Login Page › Forums › Activism › Jak stworzyć funkcjonalną kuchnię w małym mieszkaniu
Mam za sobą dwie przeprowadzki i trzy jadalnie, które przerabiałam od zera. I wiecie co? Krzesła do jadalni to najtrudniejszy mebel do kupienia. Fotele wybiera się dla relaksu, kanapę dla gości, a krzesła muszą udźwignąć codzienne obiady, pracę przy laptopie i czasem awaryjne noclegi. Kiedyś myślałam, że wystarczy ładny design. Dopóki nie spędziłam wieczoru na drewnianym siedzisku bez poduszki. Ból krzyża gwarantowany. Dlatego dziś opowiem wam, na co naprawdę patrzeć, żeby nie żałować.
Gdy pierwszy raz wkręciłam się w rośliny doniczkowe, myślałam, że wystarczy postawić kilka zielonych liści na parapecie i gotowe. Nic bardziej mylnego. Moja przygoda zaczęła się od skromnego sansewierii, który miał przetrwać w kącie z małą ilością światła. Ale szybko odkryłam, że te niemal niezniszczalne egzemplarze to dopiero wstęp do świata, w którym każda roślina ma swoją osobowość. Z czasem zaczęłam rozumieć, że nie chodzi tylko o dekorację, ale o stworzenie miejsca, które oddycha razem ze mną. I uwierz mi, nawet w maleńkiej kawalerce da się wyczarować zielony raj, jeśli tylko wiesz, na co postawić.
Goście na noc to w kawalerce zawsze wyzwanie. Kiedy przyjeżdża moja siostra, rozkładam kanapę z funkcją spania i wyciągam z pojemnika zapasową kołdrę. Poduszki trzymam w workach próżniowych pod łóżkiem. Na podłodze stawiam dodatkową lampkę i koszyk z herbatami. To działa, ale tylko na jedną osobę – dla dwóch gości trzeba by było spać na dmuchanym materacu na podłodze.
A co z praktycznością w małych mieszkaniach? Krzesła do jadalni często pełnią funkcję zapasowego łóżka. Nie każdy ma pokój gościnny. Wtedy warto pomyśleć o modelach z pojemnikiem na pościel, ale to rzadkość przy standardowych krzesłach. Znacznie częściej spotkacie kanapę z funkcją spania albo wersalkę, która w dzień jest siedziskiem, a w nocy łóżkiem. Ja w kawalerce znajomej widziałam wersalkę, która po rozłożeniu miała 140 cm szerokości i wygodny materac piankowy. Dla pary na kilka nocy wystarczy.
Największym problemem w małej kawalerce jest brak miejsca na ubrania. Szafa wnękowa nie wchodziła w grę, bo ściany są cienkie. Kupiłam więc system szaf z drzwiami przesuwnymi, który sięga od podłogi do sufitu. W środku zamontowałam drążek na wieszaki i dwa kosze na rzeczy, których nie trzeba prasować. Na górnej półce trzymam walizkę i buty poza sezonem. Resztę ubrań przechowuję w komodzie, która służy też jako stolik nocny.
Kolejna sprawa to tapicerka. Welur wygląda bosko, ale przy dzieciach i kocie to proszenie się o kłopoty. Ja postawiłam na tapicerkę welurową w jadalni, bo mam już dorosłe dzieci i żadnych zwierząt. Jeśli jednak macie małe łobuzy, rozważcie tkaniny z powłoką easy clean albo skórę ekologiczną. Pamiętajcie też, że welur na krzesłach wymaga odkurzania co tydzień, bo zbiera kurz jak magnes. Z drugiej strony, dotyk jest tak przyjemny, że goście często pytają, gdzie kupiłam te modele.
Kuchnia w małym mieszkaniu to osobna historia. Zdecydowałam się na blat z litego drewna dębowego. Nad nim wiszą otwarte półki na talerze i szklanki. Zrezygnowałam z górnych szafek. To typowe dla wnętrz w stylu loft. Blat ma długość dwóch metrów. Pod spodem zamontowałam szuflady na garnki i przyprawy. Lodówkę schowałam pod blatem. Piekarnik jest mały, ale wystarcza. Codziennie gotuję obiady. Problemem był brak miejsca na deski do krojenia. Rozwiązałam to hakami na ścianie. Wszystko wisi, nic nie leży na blacie. Kuchnia wygląda schludnie, a ja mam więcej miejsca do pracy.
Goście na noc to wyzwanie w kawalerce. Przyjaciele z Poznania często nas odwiedzają. Potrzebowaliśmy dodatkowego miejsca do spania. Wybrałam kanapę z funkcją spania w kolorze antracytowym. Tapicerka welurowa dodaje wnętrzu ciepła, a jednocześnie łatwo się czyści. Mechanizm DL pozwala rozłożyć kanapę w kilka sekund. Wersalka ma szerokość stu czterdziestu centymetrów. To wystarczy dla jednej osoby. Po rozłożeniu zamienia się w wygodne łóżko z materacem piankowym o grubości dziesięciu centymetrów. W dzień siedzimy na niej z kawą, wieczorem śpi gość. Kanapa z funkcją spania uratowała nas przed kupnem dodatkowej wersalki, która zajęłaby więcej miejsca.
Po roku mieszkania w kawalerce nauczyłam się jednej rzeczy. Kluczem jest wielofunkcyjność i porządek. Każdy mebel musi spełniać co najmniej dwie funkcje. Łóżko z pojemnikiem, stół rozkładany, kanapa z funkcją spania. Bez tego 25 metrów zamienia się w magazyn z łóżkiem. Teraz, kiedy wracam do domu, nie czuję się jak w pudełku. Przestrzeń jest mała, ale przemyślana. I to robi całą różnicę.
Problem, który często pomijamy, to wysokość siedziska. Standard to 45-47 cm, ale to zależy od waszego wzrostu i wysokości stołu. Ja mam 168 cm i przy stole 75 cm czuję się dobrze. Moja przyjaciółka, niższa o 10 cm, przy tych samych krzesłach zwisa nogami. Dlatego zawsze przymierzajcie się w sklepie. Jeśli kupujecie online, sprawdźcie, czy producent podaje głębokość i wysokość siedziska. Niskie osoby powinny szukać krzeseł z siedziskiem 44 cm, a wysokie nawet 48 cm.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF