Login Page › Forums › Royalty › Jak pomalować ściany, żeby nie oszaleć przy okazji – praktyczny przewodnik
Mam za sobą dwie przeprowadzki i trzy jadalnie, które przerabiałam od zera. I wiecie co? Krzesła do jadalni to najtrudniejszy mebel do kupienia. Fotele wybiera się dla relaksu, kanapę dla gości, a krzesła muszą udźwignąć codzienne obiady, pracę przy laptopie i czasem awaryjne noclegi. Kiedyś myślałam, że wystarczy ładny design. Dopóki nie spędziłam wieczoru na drewnianym siedzisku bez poduszki. Ból krzyża gwarantowany. Dlatego dziś opowiem wam, na co naprawdę patrzeć, żeby nie żałować.
Wracając do krzeseł do jadalni, zwróćcie uwagę na mechanizm składania. Jeśli często macie gości i musicie przechowywać dodatkowe sztuki, modele z mechanizmem DL, czyli łatwym składaniem, to oszczędność miejsca. Składane krzesła wiszące w piwnicy czy na balkonie są zbawienne. U mnie w domu cztery takie czekają na święta, a na co dzień stół otaczają trzy solidne, tapicerowane. Dzięki temu jadalnia nie jest zastawiona, a ja mam gdzie postawić doniczkę z monstera.
Kolejna sprawa to tapicerka. Welur wygląda bosko, ale przy dzieciach i kocie to proszenie się o kłopoty. Ja postawiłam na tapicerkę welurową w jadalni, bo mam już dorosłe dzieci i żadnych zwierząt. Jeśli jednak macie małe łobuzy, rozważcie tkaniny z powłoką easy clean albo skórę ekologiczną. Pamiętajcie też, że welur na krzesłach wymaga odkurzania co tydzień, bo zbiera kurz jak magnes. Z drugiej strony, dotyk jest tak przyjemny, że goście często pytają, gdzie kupiłam te modele.
Często słyszę od znajomych, że boją się zmieniać meble, bo to drogie. Ale odświeżenie mieszkania bez remontu nie wymaga kupowania wszystkiego od nowa. Wystarczy wymienić fronty szafek kuchennych na nowe, pomalować je farbą tablicową albo okleić folią. Ja w kuchni nakleiłam na starą płytę blatu samoprzylepną folię marmurkową. Koszt 40 złotych, a efekt jak po remoncie. W łazience wymieniłam tylko uchwyty w szafce na złote i dodałam dywanik z długim włosiem. Goście myślą, że wymieniałam płytki, a to tylko sprytne maskowanie.
Brak miejsca na pościel to zmora każdego, kto mieszka w bloku z lat 60. U mnie stare szafy były wypełnione po brzegi, a zapasowe koce i prześcieradła leżały na krześle. Rozwiązanie przyszło z wymianą łóżka. Wybrałam lozko z pojemnikiem na posciel. Dwa duże schowki pod materacem pomieściły wszystkie tekstylia, a nawet zimowe buty. Gdy goście pytają, gdzie trzymam dodatkowe kołdry, tylko się uśmiecham i otwieram pojemnik. Do tego zamówiłam stelaz listwowy z regulacją twardości w odcinku lędźwiowym. Spanikowałam przy montażu, ale instrukcja okazała się prosta. Teraz budzę się bez bólu pleców.
Sam sposób montażu ma ogromne znaczenie. Karnisz sufitowy i tkanina sięgająca podłogi to duet idealny, jeśli chcesz sprawić, by okno wydawało się większe. Unikaj krótkich karniszy, które kończą się tuż za ramą okna. Zamiast tego wybierz taki, który wystaje poza okno o około 20-30 centymetrów z każdej strony. Dzięki temu zasłony i firany nie zasłonią szyby, a pokój zyska na świetle. W kuchni czy przedpokoju sprawdzą się rolety rzymskie z lekkiej tkaniny, które można łatwo podwinąć, gdy potrzebujesz więcej słońca.
Pamiętam, jak malowałam sypialnię w starym bloku. Ściany były pełne ubytków, a ja myślałam, że farba je ukryje. Nic bardziej mylnego. Najpierw trzeba zaszpachlować dziury i przeszlifować papierem ściernym o gradacji 120. Gruntowanie to obowiązek, nie fanaberia – bez tego farba wsiąknie nierównomiernie. Gdy w końcu zaczęłam wałkować, okazało się, że sufit ma inne odcienie bieli. Przy malowaniu ścian zawsze maluj sufit jako pierwszy, potem ściany, a na końcu listwy. To oszczędza nerwów, bo nie musisz martwić się o zachlapanie już pomalowanej powierzchni. I nigdy nie maluj na mokro – czekaj minimum 4 godziny między warstwami.
Teraz, gdy patrzę na swoje pomalowane ściany, myślę, że najważniejsze to cierpliwość. Nie spiesz się między warstwami, nie oszczędzaj na taśmie i zawsze maluj od góry do dołu. Przy malowaniu ścian w pokoju, gdzie stoi kanapa z funkcją spania, zabezpiecz ją folią, bo oparcie łatwo chłonie farbę. A jeśli masz małe mieszkanie i brakuje miejsca na przechowywanie pościeli, rozważ łóżko z pojemnikiem na pościel – to ułatwi organizację przestrzeni po skończonym remoncie. Efekt końcowy zależy od przygotowania – spędź dzień na szpachlowaniu i gruntowaniu, a reszta pójdzie gładko. Z czasem nauczysz się wyczuwać, kiedy farba jest gotowa do nałożenia, a kiedy potrzebuje jeszcze chwili.
Problem, który często pomijamy, to wysokość siedziska. Standard to 45-47 cm, ale to zależy od waszego wzrostu i wysokości stołu. Ja mam 168 cm i przy stole 75 cm czuję się dobrze. Moja przyjaciółka, niższa o 10 cm, przy tych samych krzesłach zwisa nogami. Dlatego zawsze przymierzajcie się w sklepie. Jeśli kupujecie online, sprawdźcie, czy producent podaje głębokość i wysokość siedziska. Niskie osoby powinny szukać krzeseł z siedziskiem 44 cm, a wysokie nawet 48 cm.
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF
Advertisement Company EuropesdsdFF
Advertisement Company OceaniasdsdFF
Advertisement Company South AmericasdsdFF
Advertisement Company Central AsiasdsdFF
Advertisement Company AfricasdsdFF
Advertisement Company North AfricasdsdFF
Advertisement Company Latin AmericasdsdFF
Advertisement Company CaribbeansdsdFF
Advertisement Company North AmericasdsdFF
Advertisement Company Middle EastsdsdFF