Nie czuję sprężyn ani nierówności. A rano wystarczy unieść mechanizm i wszystko znika w środku.
Ale sama kanapa to za mało. Zdałam sobie sprawę, że brak miejsca na pościel to prawdziwy problem, zwłaszcza gdy budżet na przechowywanie jest ograniczony. Dlatego wybrałam łóżko z pojemnikiem na pościel, które pomieści kołdry, poduszki i zapasowe prześcieradła. Dzięki temu nie muszę zastanawiać się, gdzie schować rzeczy, gdy rano składam sypialnię. W małym mieszkaniu każda skrzynia czy szafka pod łóżkiem to prawdziwy skarb, a ten konkretny model pozwolił mi uporządkować przestrzeń bez zbędnych kompromisów.
Wielu z nas marzy o salonie, który będzie nie tylko reprezentacyjnym miejscem, ale też praktycznym azylem, gdy wpadną niezapowiedziani goście. Wyobraź sobie sytuację: piątkowy wieczór, przyjaciel zostaje na dłużej, a Ty stoisz przed dylematem, gdzie go położyć. Znam to z autopsji, bo sama przez lata kombinowałam z rozkładanym fotelem, który po nocy przypominał pole bitwy. Wtedy zrozumiałam, że aranżacja salonu musi iść w parze z funkcjonalnością. Klucz tkwi w wyborze mebla, który łączy styl z wygodą spania, a nie tylko wygląda ładnie na zdjęciach. W moim przypadku sprawdziła się kanapa z funkcją spania z tapicerką welurową w odcieniu butelkowej zieleni. To nie tylko ozdoba, ale ratunek na niespodziewane wizyty.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF